Тази Коледа яжте въглехидрати без гузна съвест

Въглехидратите са много полезни, сочат съвременни проучвания

eva.bg 22 December 2020

Да, можете да се насладите на отрупаната празнична маса без гузна съвест. Съвременните проучвания сочат, че диетите, които ограничават приема на въглехидрати, забранявайки най-вече хляба, не носят толкова ползи, колкото предполагаме. Оказва се, че хлябът може да намали риска от смъртоносни болести.

Каква е причината за всичко това? Фибрите. Световната здравна организация установи, че хората, чието меню е богато на фибри, са по-здрави и живеят по-дълго. Нещо повече: фибрите намаляват риска от рак, инфаркт и диабет тип 2.

Резултатите от изследванията показват, че много голям процент от хората не приемат нужното дневно количество фибри – във Великобритания това са около 91%, а в САЩ цифрите са почти същите. Нисковъглехидратните диети станаха изключително популярни и тази тенденция накара много хора да превърнат това в начин на живот - всяко посягане към нещо тестено днес се счита за "непростим грях". В зърнените храни, съставени от пълнозърнесто, ечемично или овесено брашно обаче има много фибри. Затова, когато спрем да консумираме брашно, лишаваме организма си от необходимите му фибри!

Храните, богати на фибри, помагат за храносмилането, а и ни засищат за по-дълго. Освен в пълнозърнестите храни, те се намират и в определени видове зеленчуци (спанак, грах, артишок), плодове (къпини, малини, авокадо), ядки (бадеми, орехи, шам фъсктък) и варива (леща и боб). Доста често причината фибрите да не стигат до нас е преработването на храните, в което те се изгубват. Затова, ако искате да увеличите количеството на фибри в организма си, яжте съответните храни в суров вид.

Друго предимство на фибрите е, че регулират холестерола в тялото. Професор Джон Къмингс (University of Dundee) е категоричен, че проучванията му имат достатъчно доказателства, включващи множество експерименти, даващи ни да разберем, че фибърните храни са абсолютно задължителни.

Екипът на професора стига до това заключение от повече от 230 предишни изследвания, извършени с около 215, 000 човека.

Така че не се притеснявайте да си позволите малко повече въглехидрати, особено сега, когато масите ни са отрупани с куп вкусни изкушения. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР