Фригани се хранят и обличат от бунището

Неконтролируемото разхищение на ресурсите на планетата роди радикална опозиция

14 November 2008

Ако някъде в Щатите видите прилично облечен млад мъж да бърника в контейнер за боклук, не бързайте с извода, че е клошар. Той може да се окаже сериозен човек, високообразован, идеолог на набиращо скорост движение на фриганите, което се противопоставя на „прогнилото консуматорско общество“. Той може да е 28-годишният Адам Вайсман, който смята, че е престъпление да се изхвърлят тонове храна, когато милиони хора по целя свят гладуват и когато ресурсите на планетата неумолимо намаляват поради огромния апетит на капиталистическото потребителско общество. Вайсман е създател и на сайта  www.freegan.info. Като него вече мислят и действат хиляди други граждани на САЩ. Те редовно обикалят кофите на големите магазини и ресторанти в търсене на по-добър живот. При това не са просяци и извратеняци, а нормални граждани с нормални професии – учители, охранители, студенти. Те просто са фригани.
 
Философията им е да живеят от това, което останалите изхвърлят. И наричат себе си санитари на прогнилото консуматорско общество.

Първите фригани са регистрирани преди 12 години в Ню Йорк, сега имат последователи в Австралия, Европа и Латинска Америка. Думата фриган произлиза от free (свободен) и vegan (строг вегетарианец). И в интерес на истината, отначало фриганите се обособяват като най-радикалното крило на вегетарианството. Впоследствие те приемат месото като храна само ако е безплатно.
На въпроса не е ли вредно да се хранят от кофите за боклук, Адам Вайсман отговаря: „А нима не е вредно за здравето да работиш от 9 до 6 вечерта и да увеличаваш благосъстоянието на корпорациите, които разхищават природните богатства?!“

На сайта freegan.info може да бъдат намерени подробни инструкции как да се различават развалените от годните за ядене хранителни продукти. Нещо повече, има и сайт freegankitchen.com, откъдето може да се набавят рецепти за приготвяне на храни – дори специалитети! – от бракувани провизии. И на всичкото отгоре се твърди, че няма регистрирани хранителни отравяния сред фриганите.

Да цитираме някои от златните правила на тези странни – поне за нас – люде. „Обзаведете се с гумени ръкавици и фенерче, не ходете там, където пише „вход забранен“, около контейнера след вас трябва да бъде също толкова чисто, колкото и преди вашата поява там, ако вчера в кофата за боклук не е имало нищо, това не означава, че нищо няма да има и утре...“ В сайта на фриганите има полезни адреси: къде са „най-вкусните“ кофи, къде си струва да поровят любителите на френска, китайска, арабска кухня, а за истинските чревоугодници са посочени адресите на гурме ресторанти и часовете, в които там изхвърлят цели торби с остатъци от висококачествена храна.

Вайсман уверява, че фриганите не се хранят с огризки, а с нормални продукти, на които не е изтекъл срокът на годност. Думите му потвърждават икономисти в Щатите, изчислявайки, че от 30 до 50% от храните за продажба на дребно така и не стигат до потребителя, а биват изхвърляни. При това не заради негодност, а защото не се събират на рафтовете в суперите или попадат в „рискови групи“. Например, ако в контейнер домати бъдат открити няколко загнили, целият контейнер се изхвърля. За магазините това се оказва по-изгодно, отколкото да наемат хора да сортират плодовете и зеленчуците.
На тези, които ще помислят, че фриганите са готованци, статистиката противопоставя факта, че сред тях почти няма безработни. Повечето са хора от средната класа с висше образование, които работят във фирми, имат собствени жилища и си плащат данъците. „От малки ни се внушава, че щастието е на полиците на магазините и че колкото повече можем да си купим, толкова сме по щастливи - казва гуруто Вайсман. - А ние смятаме, че на човек не е нужно чак толкова много. Ако подходи рационално към своите разходи, всеки ще разбере, че може да работи значително по-малко, а може дори и да не работи...“ Ако вече се питате за какво фриганите харчат своите заплати, става ясно, че голяма част от тях те превеждат в благотворителни фондовe и природозащитни организации.

Вайсман споделя, че в момента носи маркови дрехи, които е намерил изхвърлени миналата година и въобще не му пука, че са излезли от мода. В дома му, в който живее с родителите си, и мебелите, и стереосистемата, и компютърът, и дори кухненските съдове са все от бунището.  Психолози и социолози смятат, че това новопоявило се движение е с положителен знак. Не носи характеристиките на религиозните секти, тъй като е лишено от всякаква агресия. Фриганите се родеят с аскетите, но при тях не се наблюдават каквито и да било психически отклонения, характерни за много от отшелниците.
   

 
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР