Доктор Гайдурков: Закуската сладка и късна

За това кога и какво да закусваме, попитахме д-р Георги Гайдурков

Мариана Антонова 05 May 2015

Д-р Гайдурков, да започнем с генералния въпрос. Да закусваме или не?

Има различни теории и всяка от тях казва част от истината. Ако наблюдаваме обаче едно здраво дете, при което инстинктите са все още запазени, ще видим, че след събуждане то никога не иска да яде. Нека се вгледаме и в нашите прабаби и дядовци, защото преди стотина години сме били на едно от първите места в света по дълголетници.

Те са ставали рано в 4-5 ч. и са се залавяли за работа, яденето е било доста по-късно. Така че природата диктува след ставане от сън да не се яде. По това време здравият човек няма апетит.

Д-р Гайдурков
Много хора обаче казват, че сутрин стомахът им стърже и задължително трябва да хапнат нещо.

Става дума за т. нар. болен апетит. Това не е желание за закуска, а симптом за гастрит, за прекиселинност в тялото. Малко храна попива киселината и носи временно облекчение. Нека да не бъркаме болестта с апетита.

Значи отричате теориите, според които трябва да закусим до час след ставане от сън.

Сутрин е времето на очистващата фаза от киселинните отпадъци, с които тялото ни е пренаситено от предишния ден. Логично е, образно казано, преди да си сипем ново ядене в паничката, да я измием. Организмът има природни цикли и ако не ги спазваме, ако върху боклука хвърляме нов, се задръстваме и започват заболявания.

Разбира се, често при късна вечеря сутрин ни се яде, защото не е приключил цикълът и не са се образували толкова отпадъци, които да потискат апетита. Така че нека слушаме тялото си.  

Как да помогнем на тялото си след ставане да се прочисти?

С течности. Може да е примерно чаша топла вода с лимон или с чай. Всеки знае, че като повишим градусите на една химическа реакция, тя се ускорява. Плюс това топлината разтваря мастните субстанции, които замърсяват тялото ни. Може и с прясно изцедени сокове, защото те са алкални и неутрализират киселинността на тялото. Най-алкални са зеленчуковите. Може да бъде и смути, ако имате желание за това.

Не казахте нищо за кафето.

То е класика в жанра, разбира се, най-ползваната течност след водата.  Обикновено сутрин нямаме време или желание да спортуваме и тогава с кафето правим т. нар. мързелива гимнастика, защото то активизира цялата обмяна. Така че нека да го има, но задължително съпроводено с алкални плодови или зеленчукови прясно изцедени сокове, тъй като то също вкислява.

И все пак е хубаво да започваме деня с гимнастика. С нея освен кръвообращението задвижваме и лимфната система. Малко джогинг е идеалният вариант.

Какво е мнението ви за последния моден хит в закуската – т. нар. бронирано кафе, комбинация от кафе, краве и кокосово масло?

Това кафе е изкуствено сглобено, така че да бъде калорично и мазно, за да ни засити за по-дълго време. Мазнините обаче, които се добавят в него, са изолирани. Те плуват в кръвта като петролно петно в морето и запушват съдовете. Бихме могли да получим толкова калорично кафе по много по-балансиран начин, примерно като използваме вместо двата вида масло паста от ядки, всеки може да си я направи. От кашу става най-лесно, а и е най-вкусна.

Смесваме с кафето, разбиваме хубаво и получаваме страхотно капучино, което на шега сме нарекли кашучино. Пастата може да е микс от различни ядки. Тъй като такова кафе е доста калорична храна, бих го предложил малко по-късно след ставане, когато вече имаме апетит. Ако го обогатим със суров жълтък, ще стане чудесна закуска.

Италианците отдавна го слагат в кафето. За да не се пресече, напитката не трябва да е вряла. Може да овкусите с палмова захар, ванилия, канела – въпрос на вкус. Ако пък кафето не е вашето питие, може да го замените с какао или с брашно от рошков.

Според някои закуската трябва да е предимно от белтъчини.

Природата предвижда в светлата част от деня да се движим, а ни движат въглехидратите. Желателно е закуската ни да е от необработени технологично продукти, от тях не ни се доспива.

Примерно ядки или сушени плодове, домашно приготвен шоколад от смачкани ядки и фурми, какао, ванилия и канела или домашни бонбони от какао или рошков, фурми и различни ядки. И двете са високоенергийни, много добре балансирани и с нисък гликемичен индекс.

Вашата закуска?

Час след ставане около 700 мл не много силен черен чай, подсладен с фреш от портокал и ананас.

4 КОМЕНТАРА
4
Людмил
19 May 2015, 08:47

Човешкото тяло е като една голяма общност, един голям завод да речем, в който се произвежда всичко в затворен цикъл. Има портал за внасяне на суровини, има пречиствателна станция, има сектор за обработка на суровините, има производствен цех, в който се изработват всякакви изделия, също така и портал за изнасяне на отпадъците. В него работят милиарди работници - ензими, кръвни телца, клетки. За всеки има снабдяване, обслужване, почистване, лекуване - за това се грижат ензимите... И така нататък.

За да работи един завод пълноценно трябва да има график на почивка, на снабдяване, на започване на работа, на край на работа, на извозване на отпадъците от производството, график на ремонт и т.н.. Работниците трябва да се приберат навреме по домовете си в 18 часа, за да могат да се възстановят и да си починат. А през нощта, когато завода е празен, майсторите-монтьори-ензими трябва да поправят развалените неща и да изграждат нови инсталации.

Но какво става при обичайният начин, по който ние третираме тялото си?
Сутрин ставаме, изпиваме кафе или чай на крак или пък закусим обилно. Бързаме за работа/училище/детската градина, време за тоалетна няма, когато може, тогава...
Така завода отваря, но как ще произвежда като не е извозен боклука, за да се освободи място за производство??? Работниците започват все пак да обработват храната. Като дойде време за край на работния ден (18 часа) продукцията (храната) е обработена и те могат да си почиват. С продуктите се захващат ензимите, да ги разнесат по домовете на всяка клетка - това изисква ресурси, енергия, затова е добре, че работниците си почиват. Но какво става? Вие продължавате да си хапвате разни неща, работниците се връщат обратно на работа, не могат да се приберат и да си почиват. Идва 21 часа, следва обилна вечеря, всички ресурси на тялото се пренасочват в обработката й, и така вместо през нощта ензимите-работници да ремонтират завода, те цяла нощ ще обработват храна.

И така заводът работи в пълен хаос, година след година - никой, нито работниците, нито директора знае кога ще докарат суровините, кога работниците ще почиват, какво ще се прави днес, нито от колко до колко ще работят, нито кога ще дойде камиона да извози боклука. А случва се да викат по среднощ работниците на работа. Ако вие бяхте служител в този завод, колко време бихте издържали да работите на такъв режим???

А питате ли вашето тяло, вашите клетки как издържат на такъв тормоз 30-40 години?

Ето защо е нужен режим, организация, ред. Може да е съвсем простичък, но да го има - в едно и също време да се става сутрин, да се пие чай, да се прави лека гимнастика, да се отиде до тоалетна и така да се подготви "заводът" да започне денят на чисто. След това закуската идва, но по-късно, към 9-10 часа за да имат време работниците да отидат на местата си, да почистят, да изнесат боклуците. След 18 часа не бива повече да се внасят суровини, т.е. да се яде, за да могат да си починат работниците, да освободят ресурси за да може смляната храна да се разнесе по клетките - всекиму каквото е нужно. До 24 часа храната е разнесена, заводът е вече празен и идват работниците по поддръжката да ремонтират и обновяват. Ако обаче ядете след 6 часа то всички ще са заети с обработката на храната и няма да има ресурси за поддръжка на тялото. Цяла нощ заводът ще обработва храната, вместо да обновява, изчиства и ремонтира тялото ви.

Когато тялото работи по режим, то знае кога какво следва и се нагажда към този график (не забравяйте, че то е разумно). Така работата му се оптимизира, харчи по-малко ресурси и ги съхранява.

Ето ви и простата тайна на дълголетието, на християнските пости и извора на младостта....

Защо ви казвам това - защото го проверих и виждам, че това е най-доброто от всичко, което съм правил досега за тялото си - да му създам режим.

3
healthguru
15 May 2015, 19:32

Идеята на "bullet proof coffee" не е новост. Пра дядо ми си правеше такова кафе с масло всяка сутрин. Ако се върнем 100-200 години назад в повечето народи, чай, леблебия и др са се приемали точно така.
Идеята е да се влезе в режим на горене на кетони. тъй като сутрин захарта в кръвта е ниска, не може да има никакво запушване на съдове. Кашуто е много богато на поли-ненаситени мазнини които лесно се окисляват и не е добра идея да се загряват. За разлика кравето и кокосовото масло са стабилни мазнини. Точно това са мазнините които трябва да се добавят в кафето. Нищо не плува в кръвта като петролно петно.

2
От Далече
07 May 2015, 20:43

СУТРИН- Пия половин литър вода, никога студена. После кайвенце, заради пустите им фъшкии, наречени цигари. Следва "изповед" в тоалетната. Баня. Накрая нещо като плод, и излизам.
ОБЯД- Плод или зеленчук, но натурален.
ВЕЧЕР- Наплюсквам се така, както душа ми сака!
Това е в резюме.
Тялото е мотор, който се нуждае от енергия, не само да работим, да се движим,и най-вече да мислим, но и да смила храната. А тя, храната, изгаря 60% от енергията.
Затова, плюскайте си вечер, когато тялото никаква не го е скъсала, освен да преработва храната. Така няма и да пълнеете. А и през деня няма да ви се спи, щото сте се наблъскали за закуска, и тялото ви е дръпнало енергията за преработката й.
Темата е дълга, но прочетете написаното още веднъж!
Поздрави от Далечния Изток

1
Силвия
05 May 2015, 19:57

Зад гърба на Д-р Гайдурков виждам Prickly Pear Catus: един уникален природен дар! Който, ако се смеси в мощен блендер ( една " лопатка " от кактуса ), заедно с едно цяло листо Aloe Vera и сока на 2-3 портокала, после се прецеди през цедка или, препоръчително, се изсипе в торбичка за прецеждане на сокове...пие се и е великолепно средство за здраже и още много, много.

ТВОЯТ КОМЕНТАР