букетът на любовта

Горивото за колите вече ще се произвежда от... портокали. Подобни успешни опити се правят във Флорида. Така че запасете се с лимон, бергамот, портокал и мандарина. Но не да пълните резервоара, а да дадете газ на любовта, което е почти едно и също.

Свобoда Сидерова 25 February 2009

Парфюмерийни експерименти в чест на Свети Валентин: цитруси и роза, подправени с индийско орехче и тамян звучат горчиво и съблазнително

 

портокалови резенки


Горивото за колите вече ще се произвежда от... портокали. Подобни успешни опити се правят във Флорида. Така че запасете се с лимон, бергамот, портокал и мандарина. Но не да пълните резервоара, а да дадете газ на любовта, което е почти едно и също. Парфюмеристите се усетиха, че мирисът на цитрусова градина може така да възбуди мъжете, че да ги накара да пощръклеят. Доскоро южните плодове рядко бяха соло заради относителната си нетрайност.

 

Някои марки се заеха да върнат предишната им слава. L’Occitanе например така се вдъхнови, че използва 2 вида портокал - червен и сладък, във Feu D’Orange (1). В комбинация с ветивер и тамян сладкият шлейф разбужда заспали чувства. Allure Sensuelle (2) на Chanel вече във вариант тоалетна вода, също е акцентиран с бергамот, запазвайки мистериозната си чувственост.

 

Неочаквана свежест блика и от Rumeur 2 Rose (3) на Lanvin. Не се подвеждайте обаче от богатия цитрусов коктейл. Както сплетничи името (rumeur от френски - слух), става дума за кралицата на цвятата, придружена от свита благородници – момина сълза и орлови нокти. Пленителната комбинация заплита интрига – кой ще е фаворит на Нейно величество.

 

модерна притча


Никакви цитруси! Библейската Ева тряба да благоухае на листенца роза и сочни плодове. Под този лозунг застава Femme de Montblanc (4). Тандемът роза и праскова усилва женската привлекателност в геометрична прогресия. Little Kiss (5) на Salvador Dali ни запраща във въображаема градина, където освен роза и касис, виреят още божур и невен. Колоритният букет, от който струи младежка необузданост и чувственост, е съвременен прочит на сюрреалистичната вселена на Дали.

 

В Absolutely (6) на Givenchy липсва роза, но фактът ни най-малко не намалява достойнствата му. Изтъкан е от зелена ябълка, кайсия и сладък грах, което, преведено на парфюмериен език, означава чиста проба греховност. Нотките на еспресо в Inside Delight (7) на Trussardi не само добавят елемент на изкушение, но и идват да покажат, че още първата жена е била кафеманиачка. Добре че се намесва познатата комбинация плод-цветя, в случая дюля, фрезия и орлови нокти, за да предотврати пристрастяването или може би да го усили.

 

мъжко начало


След като силната половина си присвои портокаловите цветчета, защо дамите да не посегнат на мъжката цитадела - индийското орехче. Самото име на Le Parfum (8) на Max Mara, което се превежда като „Парфюма”, подсказва, че летвата е вдигната високо. Освен с феминизирането на мъжката подправка, „носовете” експериментират и с няколко вида мускус, нещо рядко за парфюмерията. Заедно с нотките на роза, жасмин и тиара, мускусът придава на аромата еротична порочност и заработва любвеобилна репутация на притежателката си.

 

Ако страстта ви към оригиналност е заложена на ниво ДНК, не пропускайте Belle en Rykiel (9). Парфюмът няма маскулинен характер, но е авангарден. Вина за това имат връщащата се на мода лавандула, несдаващото позиции пачули и пищният акорд тамян. Първата съставка, едва загатваща за света на мъжете, внушава спонтанност. Другите привнасят съответно загадъчна енергия и кадифен магнетизъм. Kомпозицията прелъстява и не дава да я забравите.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР