Три сестри, част III - Евтим Милошев и Евгения

Зад всеки удивителен мъж стои по една удивителна сестра. EVA илюстрира тази безспорна истина с помощта на три сестри на трима известни мъже – продуцента на „Откраднат живот“ и „Дяволското гърло“, на „Комиците“ и „Столичани в повече“ Евтим Милошев, журналиста Ивайло Нойзи Цветков и писателя Захари Карабашлиев. Те представят своите сестри и историите си с тях

Ваня Шекерова 09 August 2019

Снимка: Светослав Караджов

Добрите мъже обикновено имат не само добри майки, но и добри сестри – това заключава изследване, публикувано в The Journal of Family Psychology. Изследването стига до извода, че мъжете със сестри се отличават с по-голяма способност да съчувстват, да общуват и да решават конфликти. Участвалите в изследването са категорични, че когато имаш сестра, животът е по-малко самотен. По-вероятно е да разговаряш за проблемите със сестра, отколкото с брат.

Мъжете, израснали със сестри, по-добре общуват с жените като цяло. А генералният извод е, че голямото семейство е хубаво нещо. Братята и сестрите са с нас през целия ни живот, така че е добре да се работи върху отношенията всеки ден.

EVA избра героите на тази фотосесия не случайно – мъжете в семейните двойки са ярки личности, постигнали успех и известност с таланта си. Общото между тези двойки е, че и при трите разликата във възрастта е седем години. Има и друго: и трите дами са много красиви и елегантни. Вярно, сестрата на Нойзи познаваме като бивш модел, но със същия успех бихме включили в модни фотосесии и сестрите на Евтим и Захари.

От разговорите и сесията ни остана усещането за лекота в отношенията, смях и удоволствие. Дори и в детските им години помежду им не е имало съперничество, а разбирателство, споделяне и грижа един за друг, продължаващи и сега, преминаващи в отношенията между техните деца. А доколко сестрите са повлияли на формирането на характерите на своите братя, на тяхното усещане за света и неговата по-нежна половина, съдете сами.

ТРИ СЕСТРИ, ЧАСТ III - ЕВТИМ МИЛОШЕВ И ЕВГЕНИЯ

Евтим Милошев: Евгения е първият човек, с когото споделям добро и лошо

Евгения има много ярък спомен от появата на брат си – тя е първото дете в семейството и дълго мечтала за брат или сестра. Когато била на седем, се родил Евтим, едно голямо бебе, почти пет килограмово. Две седмици чакала с трепет да си дойдат майка й и братчето от родилния дом, но не и не. И никога няма да забрави доставката на един голям, отгледан, спокоен бебок, завит с одеялце. Бял и усмихнат. Евтим я пита защо толкова се е забавил, той не знаел, че е било така. А Евгения отвръща, че сигурно с размерите си е причинил на майка си тежко раждане. И нея са държали в клиниката, не него.

Двамата са кръстени на баба и дядо по бащина линия – едно към едно. След това Евгения е кръстила един от двамата си сина на баща си Петър, както се казва и малкият на Евтим – Пепе, когото всички познаваме от сериала „Откраднат живот“.

Като се родил синът му, очакван на 11 ноември, а изпреварил термина с 5 дни, Евтим звъннал на сестра си от болницата: „Евгения, имам среща с Петър Евтимов Милошев.“ Тя се удивила защо пък я информира за среща с баща им по този начин, защото той точно така се казва – Петър Евтимов Милошев. А то какво било – дългоочакваният й племенник! За неговото предстоящо раждане научила навръх своята петдесетгодишнина. Брат й с присъщия си артистизъм избрал точно този ден да я запознае с приятелката си Христина Апостолова и да оповести, че и той ще става родител.

Винаги си е бил такъв, казва Евгения. Тя си го отглеждала от съвсем малък. Вземала го от детската градина. Вкъщи се занимавал сам, бил любопитен и любознателен. Живеел с Пиф, всичките си пари от закуски спестявал, за да си купува списанието. Колекционирал колички на Мачбокс, много от тях му били подарени от обожатели на сестра му. И сигурно защото се е наиграл, сега колите не са му страст и слабост.

В някакъв кратък период Евтим казвал на Жени „како“, но по-често сестра ми, слънчице, Жени, мацко... Никога с нищо не е я дразнил. Само когато започнала да излиза с момчета, а той искал да я придружава. Или пък когато бил хвърлил око на дънките й, в които, бидейки висок колкото нея и също толкова слаб, спокойно се намъквал.

Евтим винаги е гледал на сестра си като на човек, който го напътства. Във всякакъв случай се допитвал до нея, не до родителите си. Но един път го предала, много го предала. Заболяло го. Най-напред от това, че „захапал“ една тротоарна плочка, падайки, и счупил предните си горни зъби. Вкъщи се опитвал да прикрие белята, усмихвайки се със старателно спусната надолу горна устна. Никой не забелязал. Ала сестра му го накарала да се усмихне, ама хубаво, надникнала зорко и току извикала: мамооо, ела да видиш Евтим какво е направил!

Евгения сега казва, че се уплашила, виждайки постоянните резци на брат си счупени. Реакцията й била най-нормалната, но в детското съзнание на Евтим била равносилна на подло предателство.  

Бил си той суперотличник в училище и нямало нужда сестра му да помага или да го побутва. Самата тя била с шестици от горе до долу. Макар нейната мъка – ученето на стихотворения наизуст – за него да била нещо елементарно.

Евгения и до ден днешен е най-близкият човек на продуцента Милошев. Спомня си как брат й – с бяла риза, със сако, в някакъв много студен ден, застанал под прозорците на офиса й и поискал тя веднага да слезе, да се видят. Очите му горели, бил изключително развълнуван. Споделил, че телевизията е харесала проекта на „Столичани в повече“. Първият човек, когото имал потребност да види в този момент на триумф, била сестра му.

„Голяма опора ми е Евгения, наистина. Освен в живота, сега, откакто работим заедно, направихме голяма крачка напред цялата група от компании. Не само защото ми е сестра, го казвам, казват го и моите партньори“ – включва се Евтим. По-късно споделя, че и съдружникът му Любомир Нейков приел Жени не само като огромна подкрепа в бизнеса им, а и като своя по-голяма сестра. Точно в този момент той бил загубил брат си и Евгения заела някак си неговото място.  

Самата тя определя като разлика между себе си и Евтим това, че никога не би могла да се захване с нещо ново преди да е приключила докрай нещо започнато. Докато Евтим винаги „тъче“ на няколко стана. И има такива очаквания към всички, с които работи. Жени и досега не може да приеме неговата неточност – закъснява и закъснява продуцентът. Но когато се появи, с чаровната си усмивка разтапя и най-коравото сърце. Какво да говорим за това на сестра му, в което има най-специалното място вече над 50 години.  
Заедно от съвсем малки търсели решения на проблемите и на единия, и на другия, спестявали доста грижи на родителите си. На Евгения й харесвал нестандартният подход на брат й към всичко, изобилието от идеи в главата му по всеки конкретен казус. Той пък цени нейната точност и прецизност на финансист. Доста дълго я канил да работят заедно. Тя била голям директор в комуникациите, докато не намалила темпото, за да се грижи за поостарелите им родители. Твърдо решена да не влиза отново в екшъни, Евгения накрая склонила пред брат си. И от седем години, под предлог че само ще консултира компаниите на Евтим, тя е неговата дясна ръка в бизнеса.

Евтим за първи път чува сега, че ако не е финансист, сестра му е щяла да бъде археолог. Но се съобразила с думата на родителите си и завършвайки икономическия техникум, записала икономическия институт. И двамата с брат й били винаги много добри математици. Евтим кандидатствал архитектура, но не му достигнал бал и записал инженерна специалност с идеята след първата година да се прехвърли. Вземал стипендия за отличен успех, но след като се захванал с „Ку-ку“, едвам избутал ВИАС.

Като се има предвид, че доста дълго време Евтим е ергенувал, не смее да твърди, че благодарение на това, че има сестра, по-добре разбира жените. „А може би точно затова, контрира Евгения, да е търсил някоя да прилича на мен.“ Тя се омъжила на 22-23. Евтим познавал приятеля й. От всичките кандидати на сестра си той си заплюл Жоро, с него са си партия и досега. А синовете й често прескачат баща си и майка си, за да споделят с вуйчо.  

Евтим е главният продуцент на семейните сбирки. И е много щастлив, виждайки всички, събрани край масата. Като компенсация на дългия му самостоятелен период, през който тези семейни сбирки не са го кефели. Нямал потребност от това. Сега наваксва. Иска да изживява спокойно и с открито сърце връзките с рода си – най-ценното, което има.

 

1 КОМЕНТАР
1
AVA
10 August 2019, 11:36

Най-приятната история от поредицата. Остави ми усещането за топлина и близост, без превземки и поза.

ТВОЯТ КОМЕНТАР