Моите 7

Седем неща, които ме докоснаха през последните седем дни

Милена Попова 10 September 2017

В рубриката ни "Моите 7" ви представяме 7 неща, които са ни докоснали. Смешни или тъжни, сериозни или не съвсем, това са нашите лего блокчета, с които строим живота си.

Милена Попова и "Нейните 7"

Дума на седмицата: despacito! Тя означава бавно, бавничко, слоули, сига-сига (на гръцки)... Цялото ми същество се опитва да забави хода на слънцето, за да може лятото бавно да излее соковете си в кръвта ми, и баавно, бавничко да пусне своето хвърчило в безоблачното небе, щъркелите бавно и лениво да се отправят на юг, морето бавно да изпусне топлия си дъх и баааавно, бавничко да дойде есента.

1. Всъщност, не харесвам толкова много "мегахита" на 2017 Despacito. Луис Фонси голям сладур, но хитът е мега посредствен. Самият той е мега учуден от успеха си и скромно казва в едно интервю, че за него е загадка превръщането на тази песен в мега хит. (Заклевам се, че това е последният път в живота ми, в който употребявам думата мега.) "Нямам никаква идея защо това парче стана толкова популярно". - проявява готино чувство за хумор музикантът. - "Вероятно планетите са се подредили в една линия." Дано да се подредят още веднъж и Луис Фонси да дойде в България за живо предаване на Х Factor. Аз пък си слушам една наелектризираща версия на Despacito. Ето я:


Един от малкото случаи, в които копието ми харесва много повече от оригинала. (Другият е американската версия на филма "Седемте самураи").
Феноменален Петер Бенс! А само преди дни този унгарски пианист и композитор навърши 26 години. Не знаех, че държи рекорд на Гинес за най-много натиснати клавиши на пианото в една минута - цели 756! Ето това е бързина.

2. Когато човек е на 26, има пред себе си толкова много време, че може да си позволи да живее със свръхзвукова скорост. А аз искам всичко да се случва бавно, бааавничко. Музиката е един от начините да забавя скоростта на въртенето на Земята. Другият е също толкова прост: да лежа в хамак, вързан под стар чинар и да се вглеждам във всяко едно листо, което слънцето следобед позлатява. Да разглеждам короната на дървото и клоните му, които ми приличат на неведомите пътища господни. Да си представям историята на дървото и да разглеждам набраздената му като кожа на слонски крак кора...

А да лежа в хамак с книжка на Уди Алън е удоволствие неописуемо. Хващам се как от време на време ме обзема чувство за вина, че не съм свършила нещо важно. Но точно в този момент стигам до място в книгата като например това: "Спомнете си баснята за мравката и щуреца: той свирил цяло лято докато тя бачкала и пестяла. Когато дошла зимата, щурецът нямал нищо, а мравката се оплаквала от болки в кръста." ("Ако импресионистите бяха зъболекари")

3. Щурецът, по мое мнение, е бил зодия Рак, а мравката - със сигурност Дева. Да живеят Девите! Заобиколена съм от Деви, колкото и Алена да твърди, че те са противопоказни на Рак с асцедент Рак като мен. (Или пък беше Алина? Също така нямам никаква идея защо ги пиша с главни букви.) Чувството за ред и командаджийската същност на Девите са влудяващи за един артистичен и лесно раним Рак. Но пък една от най-любимите ми приятелки е Дева. Тя ще бъде на корицата на нашия октомврийски брой, нашата Биляна, нашата артдиректорка, която е правила почти всички 250 корици на любмата ЕVA в продължение на цели 19 години. Биляна е от онези жени, които са като чинарите - високи, стройни, силни, категорично устремени към слънцето и неподвластни на никакви бури. Тя е истински сървайвър - пребори куп заболявания, защото е достатъчно мъдра да разбере, че за да лекува тялото си, човек първо трябва да лекува душата си. Но ще разберете повече от и за нея в октомврийския ни брой. Сега вижте какво постна тя във фейсбук преди няколко дни:

5. Благодаря! Винаги съм вярвала, че ако ми се свирка вътре в мен, всичко е наред и нищо не може да ме събори. Без да е подозирал, многоуважаемият д-р Неновъ е адепт на модерното сега движение slow&simple living - т.е. да живееш бавно и просто. Привържениците му са радетели на бавната скорост на живот, която ни позволява да имаме време да се порадваме на утрото, без да вкарваме под налягане в организма си литри кафе, да побъбрим с някого, без трескаво да му пускаме съобщение докато светофара свети червено, да му се усмихнем, вместо да му пратим емотикон във фейсбук. Движение, което започва от бавното хранене и отказа от фаст фууд и се обагря в органично зелено, когато става дума за начин на живот изобщо. Забавянето на скоростта ще ни съхрани като хора и ще ни избави от болестите на модерното време, смятат привържениците на slow living. Абсолютно съгласна! С една забележка - не някой друг, а гръците са го измислили. Там времето тече по друг начин- баааавно, бавничко. Сига-сига. Деспасито.

6. Бавният любовник също е дар божи. А бавният секс също е част от усилията ни да се опитаме да спрем Земята и да слезем от нея. Попаднах в интернет на един анонимен превод на текста на песента Despacito и ми хареса, затова реших да копирам тук една строфа:

"...Бавничко!
Искам да те разпилея на парченца от целувки
аз съм стените на твоя лабиринт
и ще направя от тялото ти ръкопис,

искам да видя косите ти да танцуват,
искам аз да бъда твоя ритъм,
с който, ще покажеш на устните ми
любимите ти места. .."

Литратурните академици ще смръщят гнусливо носове над този текст, но те пък не харесаха и това, че присъдиха Нобелова награда на Боб Дилън. Не им хареса и речта на Боб Дилън на офицалната вечеря на Нобеловия комитет, който каза: "Никога не съм отделял време да се запитам моите песни литература ли са или не."

7. Ами правилно. Иначе можеше да няма песни, подписани от Боб Дилън.
Ето това исках да кажа, макар и с много думи: карайте по-бавно, наслаждавайте се на безвремието, не си задавайте излишни въпроси, и винаги избирайте най-лесната любов, винаги. Деспасито!

P.S.
Писах този текст толкова бързо, че не ми остана време да се полюбувам бавно на залеза през обектива на едно питие. Затова спирам до тук. Ще карам по-бавно и ще си спестявам някои неща, стига да мога. Мога ли? Мога. Вълшебна да e дирята на лятото в сърцата ви. И не забравяйте да се усмихвате на непознати.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР