Моите 7

Седем неща, които ме докоснаха през последните седем дни

Кристина Симидчийска 30 September 2018

"Здрач" (2011), фотограф Енчо Найденов, криейтив директор Георги Манов, стилист Лиляна Гергишанова, модел Кристина Милева, Ivet Fashion

В рубриката ни "Моите 7" ви представяме 7 неща, които са ни докоснали през последните 7 дни. Смешни или тъжни, сериозни или не съвсем, в работно време или на дивана вкъщи, това са нашите лего блокчета, с които строим живота си.

Кристина Симидчийска и "Нейните 7"

Добре де, студено е. Цяла седмица го отричах, отказвайки да прибера сандалите и ефирните рокли. И слънцезащитния фактор, панамената шапка и онова парче в плейлистата, което ме караше безпричинно да се усмихвам на слънцето. Някой някога беше казал, че есента е сезонът, който те кара да стоплиш душата си с вино. Разбирам го.

 Много съм развълнувана от подготовката около благотворителната изложба на EVA. С нея ще отбележим не само 20-ия юбилей на списанието (да, сериозна цифра), но и старта на кампанията на EVA „За едно добро”, подкрепяща Фондация „Една от 8” на Нана Гладуиш. Изложбата ще включва фотографии от двадесетгодишната история на списанието, някои от които ще бъдат показани за пръв път. Докато наблюдавам как Биляна (артдиректорът на EVA) преглежда архивите на всички отминали 239 броя и си припомням историите около повечето кадри, отгръщам и моменти на зашеметяващи ентусиазъм, смелост, вдъхновение и чисто удоволствие от това, което правиш. И в което вярваш. Пожелавам ви ги, дори и да не ги усетите, когато дойдете да разгледате изложбата в началото на ноември.

Миналата седмица платформата за доброволчество и правене на добро TimeHeroes отличи за втора година ГЕРОИТЕ – хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България. Или онези, които случват малки чудеса, правещи големи промени. Сред тях са доброволците на Екологично сдружение “За Земята”, атакуващи боклука из планинските върхове и защитени територии, менторите от програмата “Училищни чудеса" на Фондация “Ук”, героите на онлайн чата и горещата линия за подкрепа на ЛГБТ младежи и техните родители, стартирана от фондация “Сингъл Степ”. Също и Баба Мина и Баба Еми, първите доброволки в инициативата “Бабо, разкажи ми…” на фондация “Поколения заедно”, както и още други не по-малко истински герои. Може би не сте чували за повечето от тях, а си струва. Ако можете да ги подкрепите – още по-добре!

С финала на месеца приключва и модният маратон, който неизбежно окупира вниманието ми през септември. Седмиците на модата са любопитно явление, което, ако си достатъчно наблюдателен, ще ти поднесе в синтезиран вид всички промени и движения през последната година не само в индустрията, но и в попкултурата, социалната среда, дигиталната мания и жизнената философия. А в опит да задържат вниманието на публиката си, все повече модни марки отварят широко портфейлите си и действат със замах, трансформирайки ревютата си в истински спектакли. Горкият Лагерфелд, пак ще трябва да измисля нещо съвършено ново.

Виж, Urban Outfitters залагат на сигурно. На сайта им се появи колекция костюми за Хелоуин, сред които има модел с името “Инфлуенсър”. За 59 долара може да си купите “Инстаграмен образ като на суперизвестен инфлуенсър”. Което ще рече топ и клин, пародиращи Ким Кардашиян и клонингите й, които заляха социалните мрежи в началото на годината, рекламирайки Yeezy Season 6. Нямам търпение да мине и тази “модна” истерия. Който е “за”, да успокои душата си с призива на мъдреца по-горе.

Във вторник в зала 1 на НДК предстои да видим и чуем хитовите сингли на Шарлийн Спитери и групата й Texas. Поздравявам децата на 90-те с един от тях:

2 КОМЕНТАРА
2
Една жена
01 October 2018, 12:53

До #1: Със сигурност е по-богат от вашия, драга Анелия.

1
Анелия
30 September 2018, 16:05

Колко беден трябва да е светът на жена, която в гореизброените неща вижда нещо стойностно?!...

ТВОЯТ КОМЕНТАР