История в снимки: Когато Азнавур срещна Лайза Минели

„Когато го видях за пръв път, спрях да дишам за два часа“, това необикновено признание на Лайза Минели е за Шарл Азнавур

Милена Попова 08 March 2019

Снимка: getty images/guliver

Срещат се в Америка през 1963, където Азнавур има концерт в Карнеги хол. Залата е разпродадена отдавна, всеки иска да види ученика на Едит Пиаф с кадифения глас и хипнотизиращ тембър. Бъдещата носителка на Оскар за ролята си в „Кабаре“ е на 17, а „френският Синатра“ – на 39.

„Тя имаше способността да обича безусловно. Но любовна връзка като нашата трудно може да просъществува при разстояние от 3000 мили. Нейната работа е в Щатите, моята - във Франция“, казва в едно интервю доста по-късно Азнавур.

След кратката, но гореща любов двамата остават приятели за цял живот и се срещат неведнъж на сцената. „Той ме научи на всичко в пеенето – признава Лайза Минели на свой ред. – Как всяка песен е отделен „филм“.

Азнавур има три брака и многобройни афери с жени като Одри Хепбърн и Брит Екланд, а както твърдят някои медии – и с Урсула Андерс и Бриджит Бардо. Отхвърлен от критиката в началото на своята кариера заради ниския си ръст и възголемия арменски нос, той превзема френската, а след това и световната сцена.

Неговият ангел е Едит Пиаф, която го учи на всичко, което трябва да знае за пеенето и играта на сцената, кара го да си оперира носа и насочва поведението му стъпка по стъпка. Тя плаща за пластичната операция на носа му и лично инспектира резултата в деня, в който свалят бинтовете му. Той е нейният паж, шофьор, довереник, протеже. „В живота си съм обичал само три пъти – казва Азнавур – и Пиаф беше първата ми любов.“ С 9 години по-възрастната певица обаче те нямат любовна връзка.

Азнавур се жени на 21 за 17-годишната Мишелин Ружел и още на следващата година им се ражда дъщеря. Пет години по-късно се разделят заради постоянните му пътувания, както твърди бившата му съпруга. Вторият брак на певеца с Евелин Плесис е горчив и кратък – трае по- малко от година. Той почти се разорява, плащайки й за развода. „Тя не искаше да има деца, за да не развали красотата си. Но как е възможно да отглеждаш дърво, без да искаш да има плодове?“ – казва Азнавур. Четиридневна афера с парижка танцьорка отново го прави баща, този път на син. На 25 години синът му трагично умира от сърдечно заболяване.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР