На гости на Рут Колева

Коктейли преди Коледа

Ирина Иванова 22 декември 2018

Снимка: Микаел Стефанов

На вратата ни посреща шоколадов персийски котарак, пухкав като облак – Мишо. Зад него е самата Рут – в тесни дънки, коса в цвят коняк+мед, прибрана на опашка, и такъв един пътешественически пуловер с жираф. Отива й много, защото Рут може и да е преди всичко музикант, артист, изпълнител, но когато пристъпвам прага на дома, в който й гостуваме (оказва се, че има и други), веднага усещам, че тя е в същата степен и пътешественик, околосветски стопаджия, космополитно момиче и въобще – типичен представител на своето Поколение Y (родена е една година след знаковата за България 1989 г., тоест – не е живяла и секунда в онова наше „преди“). Около нея просто се носи силно осезаемо усещане за човек, чиито куфари винаги са на stand by режим.

Влизаме в дневна с огромен кожен диван и също толкова огромен телевизор – неустоима комбинация! Плюс кухненски бокс с т.нар. остров (печката, абсорбаторът и плотът за готвене не са долепени до стената, ами са в средата на бокса) и трапезария. Много и всякакви готварски съдове, прибори и пособия и шкафчета, пълни с подправки от ама наистина цял свят, допълват картинката, от която разбираме нещо, което вече и без това знаем – Рут обича да готви (най-вече когато обича, но затова после), готви много и при това умее да приготвя неща, предизвикателство дори за опитни професионални готвачи.

зимни приказки върху кухненския плот

Момичето, което порасна на сцената и само на 28 години има издадени 6 самостоятелни албума, стои зад плота на кухненския си остров и далеч не съсредоточено приготвя две неща едновременно – топла и богата зимна салата с печен сладък картоф, авокадо, круши и смокини и фантастичен горещ коктейл с новото й откритие – чаения ликьор Tatratea. „Слава Богу, че имам приятели бармани! – казва ми Рут. – Освен че са истински душеприказчици, винаги могат да ти дадат добра идея. Попитах Драго, един от най-добрите бармани в София, какво да пия през зимата, защото не ми се пие само греяно или пък просто червено вино, и той: „Слушай сега – вземаш гореща вода, сипваш си малко от ето това ликьорче, добавяш прясно изцедени лимон и грейпфрут, лъжичка мед и... си ти!“ Първоначално реших, че е прекалено елементарно, за да е толкова хубаво, но го опитах и беше точно толкова хубаво, колкото го описваше Драго. Ето!“ Рут разбърква финално коктейла в шейкъра, изважда красива кристална чаша и изсипва димящата ароматна течност в нея. Украсява ръба на чашата с резен грейпфрут и половинка прясна смокиня – от онези, които след малко ще използва за салатата. Готово! Само трябва да му измислим име! „Ами... Коледата на Рут“ – импровизирам аз. „Или пък Рут КолеДа – разсмива се тя. – Преди три години ходихме в Sequoia National Park в Сиера Невада, Калифорния, и там в хижата, която бяхме резервирали, ми бяха объркали името. Вместо Ruth Koleva бяха написали Ruth KoleDa. Така че ето – имаме си и име на коктейла“.

Рут подготвя продуктите за салатата – зелената салата се накъсва, сладкият картоф се нарязва на кубчета, след което се овкусява с малко лют червен пипер, полива се със зехтин и се пъха във фурната да се запече до степен на пълна готовност. „По принцип се слага и тиква, която се пече по същия начин, заедно с картофа“ – обяснява Рут. Ако рецептите й ви звучат доста... фюжън (тоест – комбиниране на традициите на няколко национални кухни), това не е случайно. Майката на Рут хвърля пъпа й на летището в Рим, а самата певица пътува от двегодишна. Баща й е бивш национален състезател по вдигане на тежести, олимпийски медалист, понастоящем председател на федерацията по вдигане на тежести. Като дете Рут заедно с родителите си и брат си (двамата са близнаци) живее на най-екзотични места – Тайланд, Индия, Бахрейн, Индонезия. После – едва 16-годишна – заминава за Лос Анджелис, където първоначално има договор с дъщерна компания на „Дисни рекърдс“, а след това я приемат в Hollywood Music Academy със стипендия от фондацията на Стиви Уондър. После се връща в България, участва в третия сезон на българския Мюзик Айдъл, превзема българската клубна сцена, издава албумите си, пътува, записва, прави турнета... Само преди две седмици (интервюто е правено на 19 ноември – б.р.) се завърна от продължително и много успешно турне в Китай. Впечатленията й от Китай разбиват всичките ми представи за тази страна.

следваща страница »
4 КОМЕНТАРА
4
AVA
03 януари 2019, 10:58

Рут Колева е талантливо и интересно момиче. Не се среща често подобна комбинация от дарба и интелект.
Успех, Рут!
(Наистина е жалко, че такива хора получават подобни грозни коментари. Но лошите чувства тровят само тези, които ги изпитват.)

3
katya
31 декември 2018, 22:33

лъже като за последно. Наема жилища и ги представя за свои.

2
Жени
24 декември 2018, 14:17

И за достигане на всичко описано по-горе се минава през трупове и то през детски трупове. Не ми говорете после за "магията на Коледа" и прочее простотии, когато в днешния извратен век продължават да се убиват деца в утробата, докато уж се празнува Рождество. То и затова светското Рождество носи името Коледа и няма нищо общо с истинския празник. Днешното псевдорождество - т.нар. Коледа - не е нищо друго освен празник на чревоугодието и егоизма. И затова Христос Го няма там.

1
Жени
24 декември 2018, 14:13

Днешните жени не раждат деца, защото са изцяло заети със себе си, с кариерата, с какво ли още не, робувайки на собствения си егоизъм. И от този разказ за един безсмислен от човешка гледна точка живот става тъжно. Защото какво значение има кариерата и целият този панаир на суетата, когато България утре ще я няма?...

ТВОЯТ КОМЕНТАР