Грипът - приятел или враг?

Защо грипът може да е донякъде полезен и как да се справим с него, без да потискаме дейността на имунната система, обяснява д-р Нонна Петрова

Мариана Антонова 20 January 2014

Д-р Петрова, защо вирусите на грипа са най-активни през зимата?

Грипните вируси преживяват във външна среда кратко, те могат да съществуват  само в жив организъм. Но за да проникнат в него, трябва да са налице външни условия, които да предизвикват спадане на имунитета. Това се случва при охлаждане на тялото, т. е. през зимния сезон. Вратата, през която прониква грипният вирус, е лигавицата на белия дроб, където той се размножава. И ако защитата на входните врати не е достатъчно добра, вирусът преминава в кръвообращението, навлиза в клетките и започва да се размножава, разрушавайки ги. Именно високата интоксикация и големият клетъчен разпад са причина за тежкото състояние на болния. 

Въпреки това вие твърдите, че грипът не е лошо нещо.

Грипният вирус прониква първо в клетките, чието ядро има леки изменения и затова са по-достъпни. Когато той влезе в тях, веднага се активира имунната система, след като нейните клетки воини са получили сигнал от мозъка, че организмът е нападнат от враг. И те изчистват увредените клетки. В тази връзка от грип наистина има полза. Той активира регенерацията на клетките и ни помага да изградим по-добър имунитет.  Здравите, млади, добре балансирани хора могат да го преболедуват леко. Към грипа трябва да бъдат много внимателни бременните, защото неговият вирус бързо стига до сърдечната тъкан. И тъй като заедно с майката боледува и плодът, ако болестта е във времето, когато се изгражда сърцето на бебето, има опасност от сърдечни пороци. Затова е добре бременните да избягват много хора, събрани на едно място, особено в първите три месеца от бременността и след петия месец. Ако се налага да бъдат на публично място, нека да са с маска на лицето и винаги преди хранене да си мият ръцете.

д-р Нонна Петрова, директор на Алпен Фарма за България
Има ли смисъл от противогрипните ваксини, след като всяка година грипът е с различен щам?

Всяка година противогрипните ваксини се създават наново. На базата на вирусите от предходната година вирусологията има начини да предвиди какви ще бъдат опасни през настоящия период. Така че моята препоръка е да се използват ваксините, след добра преценка. Т. е. при хронично болни, защото грипът ще обостри заболяването им, или при възрастни, където се предполага, че имунната система е по-слаба. За здрав, неболедуващ човек ваксината е въпрос по-скоро на личен избор. Трябва да имате предвид, че след поставяне на ваксината за известно време имунната система, която изгражда специфичната защита спрямо грип, става по-податлива към  други вируси, предизвикващи хреми и кашлици. Така че, ако сте в добро здраве и сте склонни да живеете здравословно, можете да изберете хомеопатични средства и шуслерови соли, които помагат на организма да стане по-устойчив към настинките и грипа.  

Първото, което правим, когато се разболеем от грип, е да свалим температурата. 

Защото сме убедени, че тя е нещо страшно.  Тя е важна защитна реакция на организма, която  му помага  да се справи с инфекцията. Естествено говорим за температура до 38.5 градуса, която тялото понася добре. Сваляйки я, ние до известна степен препятстваме скоростта на създаване и разпространение на защитни сили, като например бели кръвни телца, в целия организъм. От друга страна, някои противотемпературни лекарства преминават чернодоробна трансформация, което като биохимичен процес способства в края на краищата по-кисела реакция на нашите тъкани. По-киселата среда отваря малко повече вратите за бактериалните усложнения на грипа. За мен е най-добре в първите моменти, когато се разболеем от грип и вдигнем температура под 39 градуса, веднага да започнем лечение със средства, които подобряват комплексно функциите на организма и активират дейността на имунната система.

Кажете по-конкретно как вие се лекувате от грип.

С инфлуцид и шуслерова сол номер 3. Тази сол подобрява достъпът на кислород и железни йони в основните клетки борци против вируса. Освен това способства да се разпредели желязото в тъканите, укрепва устойчивостта към бактерии, катоактивира процеса на клетъчно деление на белите кръвни телца. Като се случи всичко това, за организма  нещата са под контрол и температурата спада. Инфлуцид от своя страна способства човек да е по- устойчив срещу грип и срещу голяма част от респираторните инфекции. Така че от първите симптоми редувам през половин-един час таблетка инфлуцид и таблетка шуслерова сол номер 3, като ги смуча под езика, защото когато се разтварят в устата, те действат много бързо. Първите два дни приемам по 6-7 таблетки на ден от всяко едно от лекарствата. После е достатъчно да се вземат три пъти на ден по една таблетка от всяко, като пак се редуват. Разбира се, ако грипът започне с температура над 39 градуса и тя не се понася добре, първите дни може да се наложи вземането на противотемпературно лекарство. Както обаче показват клиничните изследвания на инфлуцид, тази нужда е доста по-малка и за по-кратко време. Двете лекарства са подходящи и за деца. Когато щадим организма и внимателно го подкрепяме от първия момент, то повишаваме неговата устойчивост към вторични инфекции, които биха изисквали антибиотично лечение.

С накапването на съдосвиващи капки свиването на кръвоносните съдове в носа води до свиване на кръвоносните съдове и в мозъка и в сърцето.
Казахте, че по време на грип имате и специален хранителен режим.

Минавам на вегетарианска и безмлечна храна и избягвам протеините. Зеленчуковите супи например са много подходящи. Тъй като грипът е сигнал за т. нар. изстудяване на организма, е хубаво храната да бъде топла. Т. е. да е преработена, а не сурова. Разбира се, чай с мед и лимон е класика. Може да пиете и по 1-2 прясно изцедени лимона, стига стомахът ви да ги понася. Изключвам от менюто си портокалите и мандарините, защото свалят енергията на тялото и го охлаждат, а това не ни трябва като въздействие. Докато лимонът и грейпфрутът, особено червеният, тонизират. Освен това лимонът повишава алкалността на организма, което в случая е много важно.

Ползвате ли капки за нос?

Всъщност запушването на носа е също защитна реакция, защото по този начин се стопира инфекцията, както се казва, на прага. Освен това носът е пряко свързан с  кръвоснабдяването на мозъка и на сърцето. С накапването на съдосвиващи капки свиването на кръвоносните съдове в носа води до свиване на кръвоносните съдове и в тези два органа. Затова съдосвиващите капките трябва да се прилагат само ако е много необходимо, и то умерено и за кратко. Успеем ли да отпушим носа с природни средства, които стимулират собствените му защитни сили, това ще бъде знак, че организмът ни влиза в равновесие. За отпушване на носа много добре действа шуслерова сол номер 8, която също смучем под езика. В аптеките ще намерите и най-различни хомеопатични лекарства. Добре е също да промивате носа с вода с морска сол, има и готови капки. Бързо и лесно действат методите на рефлексотерапията. Примерно гореща вана с морска сол за краката. В момента, в който насочите кръвта към тях, носът се отпушва, тъй като в системата от кръвоносни съдове  има пряка връзка. Същият ефект се постига, като масажирате с кръгови движения от 3 до 5 минути точките от двете страни в основата на ноздрите или в меката част на дланта между палеца и показалеца.

Как се справяте с другия характерен за грипа симптом – кашлицата?

Със средства, ускоряващи функциите на жлезите, които отделят секрет, извеждащ вирусите от организма. Могат да се прилагат различни хомеопатични лекарства и билкови сиропи, които водят до откашляне. Средства, потискащи рефлекса на кашлицата, трябва да се ползват след добра преценка, ако кашлицата е мъчителна, ако предизвиква рефлекторно главоболие например. Имайте предвид, че в обмяната на млечните продукти са необходими същите минерали, които са важни и за лигавиците при инфекции, затова е добре да се редуцират прясното мляко и сирената при кашлици и хрема.  За облекчаването на кашлицата  може да разтривате един-два пъти на ден гърдите в областта на гръдната кост и между плешките с крем, който съдържа затопляща билка.

Може ли да си помогнем с хомеопатия и при бактериална инфекция?

Грипът е вирусна инфекция, която засяга всички ни и  го боледуваме по подобен начин. Затова добре действат комплексни хомеопатични лекарства. Грипните усложнения, към които се отнася и вторичната бактериална инфекция, задължително се лекуват от лекар. Когато се прилага хомеопатично лечение, то е строго индивидуално.

1 КОМЕНТАР
1
Eva
03 February 2014, 14:45

1.Билки с антибиотични свойства: Акация (Acacia), Алое (Aloe), Евкалипт (Eucalyptus), Ехинацея (Echinacea), Чесън (Garlic), Джинджифил (Ginger), Хидрастис (Goldenseal), Пчелни продукти, Хвойна (Juniper), Женско биле (Licorice), Градински чай (Sage), Лишей, брадат (Usnea), Пелин (Wormwood), Чаено дърво (Tea tree), Салвията (или градински чай), Цветове от лавандула

2.Подправки с антибиотични свойства: бахар, мащерка, джоджен, босилек, канела, кервел, розмарин, риган, маточина, карамфил, чили, дафинов лист, кимион, кориандър, копър, индийско орехче, кардамон, пипер, джинджифил, анасон, синап, магданоз.

3.Пчелен Прополис- естествен антибиотик дезинфекциращ вътрешността на пчеленият кошер.

Тези, които убиват бактериите на 100% са: чесън, лукови, бахар и риган.
Тези, които ги убиват 75-90%: мащерка, канела, естрагон, кимион, карамфил, лимонова трева, дафинов лист, лют червен пипер (кайен), розмарин, риган и синап.
Тези, които ги убиват 50-72%: мента, кимион, градински чай, копър, кориандър, копър, индийско орехче, босилек, магданоз.
Тези, които ги убиват 25-48%: кардамом, пипер, джинджифил, анасон, семена от целина и лимон или лимонов сок.

Редица растения имат кръвоспиращо действие поради факта, че съдържат лекарствени вещества намаляващи пропускливостта на капилярите (стягащ ефект). Действието основно се дължи на танини и катехини. Те имат и противовъзпалително действие и намаляват отока:-Дъбова кора,Бял Равнец, Смрадлика, брезова кора, подъбиче

ТВОЯТ КОМЕНТАР