Гергана Димитрова в лятната ни рубрика "Какво четат издателите"

12 August 2019

Снимка: Иван Коловос

Гергана Димитрова е главен редактор на издателство „Лист“

За мен четенето е удоволствие, но и работа. За щастие, мога сама да избирам върху какво да работя и това лято имам удоволствието да редактирам разказите на ирландския класик Франк О’Конър. „Моят едипов комплекс” включва най-добрите му разкази – събрани на 640 страници и преведени блестящо от Иглика Василева, те разсмиват, натъжават, а понякога не успяваш да сдържиш сълзите си. Пратих я на художника на корицата Дамян Дамянов, за да я прочете преди да започне да рисува, и скоро получих смс от него: „Франк О’Конър е велик! Да, знам, че знаеш.” Той четеше разказите на плажа в Гърция.

Често хората предпочитат да си носят за плажа „леко” четиво, всеки го разбира посвоему. Аз ще пъхна в чантата при слънцезащитния крем „Кладата на суетата” от Том Улф. Това е голям роман, не само по размери. Такъв, който успява да разбуни духовете в американската литература и дори в късните години на 20. век да намери нов подход в разказването. Улф е ироничен, остроумен, често циничен към света, който ни заобикаля, и несъмнено изключителен разказвач.

Бих препоръчала една нестандартна книга за лятната ваканция – писмата на Антон. П. Чехов „За писането”. Не сме свикнали да си представяме епистоларния жанр като плажно четиво, но тази книга е смешна и много забавна. Чехов е различен от разказите си, много по-искрен и свободен е, но е също толкова умел във воденето на читателя си - този път през собствените си истории или из дълбините на литературните кръгове в Петербург и Москва.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР