Цруя Шалев: Преодолях ужаса от атентата, като осинових дете

Немското списание Der Spiegel поставя романа й „Любовен живот“ сред двайсетте най-добри, написани през последните 40 години

Адриана Попова 25 January 2016

Снимка: ИК „Жанет 45“

На 29 януари 2004 г., връщайки се пеш у дома, след като е завела сина си на детска градина, Цруя Шалев е тежко ранена от бомба, взривена в преминаващ наблизо автобус. В самоубийствения атентат загиват единайсет души. Тогава тя е на 45. Вече е написала книгата, която я превръща в литературна звезда в родния й Израел, в Германия и десетки други страни – „Любовен живот“. Немското списание Der Spiegel дори поставя романа й сред двайсетте най-добри, написани през последните 40 години. Главната й героиня Яара буквално пропада в сексуална връзка с мъж на възрастта на баща й. Цруя Шалев си спомня за скандала след излизането на „Любовен живот“ в родината й: „Имаше много силни реакции заради подробно описаните сексуални сцени, както и заради смесването на религиозния момент с еротичните сцени. Имаше и читатели, които критикуваха героинята, че е оставила съпруга си и се е влюбила в друг мъж. Спираха ме по улицата – в Израел хората са много директни – и ми се караха: „Какво я прихвана тази Яара? Да не й е паднало нещо на главата?“

 
Да не искаш да пораснеш, е равносилно на да не искаш да живееш
Цруя е братовчедка на нашумелия у нас Меир Шалев. Тя живее със семейството си в Йерусалим, този толкова библейски град. Има магистратура по изучаване на Библията и затова първият въпрос към нея е: 

Вие сте специалист по Библията, има ли нещо библейско в героинята ви Яара?

Вярвам, че ние не се различаваме от библейските герои, защото емоционалният живот на хората не се е променил изобщо за последните 3000 години. Архетипните чувства и емоции са незасегнати от технологията и науката. Яара открива себе си в една много красива древна легенда, която не е от Библията, а от Талмуда. Открива там същия романтичен триъгълник, в който самата тя се е оказала. Легендата й помага да разбере ситуацията си и дори да разбере как точно трябва да постъпи. Макар да са минали хиляди години, ние все още живеем в същия емоционален пейзаж.

Каква е легендата от Талмуда?

Много трагична история, историята на един дърводелец, неговия чирак и жена му. На дърводелеца му трябват пари и той праща жена си да поиска пари от чирака. Жената отива и не се връща цели 3 дни. Чак след 3 дни дърводелецът тръгва да я търси. Чиракът му казва, че жена му е била изнасилена и че трябва да се разведе с нея. Дори му предлага пари, за да плати за развода. Дърводелецът се развежда, а чиракът се жени за жената. Дърводелецът, който е обеднял, става техен слуга. Тримата седят, ядат и пият, а сълзите на дърводелеца капят в чашата му. И последното изречение от тази история е: Това е причината, поради която Храмът беше разрушен. Когато Яара я прочита, се замисля за жената в легендата. Тя е много пасивна, изпратили са я при чирака, изнасилват я, развеждат се с нея, но тя през цялото време не казва нито дума, не разбираме какво иска тя самата. Освен това Яара започва да се чуди кой е лошият герой в легендата. На пръв поглед изглежда, че това е чиракът, но от друга страна, дърводелецът три дни не търси жена си, а после се развежда с нея, без дори да я попита за нейната истина. Яара научава много за своя живот и за съпруга си и успява да осмисли ситуацията, в която се намира, чрез тази древна история. 

 

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР