Между кориците

Смешната, пътуващата, медичинската, сексуалната и криминалната книга на месеца

eva.bg 11 May 2015

Смешната
Юнас Юнасон „Неграмотното момиче, което можеше да смята”, ИК „Колибри“

Това, което го имаше в превърналия се в читателска легенда „Стогодишен старец...“, го има и в новия роман на Юнасон – група аутсайдери бягат от лошите и мъкнат със себе си нещо тежко. Там беше слон, тук е атомна бомба. Плюс перфектно чувство за хумор. Лееко усещане за дежавю.

Пътуващата
Пол Теру „С призрачния влак през Ориента“, ИК „Вакон“

Докато пътешества из Азия през 90-те, Пол Теру се среща с Орхан Памук, Елиф Шафак и с най-интересния – Харуки Мураками. В началото на пътешествието си минава с влак през Румъния, вижда му се мизерна. За късмет, явно проспива България. Пише честно с щипка бритиш високомерие.

Медичинската
Джийн Калогридис „Катерина де Медичи”, ИК „Емас“

Какво прави една жена, която обича съпруга си, но страстта й остава несподелена? Катерина Медичи търси помощ от тъмните сили... Историята на тази изключителна владетелка си струва да се знае дори за обща култура, а през един добре написан роман това става и по приятен начин.

Сексуалната
Фелиша Зопол „Сексът - ръководство за употреба”, ИК „Вакон“

И сексът, и сглобяването на шкафче са човешки дейности, защо тогава ръководството как да правим добър секс да не прилича на упътване от ИКЕА. В главата „Подготовка на тялото за оптимално представяне“ ще разберете как да разгреете езика си. Звучи смешно, но като нищо е полезно.

Криминалната
Вал Макдърмид „Пътят на скелета”, ИК „Еднорог“

Скелет е намерен на покрива на стара сграда в Единбург. Оттам инспекторката Карен Пири разплита една мътна и кървава история, която се корени във войните покрай разпада на Югославия. Намесен е и Димитър Бербатов като пример за красив мъж от Балканите. Иначе съспенс пълен.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР