Eсенен плодов хляб

Мануела Панайотова 13 October 2019

Снимка: Мануела Панайотова

Октомври е месец, в който зеленото започва да се протрива и бавно се превръща в ръжда със сладка, топла и ароматна аура, в която се усещат пушек, пипер, горената захар и малко тъга.

Днес ви предлагам рецепта за плодов хляб, без брашно, само от ядки, сушени плодове, тахан, яйца и подправки - една пикантна и фина комбинация, която има оная универсалност, присъща на хубавите, прости неща и може да бъде поднесена, както самостоятелно, така и в компанията на различни видове сирена и напитки, за закуска или допълнение към всяко хранене.

Използвах 240 г тахан (120 г сусамов, 120 г бадемов), 4 яйца, 40 г кафява захар, 1/2 ч. лъжичка канела, 10 фурми, почистени и нарязани, 45 г стафиди, 45 г сушени боровинки, 45 г бадеми, 60 г орехи, щипка сол, 1 ч. лъжичка бакпулвер, ванилия.

Как го направих: В купа смесих двата вида тахан, разбитите яйца, захар, подправки, бакпулвер и разбърках. Добавих ядките, сушените плодове и отново разбърках. Изсипах в правоъгълна кексова форма, предварително застлана с хартия за печене. Поръсих с част от ядките и сушените плодове и изпекох в предварително загрята фурна на 180 С за около 40-45 минути.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР