Мат Ембри: Да си задаваш правилните въпроси, е умение

Лилия Илиева 12 август 2018

Снимка: личен архив

Наскоро с две прожекции в София и една в Пловдив за първи път в Европа беше представен документалният филм Living Proof („Живо доказателство“) на Мат Ембри. Това се случи благодарение на усилията на артдиректорката на списание EVA Биляна Савова и нейната фондация МС – Мога Сам. Присъства и Мат – продуцент и режисьор, чиято история след поставената му диагноза МС – множествена склероза, едва на 19-годишна възраст е разказана в лентата. Сега канадецът е на 42 и живее без лекарства. Изглежда великолепно, атлетичен, усмихнат и наистина е живо доказателство за това как човек не само може да оцелее, но и да се чувства здрав. Поддържа се със стриктен хранителен режим, ежедневен спорт, достатъчно сън и витамин D.

Филмът включва и срещи с различни учени на високо ниво, изследващи МС в Оксфорд, в Института по неврология в Калифорния, правещи проучвания за лечението на МС със стволови клетки, диетолози, разкази на пациенти със същата диагноза, както и данни как се злоупотребява с финансите, отделяни и дарявани за МС, и колко малко от тях се използват за изследвания.

Ето какво разказа Мат за EVA.

Мат, моля, представи се накратко. Колко процента от живота ти са подчинени на диагнозата МС, която са ти поставили на 19 години?

Животът ми е свързан с работата и семейството, като на повечето хора. Имам жена и две деца, работя целодневно като продуцент и кинорежисьор в Калгари, Канада. Притежавам и успешна продуцентска компания – Spotlight Production (spotlightvideo.tv), което няма нищо общо с множествената склероза. Режисирам основно документални и научно-популярни филми. Произвеждаме съдържание за целия свят. Филмът Living Proof е първият проект, в който камерата се обърна към мен и трябваше да говоря от първо лице. Беше много различно. В този филм множествената склероза е основна тема, но посланието и смисълът му са други – направихме го, за да кажем на хората, че пред каквото и да си изправен, от теб и само от теб зависи да поемеш грижата за собственото си здраве. Филмът е за индивидуалния избор, за умението да си зададеш правилните въпроси и за осъзнаването, че всеки от нас е извор на своето добро съществуване и на изборите, които могат да променят собственото му бъдеще.

Помниш ли деня, в който ти поставиха диагнозата?

Да, имах различни неврологични симптоми, губех чувствителност на части от тялото, имах спазми, проблеми със зрението. Отидох при невролог и откриха лезии в мозъка ми. Мисля, че това би разтревожило много всеки, но аз съм доста мотивиран човек и не си дадох много време да страдам. Баща ми е учен геолог и на базата на това, че прави много научни проучвания, след като стана ясна диагнозата ми, направи сериозно и обстойно изследване и ми състави диета, която започнах да спазвам – изключих млечните продукти, мазните храни, глутена, захарта, бобовите. Храня се с риба, много зеленчуци, по-малко плодове и малко ориз. Спортувам всеки ден – по половин час или 45 минути. Понякога вдигам тежести, правя лицеви опори, такива неща, най-важното е кръвта ми да циркулира. Старая се да спя по 8 часа. И приемам витамин D – това е много важно. Щом започнах диетата и другите програми, се почувствах по-добре и като човек, който контролира нещата. Откритието, че си болен от такава болест, променя начина, по който гледаш на живота и на света. През първите няколко години беше предизвикателство, но знаейки каква е алтернативата, бях и съм много стриктен в режима си.

Във филма се говори за два стадия на болестта, по-лек – пристъпно-прогресивен и по-напреднал. Дали твоят режим на живот би дал резултати и за по-напредналия стадий на болестта?

Това е стратегия на живот, която препоръчваме за всички стадии на болестта. На финала на филма отивам на гости в дома на доктор Тери Уолс. Тя  е била в много тежко състояние, когато нейната невроложка й предлага да разгледа сайта на баща ми (www.direct-ms.org) и да прочете статиите му. Д-р Уолс ги прочита, намира невероятен смисъл и логика в това, което той твърди, и минава дори на още по-строг режим от моя. Благодарение на него от сериозно болна и без възможност да се самообслужва успява да спре процеса на дегенерация и не само прохожда, но вече дори кара колело. Тя също има свой собствен сайт (terrywahls.com). Издала е и две книги.  

Как съобщи на жена си, когато се запознахте, че си с такава диагноза, и тя как го прие, защото някои учени твърдят, че има вероятност МС да се предава по наследство?

В продължение на години криех диагнозата си. От малък си мечтая да бъда много успешен филмов режисьор и холивудски актьор. И кариерата ми в киното и телевизията в Северна Америка се случи и се случва много успешно. Жена ми дойде на лайфа на едно телевизионно шоу, което водех и където разказвах за болестта си. Появи се в живота ми, след като бях обявил публично болестта си. Оказа се, че ми е съседка, че живеем в една сграда и ми е почитателка. Тя е адвокатка. Истината е, че никога не сме говорили на тази тема. Тя винаги е приемала начина ми на живот. И да, възможно е тази болест да се предаде по наследство, но ние много силно вярваме, вследствие на изследванията на баща ми, че ако едно дете е предразположено, но приема достатъчно количество витамин D и няма дефицит на този витамин, има много малък риск да заболее. При моите деца режимът на хранене не е толкова стриктен, но все пак сме поограничили продуктите, които аз съм изключил. От моя гледна точка, ако знаеш това, което аз знам, ако спазваш правилен режим на хранене и избереш моя начин на живот, това ще те спаси от здравословните проблеми, в които се изразява болестта. Вярвам в това и съм живо доказателство за него.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР