Трите живота на Джейн Сиймур

Мъжете я обожават, защото никога не се опитва да ги заблуждава. Ако ревнува – ревнува. Ако обича – обича. Ако не – си тръгва

Ирина Иванова 12 June 2018

На 67-годишна възраст актрисата Джейн Сиймур, или иначе казано д-р Куин Лечителката от хитовия едноименен сериал от 90-те, позира за трети път в живота си за сп. Playboy, превръщайки се в най-възрастната жена, снимана за мъжката библия. Не иска да доказва колко е млада, красива, секси и неподвластна на времето, а само, че възрастта не е порок. И че тя, Джейн Сиймур, все още е тук, работи, рисува, развива бизнеса си, влюбва се, снима се, гледа децата си и е щастлива с внуците си. Че все още има тяло, с което може само да се гордее. И че талията й все още е 60 см. При това след 4 деца и определено без да прекарва половината от времето си в клиниките по пластична хирургия. Завиждайте, момичета!

Джейн се разсъблича за Playboy най-напред през 1973 г., веднага след като става звезда с ролята на Солитер – едно от момичетата на Джеймс Бонд във филма „Живей, а другите да умрат“. Това е първият филм, в който ролята на култовия Агент 007 се изпълнява от Роджър Мур, поел щафетата от самия Шон Конъри. Актрисата е едва на 20, но вече е изиграла няколко сериозни Шекспирови роли в театъра и няколко по-малко сериозни в киното и телевизията. Успяла е и да се омъжи, при това не за кой да е, а за Майкъл Атънбъро, син на големия английски актьор и режисьор сър Ричард Атънбъро. Омъжва се девствена, понеже е възпитана, че едно момиче не трябва да прави секс преди сватбата си. Дори за онези години в средите на кино- и шоубизнеса девствена младоженка е чудо невиждано. Според слуховете самият Майкъл не се стърпял и споделил с баща си този сензационен детайл, а старият Атънбъро го разгласил. Затова, когато продуцентите на новия Бонд филм затърсили актриса с невинно излъчване, за да изиграе Солитер – девственица с паранормални способности, която след като загубва девствеността си (от Бонд, Джеймс Бонд, разбира се), загубва и способностите си – някак много бързо стигнали до Джейн.

Самата Джейн дълго обмисляла как да се яви на кастинга и накрая решила: ще прибере разкошната си коса, дълга около метър, под пухкава кожена шапка, и когато си свали шапката пред продуцентите, всички ще ахнат от красивия водопад. Те ахнали и й дали първата голяма роля в кариерата й, а тя отнесла толкова майтапи за девствеността си, че научила два важни урока наведнъж. Първият – че е доста глупаво да се омъжиш за когото и да било само защото не можеш да си легнеш с него преди сватбата, а много ти се иска. Вторият – че в Холивуд да играеш момиче на Джеймс Бонд ти носи несравнимо повече бонус точки, отколкото да играеш лейди Макбет на Уилям Шекспир.

Джейн Сиймур, чието рождено име е дълго почти колкото това на Пипи Дългото чорапче – Джойс Пенелопе Вилхелмина Франкенбърг – е родена в Хейс, Великобритания. Баща й е англичанин с полско-еврейска кръв и е сред най-добрите гинеколози в страната, един от пионерите на инвитро оплождането, а майка й е холандка, медицинска сестра с необикновена съдба, която си струва да бъде разказана.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР