Норвегия - фиорди и петминутни душове

Адриана Попова 23 September 2014

Снимка: Димитър Делчев

Професорът от Художествената академия Димитър Делчев разказва за пътуването си до Норвегия – земята на фиордите, която на пръв поглед е безнадеждно скъпа. Пакет цигари там струва около 30 лв. Ако ги намериш. Цигарите и алкохолът се продават на малко места и по сложен начин, в който участват примерно автомат, жетони и продавач. Посещение в ресторант се таксува над 100 евро

Митко Делчев и спътниците му улучват седмицата, в която в Норвегия е лято – началото на август, но все пак остават много доволни, че са си взели зимните якета. Групата лети със самолет до град Олесун в западната част на страната и обикаля близките и далечните му околности, като навърта 2000 км с взетата под наем кола.

Гейрангерфиорд е съвсем до Олесун. Заради изумителната си красота той е включен от ЮНЕСКО в Списъка на световното наследство. (Добре че не са му отнели точки заради гаргойлското име!) 16-километровият му „език“ прорязва високите близо 2000 м планински склонове, които се отразяват в невъзмутимите му води. Фиордът прилича на езеро, защото приливът не достига до него. Най-добрият начин да се насладите на викингската му прелест е да наемете лодка или да се качите на туристическо корабче.

По склоновете на Гейрангерфиорд се стичат могъщи водопади. В Норвегия навсякъде нещо се стича, струи и плиска, но норвежците пестят водата като зверове. В някои от бунгалата, които Митко Делчев&Ко наемат, душовете са с жетони, които се купуват на рецепцията. Всеки жетон пуска душа за 5 минути, но според Митко с известна чевръстост от страна на потребителя това е напълно достатъчно.

Скъпо е в Норвегия, но с повече комбинативност няма да се разорите. Вместо в хотели може да отсядате в бунгала с кухнески бокс. Те не отстъпват по комфорт на 4- и 5-звездни хотели и обикновено са разположени зашеметяващо красиво край фиордите. При настаняването плащате отделно за спалното бельо, така че ако пътувате и всеки ден спите на различно място, сумата не е малозначителна. Според Митко Делчев е добър вариант човек, тръгнал за Норвегия, да включи комплект спално бельо в багажа. Ще ви се отвори място за него, ако извадите високите токчета. И без това едва ли ще ви послужат.

Норвежците, както и вси скандинавци, са известни с пословичната си честност и вяра в честността на другите. Те са способни да оставят край пътя кофички с боровинки и касичка до тях и да се запилеят по техни си норвежки работи, защото са сигурни, че всяка взета кофичка ще означава постъпление в касичката. Когато връщате колата от рент-а-кар, не проверяват дали сте я заредили с бензин, защото не им хрумва, че може да не сте.

Къщите в Норвегия често са боядисвани в бяло и едно много специфично червено, което се извлича от риба и навремето било най-евтината боя. Традицията се спазва и сега в тези доста богати за страната дни. Семплите къщи обикновено са украсени със скъпа кола, каравана и лодка отпред.

Пътищата в Норвегия не са нищо по-малко от идеални. Има и доста завои – като по известния Trollway, Път на троловете, който е серпантина след серпантина. Често се налага да се преминава от фиорд на фиорд и фериботите са нещо като местни трамваи. Има и много тунели. Митко и приятелите му са минали през 25-километров тунел, който минава под фиорд. По пътищата на Норвегия няма никакви реклами – е забелязало чувствителното за дизайн око на проф. Делчев. Видял единствено билборд, който предупреждавал за безопасно шофиране.

Често има отбивки с гледка и санитарен възел, естествено – добре отоплен и луксозно обзаведен. Дори на най-отдалечените и безлюдни места, като някой планински връх, грижата за човека е на ниво. Така странен паралелепипед е тоалетна – приятно затоплена, с фотоклетки и снабдена с най-екологична козметика. Пейките в парковете също може да се окажат с парно.

Олесун е смятан за най-красивият град в Норвегия. Приличащите му на детски конструктор къщи са населили 7 острова. Изграден е изцяло в стил ар нуво, след като пожар изпепелява стария град през 1904 г. В Олесун има огромен аквариум сред крайбрежен парк, в който може и да се гмуркате или даже да се попечете, ако откриете слънце.

На рибарските щандове продават различни деликатеси, които доскоро са плували в Норвежко море, а от магазините да си изберете сувенир, изработен според изискванията на скандинавския дизайн за семплост. Други забележителности в града са каналите с лодките по тях и старото рибарско пристанище, където някогашните ремонтни работилници и рибни складове са превърнати в изискани хотели, магазини, кафенета и галерии. Близо до Олесун е и друг гигантски фиорд – Хьорундсфиорд.

Норвежкият не е най-разбираемият език на света. Но „наздраве“ на норвежки е простичко – „скол“ (skål). Кажете на синеоките и любезни норвежци „скол“... стига да имате достатъчно пари за целта.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР