Цветни зеленчукови пърленки

С карфиол, червено цвекло, моркови или тиква – нека развеселим трапезата

Мануела Панайотова 16 April 2016

Снимка: Мануела Панайотова

Подобно на даровит художник, Земята всеки ден ни изненадва с нови цветове. И продължава така, докато запълни с треви и цветя всяко кътче. Щом е така пъстро навън, нека да развеселим трапезата с едни зеленчукови пърленки.

Твърди се, че тези тънки питки са открити от древните шумери. Те намерили начин да превръщат ядливите зърна в паста, която после изпичали и така си правели безквасен хляб. Дали е бил вкусен - за това историята мълчи.

фотография Мануела Панайотова
Но пърленките от карфиол, които ви предлагам, са много вкусни, лесни и цветни. Този зеленчук е по-беден на вода и служи за основа, към която прибавям ядки (бадеми, орехи, слънчогледови семки) и яйца. От карфиол с червено цвекло пърленките стават пурпурни, а с моркови или тиква - оранжеви. Може да се направят и зелени - от броколи. Идеални за сандвичи с авокадо, зеленчуци, хумус или сирена. Ярките им цветове привличат децата, така че разполагате с удобен начин да ги приучите да консумират повече зеленчуци.

Направих пърленка с тиква и такава с червено цвекло. За първата използвах една малка глава карфиол, около 350 г тиква, 100 г орехи, 4 яйца, сол, подправки (куркума, майорана).

Как я направих: Почистих карфиола от листата и го нарязах (стеблата също се ползват). Сложих в кухненски робот и добавих почистените парчета от тиква. Блендирах до фина текстура. Прехвърлих в купа и размесих с предварително смлените орехи и подправки. Направих кладенче и в него изсипах яйцата. Омесих сместа, както се меси хляб. Тиквата я направи доста влажна, затова уплътних с малко нахутено брашно. Прехвърлих върху тава, застлана с хартия и оформих правоъгълник. Пекох на 200 С за около 25-30 минути. Когато пърленката изстина напълно, я обърнах и внимателно отлепих хартията.

За пърленката с цвекло използвах малка глава карфиол и две средни глави цвекло. Направих я по същия начин, но подправих със скилидка чесън, сол, риган и розмарин.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР