13 въпроса към... Вера Млечевска

eva.bg 28 September 2019

С кого разговаряте напълно искрено и пред кого разкривате сърцето си? Това е първият от 13-те въпроса в анкетата, с която списание EVA стартира своята онлайн рубрика „Говори с ЕVA”. Обръщаме се към различни възрасти и професии с желанието да поговорим искрено и да чуем тяхната гледна точка за нещата от живота. 13 въпроса, 13 отговора. На eva.bg. Говорят хората, които ни вдъхновяват и ни карат да вървим напред. Надяваме се и вие да бъдете един от тях.

Вера Млечевска е родена през 1979 г. Завършила Националната художествена академия, София, и програмата CuratorLab, в университета Констфак  в Стокхолм. От 2014 г. е докторант към БАН. Тя е съосновател и член на “Изкуство – дела и документи”. Куратор е на много групови и самостоятелни изложби (виж по-долу). Публикувала е текстове в списание Phantom Ню Йорк, в. "Култура", сп. "Алтера", сп. "Лик", сп. “Фотоарт”, сп. “Артизанин”, в. "Свят и дипломация". Работила е като гид за Documenta14 – Атина. Гост-лектор е в специалност фотография в НАТФИЗ.
Вера Млечевска е куратор на изложбата "Записки и бележки под линия" в галерия "Капана" – Пловдив с организатор фондация "Отворени изкуства". Може да разгледате изложбата до 30 септември. В нея с картини, фотографии, видеа, инсталации са представени автори от 80-те години досега, определящи насоките в развитието на модерното българско изкуство. Сред тях са Текла Алексиева,  Аделина Попнеделева, Алла Георгиева, Мисирков/Богданов, Боряна Росса, Венцислав Занков, Веселин Сариев, Викенти Комитски, Димитър Шопов, Иван Мудов, Иво Димчев, Калин Серапионов, Красимир Терзиев, Лубри, Мариела Гемишева, Недко Солаков, Олег Мавроматти, Расим, Правдолюб Иванов, Станка Цонкова-Уша. 

С кого разговаряте напълно искрено и пред кого разкривате сърцето си?

С тези, които ме разбират. Например, за работа - с колеги, за лични неща - с приятели, за семейни неща - със семейството. Нямам един изповедник за всичко.

Как тълкувате сентенцията "Мълчанието е злато"?

Оригиналната фраза е: речта е сребро, мълчанието е злато. Тълкувам я като: “казана дума, хвърлен камък”, a понякога камъкът може да удари някого. Понякога е по-добре да се премълчи наистина, докато друг път не бива.

Имате ли таен дневник? Как подреждате преживяванията си?

Имах като бях тинейджърка. Не ги подреждам, държа ги в хаос и безпорядък и се стремя към нови.

Изборът, който определи/промени посоката на живота ви?

Още не съм разбрала кой точно избор е променил кардинално живота ми. Понякога имам твърде много избори пред себе си, а друг път нито един. Но не мога да се върна назад и да поправя грешните избори.

Ако сега трябва да изберете професия, каква би била тя?

Бих продуцирала или правила аз самата изкуство, изложби, филми, електронни игри, телевизионни предавания и други такива неща, които си стоят в главата ми. Не знам коя професия обхваща всичко това. Куратор е доста близо.

Каква е вашата представа за щастието? А за нещастието?

Това е обикновенно някакъв момент, който е отминал и тогава не съм си помислила, че съм щастлива. Просто да потънеш в самия живот и в това, което искаш да правиш. Нещастието е доста по-изобретателно, предлага голямо разнообразие от страдания: болести - стотици, несбъднати желания, загуба на близки.

Кои са трите думи, които ви описват най-добре?

Любопитна, непостоянна, смятат ме за малко разсеяна, но това е защото просто се фокусирам в различни неща едновременно.

Кого или какво следвате в Инстаграм?

Основно художници, куратори, изкуство като цяло.

Какъв талант бихте искали да притежавате?

Bих искала да можех да композирам музика, другите неща някак могат да се научат, макар и с цял живот усилия… но да измислиш завладяваща музика, история или картина е нещо наистина велико.

Може ли любовта да бъде безусловна?

Зависи коя любов, тази към другия, към децата или към партньора. Мисля, че последната е крайно условна. Някои ни привлича заради сходства в характера, интереси, възгледи, нещо, което споделяме, заради физиката... Това са много малки и по-големи условия.

За какво използвате парите си?

За да преживявам основно. Ако имах повече, бих си направила хубава колекция от изкуство и дизайн.

С какво са свързани страховете ви?

Със смъртта, болестта и старостта, основно. Също така имам клаустрофобия.

Какво ви кара сутрин да ставате от леглото?

Новият ден.

 

Избрани проекти на Вера Млечевска:   
“Модерната архитектура и нейните следистории” (2013) – кураторски проект съвместно с Ина Мертенс. 

Куратор на “Въведение в съвременното изкуство” - образователна сесия на фондация “Отворени изкуства” за 2013, 2014, 2016 и 2017.
“Тъмната страна на нощта” – кураторски проект съвместно със Светлана Куюмджиева и Десислава Димова за Нощ на музеите и галериите, Пловдив, фондация “Отворени изкуства”.

Избрани публикации
Ретроградни визии в градското пространство, в. “Култура”, 26 февруари 2016
Източници на информация до 80-те години на ХХ век относно модерното изкуство - граници на свободата на изразяване Сб. Изкуствоведски четения, БАН, 2018

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР