Моите 7

Седем неща, които ме докоснаха през последните седем дни

Елка Влаховска 25 December 2016

Алексис Рен и Джей Алварес

В рубриката ни "Моите 7" ви представяме 7 неща, които са ни докоснали през последните 7 дни. Смешни или тъжни, сериозни или не съвсем, в работно време или на дивана вкъщи, това са нашите лего блокчета, с които строим живота си.

Елка Влаховска и "Нейните 7"

Дума на седмицата: любов

Седмицата с най-късите дни и опитващ се да обхване всичко около нас мрак все пак бе и седмица да подготвим душите си за повече доброта, милост, любов. Аз потърсих и открих своя център на необичайно място – в газелите на персийския поет Хафез. Към повторен прочит на средновековните източни поети ме подтикна една от темите на януарския брой на EVA – пътешествието на Яна Янева, собственик на галерия Sabai, в земите на Древна Персия.

Газела на Хафез

Да не бъдеш от лекарства спасен! Да не бъдеш!
Да не бъде твоя взор помрачен! Да не бъде!

Всичко хубаво в този свят – е било и е твое.
Да не бъде твоя дух огорчен! Да не бъде!

Смисъл, форми, черти са в духа на сърцето ти.
Да не бъде той с нищо смутен! Да не бъде!

Вее вихърът есенен … Кипарисът ти строен
да не бъде от него сразен! Да не бъде!

Да не бъдеш сред хули в твоя свят, в твоето време,
да не бъдеш от вражди изнурен! Да не бъдеш!

Да загине там всеки, който с лошо те гледа.
Да не бъде от огъня той защитен! Да не бъде!

Своя лик ти търси на Хафез в стиховете,
да не бъде той със лекарство сменен! Да не бъде!

(Преводът е на Йордан Милев, луксозното издание на Гюлестан на Саади и Газели на Хафез може да бъде поръчано в онлайн магазина на издателство „Захарий Стоянов“).

Зелено по Пантон

За първи път опитах вкуса на един направо „извънземен“ зеленчук, който несправедливо подминавах по щандовете на големите магазини. Нарича се броколи романеско и е нещо средно между обичайния карфиол и обикновеното броколи. Но е толкова фин, а визията му направо ме омагьосва с формата и с абсолютния Цвят на годината – Greenery на Pantone. Приготвя се както броколи.

Опаковай това

Добре, че по-рано си бях купила хартия за опаковане на коледните подаръци. Избирах през седмицата нещата едно по едно, но накрая се почувствах преизпълнена с доволство от себе си. И това беше моментът, когато една вечер стоварих всичко на масата и се заиграх с търпеливо опаковане и украса.

Уф, то не било толкова лесно, колкото да щракаш с мишката на компютъра. Разбира се, за декорацията избрах универсалния графичен символ на 2016 г. - звездата.

Предсказанието

И нека онзи, който не е висял във фейсбук в работно време в предколедната седмица, да хвърли камък по мен. Като всяка нормална жена, веднага се позаинтересувах какво ме очаква през новата година. И ето какво ми отговори вездесъщият фейсбук. 5 неща, които ще се случат на Елка през 2017 г. : Круиз на Карибите (хм, обещаващо, ако много бързо се сдобия с приятел милионер), Пътешествие (а, значи ако Карибите ми се разминат, все пак ще има други бягства), Повече мускули (това леко ме смути, не зная как да го тълкувам), Нова работа (ааа, не! Обичам работата си в EVA) и Здраве! Да, последното ме зарадва като най-хубавото, макар и супер семпло предсказание.

Белите чорапки

Все още дълбоко се удивлявам, когато видя мъж над 50-те с бели чорапи и той (няма да споменавам името му) не се е запътил към тенис корта. Намерих отговора на бдящия в мен фешън полицай в един отдавнашен филм Risky Business и неговата култова сцена с танцуващия по бели чорапи полугол Том Круз. Да, 1983 г. не само изстреля актьора в А-листата на Холивуд, но и наложи истински култ към белия чорап в съзнанието на младите тогава мъже. А Опра нямаше защо да се изненадва толкова на подскоците по дивана в студиото й, като си знае човека.

Цветните чорапи

Като изключа от мислите си актьора Димо Алексиев, обръщам се към сър Пол Смит. Британският дизайнер е за мен символ на толкова неуловимата, но много въздействаща британска елегантност, в която намигва нещо винаги младежко и леко гаменско. Снимката на дизайнера е правена специално за предстоящото януарско издание на международното изложение Maison&Objet в Париж, където той е част от шестчленно жури световно утвърдени имена, назоваващи изгряващите млади „звезди“ на небосклона на световния дизайн. През седмицата изгледах и негово телевизионно интервю, в което той много мило и дори сякаш с леко смущение сподели как в основата на успешния му бизнес (все още неподвластен на световните финансови акули) е фактът, че работи вече 20 години с едни и същи хора в студиото си.

Момиче за милион последователи

Алексис Рен, моделът от Санта Моника, САЩ, ме върна там, където душата остава завинаги – в 20-те години и любовта! Аз съм една от 20-те милиона, изгледали видеото й с приятеля й - модела Джей Алварес, Калифорния“ в You Tube. И никак не се изненадах, че световноизвестният фотограф на Vogue Марио Тестино я снима заедно с Кара Делевин, Кендал Дженър, Жизел Бюндхен, Наоми Кембъл, Джиджи Хадид и Миранда Кер в проекта си Towel Series. А Vogue я определя като Next Generation It Girl. Но това са само факти и статистики, които дори отвъд бруталния маркетинг ни носят посланието, че ВСИЧКО Е ЛЮБОВ!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР