Жаклин Вагенщайн в лятната ни рубрика "Какво четат издателите?"

„В този град за всеки стоик има бъчва, за всеки романтик – чаша бучиниш.“

eva.bg 10 August 2019

Жаклин Вагенщайн е директор на издателство „Колибри“ и на кино-литературния фестивал „Синелибри“.

Започвам с хитовия сборник с разкази на Александър Ципкин „Жени на непреклонна възраст и други безпринципни истории“, защото е шеметна (жарка!) находка. Оказва се, че женската НЕпреклонност е равна на мъжката НЕпредпазливост. Има справедливост в този свят.

Голямото лятно четене продължава с кратко „Лятно пътуване“ и една прелестна, волна и непоколебима героиня, вярна на повелята Carpe Diem! Това на практика е първият роман на Труман Капоти, чийто ръкопис е смятан за изгубен в продължение на 50 години. А Грейди Макнийл неминуемо ще ви напомни за Холи Голайтли…

Човекът, който продаде морето“ се казва Николай Ценков и ще ви поведе към любимите си кафенета, сънища и градове, където всеки от вас ще разпознае нещо свое. По време на пътуването, събрано в 12 прекрасни истории, ще чувате примамливия ритъм на морето - отдавна вече проиграно, печелено и губено, но останало там, оттатък брега, зад скалите…

Продължавам с най-необичайната обиколка на света - в компанията на един непрокопсал писател. „Прекрасният живот на Артър Лес” е искряща сатира, пътешествие във времето и в човешките сърца, горчиво-сладка романтика на изгубените възможности. Споменах ли, че това е книгата, за която Андрю Шон Гриър печели „Пулицър” 2018 за белетристика?

„В този град за всеки стоик има бъчва, за всеки романтик – чаша бучиниш. За всеки философ има ченге, за всеки светец – досие. А за всички има Топлофикация.“ Цитатът е от позакъснелия, но славен дебют „WI-FI BG BAR. Сердикийски комикси“ на Светослав Т. Тодоров. Ако сте пропуснали премиерата, набавете си книгата и преживейте тази щура история през призмата на своя (щур?) живот.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР