Aюрведа директно от Керала

Галерия за масажи „Рудраакша“ нашумя през последните две години с 8-дневните ритрийти за панчакарма, както и с аюрведа терапиите, провеждани в центъра

Елка Влаховска 03 December 2014

Ето какво сподели с EVA Димитър Попов, управител на „Рудраакша“, след пътешествие до Индия, щата Керала

Г-н Попов, какво правихте месец и половина в щата Керала?

Две седмици бях в една от най-реномираните в света клиники „Котакал“ и правих панчакарма (докато бях там, разбрах, че и Неймар, бразилският национал, който играе в Барселона, се е възстановявал от контузия в една от клиниките им). Месец се обучавах в аюрведично хранене и терапии, две седмици бях в ашрам, в който се изучава индийското бойно изкуство калари. Там също така се практикува сидхаведа, по-стара философия и наука за здравето от аюрведа, която се предава чрез потомствени сидха вайдии.

Научих интересни неща за билките, за различните видове олио и за марма масажа (прави се върху специфични точки на тялото, освобождава енергийни блокажи). Успях да взема рецепти, които могат да се прилагат тук с наши билки и масла. Запознах се и с различни аюрведа доктори, които ще поканим в „Рудраакша“.

Как премина вашата панчакарма терапия?

В щата Керала сериозно ми подчертаха, че една седмица не е достатъчна за пълно пречистване. Необходими са две, защото процесът изисква време. Детоксикиращото меню там е с готвени ястия за закуска, обяд и вечеря. Сервират 4-5 кърита по 50 грама, ориз, чапати (индийски хляб без мая). Освен това ползват много люти чушки, джинджифил и черен пипер. Подправките активизират метаболизма и имат антибактериален ефект. Другото, което научих, е, че човек не бива да прекалява с храната и е най-добре да спре тогава, когато му е най-вкусно. Според аюрведа ако всичко, което сме хапнали, не се усвои, се превръща в токсини и е предпоставка за болести.  

Какво друго научихте за аюрведичното хранене?   

Според аюрведа има шест основни вкуса – сладко, солено, кисело, горчиво, стипчиво и пикантно, които са свързани с трите доши и отговарят за определени реакции в организма.

Сладко, кисело и солено увеличават кафа – ако прекаляваш с тях, в организма ще има повече слуз и ще качиш тегло. Пикантно, стипчиво и горчиво увеличават вата, което може да провокира констипация и ставни проблеми. Ако прекаляваме с кисело, солено и пикантно пък, може да имаме проблеми с черния дроб и с очите.

Има подробна информация кой вкус какво ти дава, но и какво ти отнема в зависимост от това дали ще прекалиш, или ще се лишиш от него. След консултация с аюрведа доктор в „Рудраакша“ човек ще може да балансира всекидневното си хранене, за да бъде здрав. В момента сформираме екип за аюрведична кухня и ще предложим и кетъринг.

Какви аюрведа терапии правихте в Керала?

Всичко, което индийците ядат, го прилагат и върху тялото. Като гледах какво правят с мляко с ориз – хем бях гладен, хем се наслаждавах на процедурата. Терапията наваракири е много подхранваща за мускулите и тъканите, ще я прилагаме и тук. Индийците също така ползват и олио, приготвено с гхи (пречистено краве масло) – за масажи и за носа. Текстурата му е много плътна и се разтопява, преди да се ползва.
Такрадара е като широдара, но с подквасено мляко и билки, уникална процедура. Успокоява мислите и премахва тревожността.
Пжичил пък е маслена баня на цялото тяло. Извежда токсините и зарежда.

Кой беше най-забавният момент в обучението ви?

На курса за аюрведа терапии трябваше да правим „кири“ – билкови торбички за масаж. И гледах индийците как отиват в градината – откъснат листенце, отскубнат коренче или стрък – всичко е там, около тях. Ние сме загубили знанията за лечебната сила на нашите билки. Моята мечта и амбиция е това познание да се възроди.

Информация за аюрведичните процедури в Галерия за масажи „Рудраакша“ може да намерите на www.rudraaksha.net

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР