Захари Карабашлиев в лятната ни рубрика "Какво четат издателите"

17 август 2019

Захари Карабашлиев e главен редактор на издателство „Сиела“, когото познаваме и с прекрасна белетристика – романите „18% сиво“, „Хавра“, сборници с разкази като „Кратка история на самолета“.

"СРЕБЪРНИЯТ ПЪТ" на Стина Джаксън
Има книги, които прекрачват жанрови категории, национални граници, културни различия, езикови бариери и т.н… „Сребърният път“ на Стина Джаксън е роман, който от октомври 2018 до юни продаде над 290 000 тираж само в Швеция, спечели голямата награда на Шведската академия на криминални автори, беше подаряван и обсъждан навсякъде, включително в шведския парламент.

Затънтено градче в северни шведски гори. Баща оставя седемнайсетгодишната си дъщеря Лина на спирка рано сутринта, за да отиде на първия си работен ден през лятната ваканция. Лина изчезва безследно. Три години по-късно бащата (вече разделен с майката) не спира да я търси, не приема мисълта за изчезването й, не може да продължи живота си, раздиран от чувство за вина.

Междувременно Мия, момиче на възрастта на Лина, се мести наблизо заедно с артистично лудата си майка, за да живеят в къщата на самотен и странен възрастен мъж. Дали пътищата на Лина и Мия ще се пресекат? Как?

Написана елегантно, психологически плътно, динамично, умело, красиво (където трябва), реалистично (без излишен натурализъм), с напрежението на трилъра, но с чувственото перо на един отличен писател.

"ЖЕЛЯЗНАТА ХВАТКА" (True Gritt) на Чарлс Портър
В края на 19. век, Дивия Запад. Един отвратителен разбойник на име Том Чейни е застрелял за нищо и никакво бащата на 14-годишната Мати Рос и сега тя е решена да отмъсти. Оказва се, обаче, че убиецът е минал отвъд реката, в индианските земи, откъдето много хора не се връщат живи. Макар и ужасно твърдоглава, Мати Рос разбира, че има нужда от помощ и успява да наеме за водач едноокия следотърсач Когбърн, по прякор Петела – пияница, безсърдечен ловец на глави и отличен стрелец. Към тях се присъединява и тексаски рейнджър на име Лабийф, който пък има други причини да търси Том Чейни. Във враждебната индианска територия ги очакват едно след друго все по-опасни приключения, но това странно трио е решено на всяка цена да хване Том Чейни. Защото това четиринайсетгодишно момиче има инат за трима!
Сюжетът е уестърн. Но за мен най-пленителното в този роман е езикът. И по-точно - гласът на Мати Рос. Разказана е от първо лице, в традицията на Марк Твен и неговия Хъкълбери Фин, по начин, който ти влиза в главата директно и звучи хем съвсем познато, хем неповторимо свежо. Тази книга може да ти върне удоволствието от четенето, да те направи съпричастен към съдбата на едно решително момиче в онези ужасно „мъжки времена“, а и покрай всичко това научаваш някои неща за Америка по това време.
Книгата излиза за пръв път през 1968 г. и оттогава има безброй преиздания навсякъде по света. Първата филмова адаптация излиза през 1969 г. с Джон Уейн в ролята на Когбърн, а втората е през 2009 г., режисирана от братята Коен -- там участват Мат Деймън и великият Джеф Бриджис. През 2011 г. книгата влиза отново в класацията на The New York Times Bestseller’s List и стига до №1. И с право.

Ето какво казва невероятната Дона Тарт („Щиглецът“) за този роман: „…Вярвам, че „Желязна хватка“ на Чарлс Портър е шедьовър. Не само че съм обичала „Желязна хватка“ от дете; това е книга, обичана страстно от цялото ми семейство. Не мога да си спомня за друг роман – какъвто и да е роман – който да е доставял удоволствие на толкова много разнообразни възрастови групи и литературни вкусове.“

"СТРАШНИ ПРИКАЗКИ за мрачни вечери" от Алвин Шварц
Вдъхновени от американския фолклор и градски легенди, тези ужасяващи истории могат да ви разтуптят сърцето по необичаен начин.  Гробища, скелети, призраци, страшни същества и живи мъртъвци, заедно с още куп странни и странстващи сюжети, ще намерите в тези приказки. Ще намерите обаче също хумористични разкази, стихотворения, легенди — те не само плашат, но и забавляват. Стига само да съберете куража да останете между страниците на „Страшни приказки”. А какъв кеф ще бъде след това да ги разказвате на тъмно в палатката, край огъня на морето, или просто… в мрака!

"52 ЕКОПЪТЕКИ за всеки" на Ели Иванова
В тази изключително практичен пътеводител ще намерите малко познати маршрути, разположени в десет български планини. Скални образувания, спиращи дъха гледки, каньони, манастири, древни светилища, мистика, водопади, или просто горска прохлада — всичко това на часове път от дома. Тази книга събира посоки за всеки турист, не изисква специална екипировка и познания. Пътеките са много удобно класифицирани, според това как сте стига до тях и какви са особеностите на маршрута.
Ели Иванова е създател на сайта „Друми в думи”.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР