Eмил Марков ...и влиза доктор Захариев

Какво е да се върнеш под светлините на прожекторите в праймтайма след толкова дълга пауза, как се калява един 30-годишен брак, при това с актриса, какви са пясъчните кули на родния шоубизнес – Емил Марков, или ако предпочитате – д-р Захариев, пред EVA.

Ирина Иванова 29 November 2016

Снимка: nova tv

„Опитен лекар със слаб ангел“ е най-краткото и точно определение, което открих за доцент Захариев – героя на Емил Марков в сериала „Откраднат живот“ по Нова телевизия. Дали същото важи и за самия актьор...

През последните 15 години Емил се е отдал почти изцяло на сценаристиката и затова е съвсем в реда на нещата името и лицето му да са непознати за мнозина от зрителите, които го виждат за първи път сега, в образа на д-р Захариев.

Той е от Бургас, завършил е актьорско майсторство във ВИТИЗ (днес НАТФИЗ), започва като актьор в Сливенския театър, после разиграва и пише скечове за „Каналето“ и „Комиците“, снима се в американски и италиански филмови продукции, сценарист е на няколко телевизионни формата, включително и на четири „Сървайвър“-а, както и на най-дълголетния сериа л в българския ефир „Столичани в повече“, където е от самото начало. Комедийната форма му е специалитет и както повечето хора, работещи в този жанр, на живо е по-скоро мрачен и дори леко меланхоличен, със специфичното stone face, т.е. каменно лице, контрастиращо на смешките, с които подправя разговора от време на време.

Какво е да се върнеш под светлините на прожекторите в праймтайма и в национален ефир след толкова дълга пауза, как се калява един 30-годишен брак, при това с актриса (Албена Павлова, която играе Гълъбина от „Столичани в повече“), какви са пясъчните кули на родния, с извинение, шоубизнес – Емил Марков, или ако предпочитате – д-р Захариев, пред EVA.

Как се случи така, че Евтим Милошев, продуцентът на „Откраднат живот“, покани точно вас за една от главните роли в сериала, при все че вие, макар и актьор по професия, сте по-известен като сценарист?

Аз съм част от продуцентската компания на Евтим и Любо Нейков Dream Team още от първия й ден, така че просто ми предложиха да опитаме. Не са ми правили кастинг, но направихме пробни снимки заради Нова телевизия, които, естествено също имаха отношение към избора на актьорите. Там пък ме познават от сериала „Забранена любов“, където имах малка роля, но с дълъг живот. В интерес на истината влязох в сериала с известно закъснение, тъй като, предполагам, телевизията е предпочитала за тази главна роля да бъде избран по-известен актьор заради рейтинга. Има порочна практика в нашите телевизии да се канят едни и същи хора. В крайна сметка обаче до пробване на други актьори за доц. Захариев така и не се е стигнало.

Каква беше първата сцена в „Откраднат живот“, която трябваше да заснемете?

Шоковата зала в болницата. Една млада актриса лежи там, а аз трябва да й заголвам корема и с трансдюсера да я преглеждам.

Добро начало.

Да, ха-ха! Колегите, които още не са знаели кой ще играе доцент Захариев, но са чели в сценария, че е някакъв палав доктор, ме гледаха с голямо любопитство. Имаше някакво леко първоначално напрежение, но вътрешно бях много ентусиазиран и надъхан, изиграх си сцената, все едно винаги съм преглеждал жени с трансдюсер – гледах строго, говорих тежко, както бях виждал разни лекари, казах си първите реплики и „професионално” прегледах пациентката...

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР