Живот без зърнени храни
"Пълно изцеление", Уилям Дейвис, ИК Locus Publishing
16 September 2017
Авторът на книгата, предизвикала реакции в цял свят, „Пшеницата – масираният убиец“ д-р Уилям Дейвис, е написал „Пълно изцеление“, атакувайки отново зърнените храни като основен враг на „блестящото здраве и пълноценния живот“. В новата си книга той прави разбор на видовете зърнени храни и разликите между тях, дава съвети как да се справим със „зърнената абстиненция“, обосновава научно защо след като кажем сбогом на зърното, ще подобрим настроението, съня, ендокринното, метаболитното и сърдечносъдовото си състояние. В книгата има и истории и снимки на хора „преди и след“ отказа от зърнени храни, които мотивират да се откъснем от хватката им, да постигнем желаното тегло и продължително здраве.
Представяме ви предговора към българското издание на книгата, който е написан от доц. д-р Мария Папазова. Тя поддържа тезата на колегата си д-р Уилямс за вредата от злоупотребата със зърнените храни.
ИЗПОВЕД ОТ СЪУЧАСТНИК В ПОДГОТОВКАТА НА МАСОВИЯ БУНТ СРЕЩУ ЗЪРНЕНИТЕ ХРАНИ
Вероятно съм бунтар по природа. Не търпя лъжите, маскирани с „нови научни факти“, които служат за масова заблуда и ни превръщат умишлено в потенциални пациенти.
Ако случайно все още вярвате на едно от най-жестоките и тиражирани „научни ментета“ за полезните пълнозърнени продукти и за „смъртоносния“ висок холестерол, и спазвате призива „Не яжте животински мазнини – ще надебелеете и ще загинете от инфаркт или инсулт“…. вие и децата ви сте в голяма опасност и в тази книга е вашето спасение!

Задавали ли сте си някога въпроса откога човек отглежда и култивира тревистите зърнени растения, как това се е отразило на здравето му и как в последните десетилетия от „коматчето“ корав просеник стигнахме до изобилието от пухкави кроасани, погачи и останалите несметни видове тестени продукти?
Началото на днешния глобален здравословен проблем е далеч назад във времето, а мястото на „първородния ни грях“ – Египет – родината на земеделието и първите тестени питки, но и на наднорменото тегло, кариеса, сърдечния инфаркт и инсулта.
Да си припомним древната картина от преди 100 хиляди години, когато през неопалеолита на Земята се скитали стада животни, следвани отблизо от гладни хомо сапиенси. Човекът по онова време бил опитен ловец и крехкото месо, плодовете, семената, ядките и богатите на целулоза зеленчуци представлявали предпочитаното му меню – в хармония с естествените му генетични заложби. Намерените останки и проведените антропологични измервания показват, че неопалеолитните хора имали костна структура на атлети – съчетаващи висок и строен ръст със сила, бързина и ловкост. Съвременните научни анализи на тяхната „диета“ категорично потвърждават ролята на храната за добрата им физическа форма. Бих искала да подчертая, че техните въглехидратни източници - натурални, диворастящи и богати на микроелементи, витамини и целулоза плодове и зеленчуци им доставяли петкратно повече незаменими за клетката фитонутриенти от препоръчваната дневна доза за нашия съвременник.
Хората просто не трябва да умират от своето хранене, Д-р Сингх Кхалса
За човешката еволюция десет хиляди години са като едно намигване. Генетичното наследство не се променя значимо за такъв период от време. Човешките гени се приспособяват бавно и изключително неохотно и мудно към въвеждането на тези две нови групи храни. В действителност човешкият род и до момента не е в състояние да се справя безпроблемно с тях. Бъдете сигурни, че увлечението ни по зърнените култури и безбройните тестени и други продукти на зърнена основа, което днес ни е превърнало във „въглехидратни наркомани“, допринася за далеч по-драстични хронични проблеми в здравословното ни състояние. Научните факти за болестотворната роля на зърнените треви са много и при това необорими. Едни от най-красноречивите научни факти ни дава американският стоматолог и изследовател, д-р Уестън Прайс. През 30-те години на ХХ в. той провел интересно и показателно пансветско обширно проучване, чрез което доказва връзката между промените в хранителните навици на хората и здравословното им състояние. Д-р Прайс документира, че племената и народностите, които все още са запазили своя оригинален начин на хранене с плодове, ядки, зеленчуци, месо и риба, и не консумират зърнени, рафинирани и силно преработени продукти, имат добро здравословно състояние, напълно здрави зъби и правилни зъбни дъги. Когато тези общности преминавали на западния начин на хранене, още в първото поколение се появявали кариеси и се наблюдавали деформации в челюстите и други здравословни проблеми, характерни за т.н. развити общества. В тази връзка, историята на индианското племе Пима е безпрецедентен и драматичен биологичен експеримент. Стройните, здрави и удивително дълголетни пима, докато консумирали естествената си храна, не познавали изобщо диабета, сърдечносъдовите и злокачествените проблеми, и имали средна продължителност на живота над 80 г. След преместването им в резерват и неизбежната драстична промяна в хранителния продуктов набор, с преобладаване на зърнените въглехидрати, само за едно поколение, тези индианци се превърнали в своята пълна противоположност. Днес те са на второ място по затлъстяване в света, над 82 % развиват диабет втори тип до 36 г. си възраст, а средната продължителност на живота им се е смалила наполовина…
И така….
Призовавам ви на бунт срещу храната-убиец!
Предлагам ви да се обединим и заедно да се измъкнем от ада на зърнените въглехидрати!
Ако се опълчим на отровително-вкусовата промишленост, свалим лустрото на маркетинга, измислената наука, удобството на пристрастяването към ежедневната тестяна дажба и се осмелим да бъдем отговорни и честни, ще си признаем, че:
Като цивилизация преди около 10 000 години сме допуснали огромна грешка в областта на храненето: възприели сме семената на тревите – зърната - за своя храна. Но те са храна за птиците и тревопасните животни. Отначало сме я яли по принуда, притиснати от отчаянието на глада. След това сме допуснали грешката да се разрасне, като не само сме я възприели като откритие на основен хранителен продукт, но и като хранителен идеал за човешка консумация. Признаването на вредите от съвременната пшеница в „Пшеницата – маскираният убиец” беше първата крачка, но сега можем да направим още една важна стъпка напред и да премахнем всички зърнени храни. След като го постигнем, ще напреднем още повече по пътя към цялостното здраве, като осъзнаем и отстраним всички вредни ефекти, които сме натрупали през годините на консумация на зърнени продукти.
ТОВА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ЧАСТ ОТ ПЪТЯКЪМ ЦЯЛОСТНО ИЗЦЕЛЕНИЕ И ЗДРАВЕ!
Ваш верен съзаклятник:
Доц. Д-р Мария Папазова