Разходката на баба Гейтуд

Един ден през май 1955 г. Ема Гейтуд, тогава 67-годишна, напуска Галия, щата Охайо, единственото място, което е наричала свой дом, и поема по Пътеката на Апалачите. Пътеката е в планината Огълторп, САЩ, дълга е 3300 км – най-дългият пешеходен маршрут в света

eva.bg 12 April 2021

Един ден през май 1955 г. Ема Гейтуд, тогава 67-годишна, напуска Галия, щата Охайо, единственото място, което е наричала свой дом, и поема по Пътеката на Апалачите. Пътеката е в планината Огълторп, САЩ, дълга е 3300 км – най-дългият пешеходен маршрут в света.

Баба Гейтуд цял живот е работила в собствената си ферма и единствените уроци, които е научила, са уроците на суровия живот. Омъжила се много рано, родила 11 деца, работила от тъмно до тъмно и системно била пребивана от мъжа си. Бягала е от вкъщи, но след молбите му и тъгата по децата се връщала. Често й се случвало да мисли дали ще издържи следващия побой. Говори за себе си като вдовица, но истината е, че е намерила сили на 53 да се разведе. И така, на 67, с 11 деца и 23 внуци, с подути крака и изкривени палци, с кокалчета като пинг-понг, стари очила и чанта с провизии, без палатка и дъждобран, но пък със завеса от баня, баба Гейтуд се отправя към планината. Въоръжена е само с любовта си към природата, всепобеждаващия си инат и със здравите мускули на жена, която цял живот е работила тежка физическа работа.

Носи със себе си и пари – 200 долара (както се оказва накрая, изхарчила е по-малко от 6 цента на километър!) и разчита на милостта на хората, които ще срещне по пътя си. Вярва, че както тя не е оставяла никога странник, почукал на вратата на фермата й, без хляб и подслон, така и нея няма да я оставят. Парите е спестила от работата си в старчески дом – по 25 долара седмично. Носи със себе си кат дрехи и своя непримирим силен характер и неунищожим оптимизъм.

Ема Гейтуд става първата жена, изминала сама Пътеката на Апалачите, а медийният и обществен отзвук помагат тази пътека да бъде спасена и възстановена. Но не мислете, че баба Гейтуд се е разхождала по китни долини и полянки. Пътеката минава покрай 300 върха, някои от които над 1500 м. Минава над пропасти, през реки, които са с опасни водовъртежи, покрай отровни змии и диви глигани, черни мечки, вълци, рисове... Покрай отровен дъб и отровна смрадлика. Покрай пропасти, гигантски мравуняци, кърлежи, гнезда на диви оси... Малко хора са се осмелявали да поемат по този път, чиято крайна точка е връх Катадин. Пет милиона крачки от връх Огълторп до връх Катадин, а в промеждутъка – безброй начини да умреш. Но жена, родила 11 деца, която е изпитала най-страшното в собствения си дом, не се страхува от някакви бесни скунксове и гърмящи змии.
Децата й научават къде е чак след като изминава първите 1000 км. Достига до връх Катадин, крайната точка, без много шум, почти четири месеца след като е тръгнала от дома си.

Свалила е 14 килограма. „Казах, че ще го направя, и го направих“, лаконично казва жената, която десетки пъти е била в смъртна опасност в планината.

Две години по-късно Ема отново минава по Пътеката. Този път се налага да я водят при лекар, защото нещо така я ухапало, че за пръв път й бият пеницилин. И не спира да кръстосва планини, национални паркове, пътеки... На 70 изкачва 6 върха. На 71 тръгва по Пътеката на Орегон. Когато след 3200 км преход достига Портланд, крайната точка, цяла Америка следи крачките й. Събрала се е огромна тълпа, а Ема прекосява лентата на импровизирания „финиш“ и по бузите й се стичат сълзи. „Тя ги изтри, рухна в ръцете на един непознат и зарида. Изглеждаше развълнувана от всичко, най-вече от тълпата... „За коя ме смятат? – попита тя кмета на Портланд. – За кралица Елизабет ли?“ – пише в книгата авторът, журналистът Бен Монтгомъри.

Красива история въпреки описанията на ужасяващите сцени на насилие в семейството. Защото няма нищо по-красиво от това човек да сбъдва мечтата си, да върви към нея. Да се облегне на невидимия мост, наречен човечност и състрадателност – това, което Ема Гейтуд е срещала навсякъде по време на петмесечния преход по Пътеката на апалачите.
Два месеца след като се връща у дома Ема участва в тв шоуто на Граучо Маркс, един от прочутите братя Маркс. „Как ти хрумна това развлечение да извървиш 3200 км по Пътеката на Орегон?“ – пита Граучо Маркс. „О, нямах какво друго да правя – отговаря баба Гейтуд. – Децата се задомиха и поеха по своя път, а аз просто исках да направя нещо за себе си.”

У НАС

Пътеката Ком-Емине. Това е най-дългият пешеходен маршрут в България, според някои 580 км, според други източници – 650 км. Крайните точки на маршрута са връх Ком на запад и нос Емине на Черно море, най-източната точка на Стара планина. През лятото се изминава за 18- 30 дни, в зависимост от подготовката. Може да бъде изминат и с велосипед. Хижите са сравнително равномерно разпределени по маршрута.   

1 КОМЕНТАР
1
Татяна
26 August 2019, 05:42

Имам колега два пъти е минавал Апалачи трейл. За преминаването се изискват месеци подготовка, а той не е като да е не трениран човек, бивш морски тюлен е. По пътят няма населени места, няма тел и помощ.

ТВОЯТ КОМЕНТАР