Медитация с гонгове

Медитацията с гонгове е новото ми откритие от месец и половина насам. Чувствам се пристрастена! Случва се в зала – в групови или индивидуални сесии

Лилия Илиева 23 June 2015

Снимка: Личен архив

От участника се иска само да легне на мека постелка на земята, с глава на удобна възглавница, да се завие и да се отпусне. Оттам нататък в продължение на час слуша великолепна музика от гонгове, тибетски купи, индийски хармониум, дъждовна пръчка и фини звънчета с красиво кадифено пеене

Аз често заспивам и се събуждам на финала абсолютно отпочинала. Пречистена. Всички мисли, които иначе жужат в главата ми, са млъкнали. Съзнанието ми се изяснява, светът става по-спокоен.

Усещането ми за време и пространство е изчезнало. Връщам се в реалността бавно като след дълбок сън. Индивидуалните сесии са още по-мощно изживяване. Ефектът се усеща часове след това като раздвижване на всякакви нива в тялото.

Сесиите, които открих в клуб „Йога мандала“, води Христо Владимиров. Той е музикант от дете. Пианист, но свири на китара и много други инструменти. Открива за себе си тъй наречената „гонгова баня“ преди година и половина в Лондон. В момента тя е много модерна в Европа. След като е изживял удоволствието на толкова мощно и дълбоко пречистване, Христо се обучава.

Обяснява, че гонгът с богатството на хармоничните си наслагващи се обертонове работи на всички нива. „Някои считат лечението със звук за медицина на бъдещето, но то е известно от 4000 години. Най-силно резониращ сред свещените инструменти, използвани при него, е гонгът.

Някога шаманите го използвали заради необикновената му трансформираща сила. Изначалният му звук ом потъва в тялото, масажира всяка клетка, регулира мозъчните вълни и ни отвежда в състояние на съзнателен сън. Така ни освобождава от границите на физическото тяло.

Умът преминава на алфа-, тета- или делта-мозъчни вълни, ускоряват се процесите на възстановяване на ДНК и на обновление и подмладяване. Създава се съвършена хармония между тяло, емоции, ум и душа.“

Много от наслаждаващите се на медитация с гонгове споделят, че качеството на съня им се подобрява, повишава се способността им да се справят със стреса, чувстват се по-устойчиви и спокойни.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР