Пробиотици, пребиотици и синбиотици

Какво се крие зад всички тези понятия? Отговаря д-р Людмила Емилова, създател и управител на Клиниката за лечение с плодове във Варна

eva.bg 05 November 2014

Редица заболявания – като остро възпаление на стомаха, гастроинтестинални инфекции, запек, болест на Кроун, улцерозен колит, хранителни алергии, рак и много други болести, започват с дисбаланс на вътрешната микробна флора на човека и свързаната с нея имунобиологична реактивност. През последните години теорията, че повишената консумация на животински мазнини, белтъчини и рафинирани захари създава условия в организма за ракови заболявания, получава нови и нови доказателства. Един от начините да балансираме полезните и опасните бактерии в нашия организъм са пробиотиците. Те, обаче, винаги трябва да се съчетават с умерено и здравословно хранене и различни методи за прочистване на организма, за които често пишем в EVA.

Д-р Емилова обяснява разликата между антибиотик, пробиотик, пребиотик и синбиотик:

Пробиотик означава „за живот“, за разлика от антибиотик, който убива вредните за човека бактерии, но и много от полезните. Пробиотиците са живи бактерии – приятели на човека, даващи му шанс да живее дълго и в добро здраве. Те въздействат благоприятно върху чревно-микробната флора, тъй като отделят вещества за унищожаване бактериите на гниене и ферментация. Така ни предпазват от ракови заболявания и алергии. Доказан е ефектът им за детоксикация и повишаване на имунитета.

Пребиотиците са несмилаеми хранителни съставки (фруктозни полимери), стимулиращи растежа на пробиотичните бактерии. Те се съдържат в чесъна, лука, доматите, аспержите, бананите, пшеницата. Синбиотиците са комбинация от пробиотици и пребиотици.

Наистина ли са съвършено безвредни? За какво помагат и за какво не? Как трябва да ги приемаме? На тези читателски въпроси отговоря д-р Людмила Емилова в новия брой на списание EVA.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР