Под звездите на Монако

Докато само допреди няколко години княжеството попадаше в челните позиции на личната ми класация от скъпи, скучни и леко старомодни места, сега, изпълнено със свежа енергия, новото Монако е модерно, социално, инстаграмно и готово да посрещне следващото поколение пътешественици

Любомир Василев 30 September 2025

Тази конституционна монархия на Ривиерата с площ по-малка от два квадратни километра, извикваща асоциации за хазарт, яхти за милиони, руски олигарси, бързи коли и филми за Джеймс Бонд, с безупречните си тротоари и липсата на външен дълг е може би мястото с най-голяма концентрация на „Мишлен“ звезди – цели осем ресторанта за скромния ù размер. 

Докато само допреди няколко години княжеството попадаше в челните позиции на личната ми класация от скъпи, скучни и леко старомодни места, сега, изпълнено със свежа енергия, новото Монако е модерно, социално, инстаграмно и готово да посрещне следващото поколение пътешественици, поднасящо им най-големия подарък за сетивата – вкусната и добра храна.

Amazonico е тропическа сензация на покрива на Кафе дьо Пари. Тук има всичко – джунгла, диджей, латинска енергия и суши. И всичко това, докато вечеряш с гледка към казиното. Чувството е, че си някъде между Рио и Мадрид, но сметката показва, че все пак си в Монако.

L’Abysse Monte-Carlo има японска класа, две „Мишлен“ звезди и нито един прозорец, защото всяко парченце суши трябва да бъде предпазено от излишна светлина, от която собствената му елегантност няма нужда. Тук храната изглежда така, че искаш да ѝ дадеш име.

Blue Bay е мястото, където карибското настроение среща Средиземно море – тропически подправки и две звезди „Мишлен“, които те подсещат, че веднага трябва да си поръчаш шампанско. Шеф Марсел Равин миксира вкусовете като добър диджей и с всяко добре балансирано и ексцентрично ястие усещаш ритъма на Карибите в устата си.
Ако очаквате скромно посрещане в Cipriani, това не е вашето място. Тук е пълно със стари пари, нови лица и коктейли белини. Менюто е класическо – Витело тонато, карпачо и онази паста с телешко рагу, която трябва да бъде точно такава – ухаеща, безумно калорична и напълно оправдана.

Задължително е да завършите със специалния меренг на Чиприани с лимони от Амалфи.

Gaia е със средиземноморска кухня с гръцки акцент, която можем да намерим в Лондон и Дубай. Той е неочакван хит сред тези, които искат да избягат от френската строгост и италианската пищност. Храната е семпла, без да е елементарна – прясна риба, салати, които хрупкат все едно са откъснати от градината на Зевс, и млада публика, която позира за Инстаграм между мезетата.

Yoshi е като шум от коприна – скромен, безупречен и непоколебимо елегантен. „Мишлен“-звездният ресторант, воден от своя шеф Такео Ямазаки, сервира вкусове с хирургична точност. В този храм на японската кухня се говори тихо, най-силният шум е от щракането на телефоните на снимащите се.

Лъскаво, дръзко, отвъд реалността, малкото княжество на Лазурния бряг е като декор за филм. Тук винаги е било мястото, където парите не говорят, а крещят поне на пет езика. Луксът се яде с лъжица, понякога сервитьорите са по-
елегантни от гостите, а десертът е сервиран в нещо, което прилича на произведение на изкуството, защото най-вероятно е точно такова. И ние ще бъдем там отново, защото вкусът е най-добрата инвестиция.

Spaghetti Kitchen препоръчва:

Amazonico – https://www.amazonicorestaurant.com/monte-carlo/
L’Abysse Monte-Carlo – https://www.montecarlosbm.com/fr/restaurant-monaco/labysse-monte-carlo-yannick-alleno
Blue Bay – https://www.montecarlosbm.com/fr/restaurant-monaco/blue-bay-marcel-ravin
Cipriani – https://ciprianimontecarlo.com
Gaia – https://gaia-restaurants.com/monte-carlo
Yoshi – https://metropole.com/en/pages/restaurant-montecarlo/yoshi-restaurant-cuisine-japonais/

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР