Не холестеролът, а хапчетата са страшни

Съветите на д-р Георги Гайдурков

Мариана Антонова 17 June 2013


Д-р Гайдурков, лекарите са категорични, че единственият начин за поддържане на ниски нива на повишен холестерол са ежедневните хапчета.

Тези лекарства са изключително токсични за черния дроб. Освен това снижават многократно не само лошия, но и добрия холестерол, а той е много важен за синтеза на витамин D, на клетъчни мембрани, на хормони и други биоактивни вещества. Така че ако свалим добрия холестерол, казано образно, ние си остъргваме съдовете и те са много по-атакуеми от тромби. Според мен дори при генетично предразположение към повишен холестерол една промяна към здравословен стил на живот решава въпроса дългосрочно. Мисля, че и лекарите, най-големи фенове на хапчетата, препоръчват и промяна на храненето.

А тя е свързана най-вече с повишено внимание към мазнините. Защото холестеролът е част от тях.

Както знаем, от трите основни групи хранителни вещества (белтъчини, мазнини, въглехидрати) мазнините са най-калорични. Тяхната субстанция е лепкава, мудна и склонна да се трупа. В природата обаче те винаги са в свързан вид, в активен биохимичен блок. Само човекът е решил, че трябва да ползва масло от шише – зехтин, олио и т.н. Изолирани, мазнините нямат емулгатор, който да ги държи в разтворено състояние така, че да не плуват като олио върху вода в кръвта и да запушват съдовете.

Моят съвет е да приемаме мазнините под формата на ядки, дресинги, да използваме маслини вместо зехтин. И да не са термично обработени. Всеки знае, че пърженето не е здравословно, но почти не се знае, че при печената или варената мазнина ефектът е същият. Дънов казва: вместо да слагате олио в боба, смачкайте няколко ореха накрая.

Какво препоръчвате на пациентите си с висок холестерол?

Хранителни добавки, съдържащи лецитин – най-големият емулгатор в природата. На пазара има голямо разнообразие от такива хранителни добавки. Предимството им е, че понижават само лошия холестерол. Препоръчвам още пшенични трици – 1-2 супени лъжици на ден, разбъркани в малко кисело мляко. Ако решите да ползвате и хранителна добавка, и трици, между приема им трябва да има няколко часа. Не бива също да ги пием непрекъснато, защото може да губим някои микроелементи – желязо, цинк и др. Ползвайте ги редовно месец, след това си дайте две седмици почивка.

По света

Изследване на китайски учени показва, че малко парче шоколад всеки ден намалява нивата на лошия холестерол при хора със сърдечни заболявания или диабет.

Смята се, че какаото, ключова съставка на шоколада, съдържа високи нива на антиоксиданти, които помагат за изчистването на свободните радикали и по този начин не им позволяват да увреждат клетките. Черният шоколад се смята за по-ефективен в борбата с холестерола. Внимание! Допълнителни анализи показват, че ефект има само от малки количества.

Наличието на високи нива на холестерол показва едно – обезводняване на организма.

В това вярва д-р Батманжелидж, автор на „Водата – натурално лекарство“, „Ти не си болен, а просто жаден“, „Тялото жадува за вода“, „Водата лекува, лекарствата убиват“ и още книги, свързани с лечението с вода, създадено от него. Той смята, че високото ниво на холестерол е индикатор, че се е задействала програмата за борба с физиологичното обезводняване. Затова според него свръхпроизводството на холестерол и натрупването му в клетъчната мембрана е природна даденост, за да се предпазят живите клетки от обезводняване. Това е част от системата им за оцеляване. Изводът: холестеролът дори в повишени нива е жизнено необходим.

*Консултативен център за безлекарствена терапия „Санитас“, тел. 0878 633 839, [email protected]

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР