Две собствени и две осиновени деца

Към края на тази година Сълза ще навърши 47. Според новия Закон за защита на детето няма право да кандидатства за осиновителка поради напреднала възраст.

Ваня Шекерова 14 March 2009

Въпреки това тя и съпругът й Денчо са прибрали две сирачета и на никаква цена не са съгласни да се откажат от тях.

"Аз съм го измислила, казва Сълза, ако трябва, ще се преместим в друг град, на другия край на България, без да казваме на никого къде сме. Ще се устроим някак си, ще минат няколко години, после пак и така, докато пораснат децата."

Действието се развива в разградското село Крояч, на няколко километра от град Лозница. В малка стара къщица от няколко години живеят Сълза Гоцева и Денчо Младенов. Къщата е наследство на Денчо от дядо му, стягат я постепенно със собствени сили - стремят се да създадат удобства и уют не само за себе си, а и за двете деца. За тях са отделили и обзавели детска стая, за тях са купили на старо компютър, мечтаят си през лятото да направят баня и тоалетна вътре в къщата.

снимка Петър Петров, Импакт Прес Груп
Сълза е със 17 години по-голяма от мъжа си. Познават се отдавна, тъй като работели заедно в Лозница. Сълза била омъжена с две пораснали дъщери. 18 години търпеливо понасяла ревността на съпруга си и пазела семейството си. Когато той започнал да пътува в чужбина и да липсва от вкъщи по за 4-5 месеца, положението станало нетърпимо - след всяко завръщане той превръщал подозренията си в повод за гигантски скандали, обвинявал я във всички смъртни грехове, най-страшния сред които изневярата.

Докато един ден Сълза не издържала и си казала: Като си толкова сигурен, че ти изневерявам, без дори и да съм помислила за това, стой и гледай сега как се прави! И склонила пред ухажванията на младия и красив колега Денчо. Е, позамислила се преди това - все пак в сравнение с нея той бил почти хлапе, на 22-23 години, а и как се разтрогва брак, издържал цели 18 години, току-така? Но щом е любов, тя идва и не пита на колко си години, какво има зад тебе…

"Веднага си признах на мъжа ми, че имам друг и че отивам да живея с него. Не можех да крия, просто мозъкът ми отказваше да приеме, че бих могла да живея с двама мъже. Денчо ме прие в къщата си, при родителите си. Последното, което ме интересуваше, беше какво ще кажат хората.

Най-много ме заболя от обвиненията на майка ми. На нея й казват лознишката Маргарет Тачър, тя умее да манипулира хората. И успя да настрои за известно време и децата ми срещу мен."

Сълза е от онзи тип жени, които не остаряват лесно. Дребничка и слаба, тя като че ли е консервирала старостта и не отваря капака да я пусне до себе си. С размерите си такива женички сякаш плачат за закрила и подкрепа, но крият ноктите си в кадифени ръкавички и могат да изпият мозъка на когото си поискат.

Не че Сълза е тръгнала да го стори на Денчо, който с внушителните си размери компенсира разликата във възрастта, създава усещане за мъж, на който можеш да се облегнеш в буквалния и преносния смисъл на думата. Но общо взето, за всеки поопознал по-отблизо семейството им, е ясно кой пее вкъщи. И кой е готов да воюва за кауза.

Та решила Сълза да промени живота си и то по възможност без сътресения и скандали. Седнала с бившия си мъж на масата и обявила: "Оставям ти апартамента и отивам да живея при друг." На упреците, че изоставя децата си, отговорила, че тя продължава да им бъде майка. Те са достатъчно пораснали - голямата вече работела, малката завършвала последен курс в техникум - за да нямат нужда от бавачка, а повече от спонсор.

Сълза казва, че винаги тя е била авторитетът вкъщи, за децата й баща им бил другарче в белите. Това "другарче" обаче спретнало такава селска история покрай развода, че Сълза се посъветвала с адвокатката си и поела вината, за да приключат панаирите.

С което не вярвам да не е дала нов повод за ярост на клюката в малкия град, която се храни с кръвта на такива като нея. Веднъж я помамила с връзката си с младия мъж, желан от момичета като дъщерите й вероятно ерген, сега пък с признание, че е виновна, с развод по нейна вина. Абе, грешница, откъдето и да я погледнеш!

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
анна генова
21 January 2014, 21:44

Историята е така....само ако всичко в нея бе истина....всичко е за пред хората... Анна Генова( ани)

ТВОЯТ КОМЕНТАР