Пълнозърнест или хляб с квас?

Кой улеснява метаболизма и кой качва кръвната захар

01 March 2014

„След приема на хляба с квас се наблюдават по-ниски нива на кръвната захар“ – е становището на проф. Тери Греъм от университета в Гвелф, Канада. Изследването му за влиянието на различните видове хляб върху здравето ни води до неочаквани изводи. „Едно от учудващите заключения, до които достигнахме, е, че продуктите от пълнозърнеста пшеница оказват най-малко положително влияние от всички, дори по-малко, отколкото тези с бяло брашно“ – казва проф. Греъм. Хлябът с квас, напротив, е с най-благотворно въздействие. Греъм цитира изследвания на скандинавски учени, в които се твърди, че квасът прибавя органични киселини към самото тесто, като по този начин улеснява метаболитните процеси след приемането на хляба.

Пълнозърнестият хляб довел до рязко покачване на кръвната захар, които се запазили часове след приема. Според учения това се дължи на факта, че технологията за производство на бяло и пълнозърнесто брашно е почти една и съща.

„Частите от зърното, полезни за организма, например обвивката и зародишът, са премахнати при производството на бяло брашно и малка част от тях се прибавят при пълнозърнестото. Установихме, че най-добрият начин да се набавят тези полезни за организма вещества не е чрез пълнозърнестите брашна, а чрез приема на цели зърна.“

Изключително интересни факти и съвети за това как да имаме здравословен хляб на трапезата си може да прочетете в новия мартенски брой на EVA.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР