Бангкок

Две понятия занимаваха ума ни по време на десетчасовия полет от Атина до Бангкок - турбуленция и цунами.

Милена Попова, Ваня Шекерова 31 May 2006

С турбуленцията се справихме с помощта на едно-две питиета, но другото понятие продължи да ни тревожи. Припомнихме си, че компанията Тойота свали плочките с надпис "Toyota Celica Tsunami" от новия модел на колите си в Канада, а аквапарковете в Азия, които имаха тази дума в логото си, тихомълком я замениха с друга. Чудехме се дали тайландците са готови да дискутират тази болезнена тема с туристите.

Още при първите ни срещи с тайландци стана ясно, че трагедията, която се случи около Коледа преди две години, не е тема-табу. Спокойното отношение, с което говореха за нея, и удивителното твърдение: "Цунамите донесоха огромно нещастие, но пречистиха Океана" ни въведоха в техния свят на кротко смирение, непоклатима любезност и топли усмивки.

Това поведение не е част от туристическата стратегия на страната - просто хората са естествени. Както са естествени буйната тропическа растителност, орхидеите, тежестта на въздуха - като желе, дъхът на плесен, който се носи от каналите и се смесва с тръпчивия аромат на подправки от димящата храна на уличните сергии, както е естествена и гледката на пасящ слон в подножието на 20-етажен хотел от стъкло и алуминий.

Бангкок на небостъргачите

В хотел "Мариот" впрочем се намира все още прочутият ресторант "Цунами", а по рекламните пана покрай летището фирми за чистене на килими се обозначават с това име. Десетмилионният Бангкок е непрекъснато в движение - на четири, на три (например такситата «тук-тук», които приличат на мотоциклети с кош и покрив) или на две колела. По улиците тече пъстроцветна тълпа и половината от нея са туристи. Страхът от цунамите е изтикан в най-долното чекмедже на подсъзнанието от ниските цени на хотелите и храната, от изключително високото ниво на обслужване, от непреодолимото любопитство към златните съкровища на будистката култура, от първичния инстинкт на туриста да пипне, опита и помирише друга култура, друг свят, да го заключи в своя фотоапарат и в спомените си.

Дори многолюдните политически демонстрации в столицата не са отказвали 2 300 000 туристи да посетят Тайланд само през януари и февруари тази година (което е 34 % увеличение в сравнение с двата месеца на миналата година!)
Най-богатите от туристите избират хотелите в района Силом - модерния център на Бангкок около едноименния булевард. Това е районът на небостъргачите от стъкло и алуминий, на луксозните хотели и офисите на най-големите компании. От терасите на тези хотели се вижда един град на контрасти: перфектни аутобани и шосета, около които са се скупчили ламаринените покриви на бедните къщи, сред тях разядени от влагата жилищни блокове, върху които висят на гроздове климатици, и супермодерни постройки на офиси.

Всеки сантиметър от града е използван за градеж. От терасите се вижда и прорязаното от водни канали тяло на града. Ако тайландската храна не ви понася, търсете булевард Конвент - с италиански, швейцарски, калифорнийски ресторанти и ирландски кръчми.
Средната ръка туристи, които са най-многобройни, избират историческия център на града.

Бангкок на изумрудения Буда

Историческият център се намира на остров Раттанакосин, който се образува от река Чао Прайя, притоците й и земята около тях. Това е старият град, строен с укрепления още по времето на нашествията на бирманците. Тук e Кралският дворец, разрушен от бирманците и възстановен в началото на 19 век, когато Бангкок започва да се разраства. Изумруденият Буда, разположен в храма на Кралския дворец е национална гордост за тайландците: пред огромната статуя върху златен трон, направена от монолитен къс жадеит (висок клас нефрит), коленичат и туристите. Разнасяна от дворец на дворец и красила храма на не един тайландски крал, тази статуя, която заедно с позлатения трон тежи пет тона и половина (!), е на повече от 500 години. А самият дворец е на повече от 200 години (1783 г.), тук са кремираните мощи на владетелите, управлявали Сиам, великолепен парк и сгради в тайлански стил.

В архитектурния ансамбъл се включва и най-голямата сграда в света, изградена изцяло от позлатено тиково дърво.
Първоначално на острова са живяли хуацяо - етнически китайци, но по-късно са ги изгонили. Те се заселили на 3 км надолу по течението на реката и така е основан Китайският квартал в Бангкок - един модерен азиатски Вавилон, любопитен и пъстроцветен търговски център, изнесен на улиците. Тук са и най-големите супермаркети, и най-изгодните цени в малките магазинчета.

Бангкок на go-go баровете

Сукумвит пък е най-популярният район на Бангкок за туристите. Той носи името си от главния булевард, който преминава в шосе и стига чак до границата с Камбоджа. Недостъпни за коли, пресечките му са задръстени с космополитна тълпа: тук хотелите са по-евтини отколкото в модерния център - между 150 и 20 долара, тук са кръчмите и бангкокските go-go барове, храмовете на платената любов и плътските удоволствия, безбройните салони за масажи и малки рестрорантчета с люта тай-храна, туристически заведения, в които си събувате обувките, сядате направо на пода и наблюдавате ефектно шоу от етнотанци и музика. Тук туристът е крал.

Тъй като езикът на тайландците е напълно непонятен дори за другите националности в Азия, те могат и да те псуват, но го правят с усмивка и жест на смирение. Смирено събрали длани пред гърдите си, светло усмихнати, тук поздравяват с мелодичните "Содикааа" или "Савадеее" дори и видимо най-пияните английски и немски туристи.

Бангкок на каналите и наколния живот

Любовната афера с Бангкок задължително включва обиколка във водните канали с лодка, корабче, скутер... Заради своите 140 канала Бангкок е наричан Венеция на Изтока. Докато плавахме напред-назад по каналите, снимахме като бесни как живее народът - кой перящ, кой готвещ, кой просто зяпащ от наколното си жилище на брега, деца скачаха в мътната вода от прости дървени кейове, рибари ловяха риба, лодки за събиране на боклука чинно прибираха оставените на пристана на къщата торби, ухилени до уши хора махаха и сърдечно се кланяха, без да се откъсват от производството. Само търговките на кока-кола и сандвичи в лодки-еднодръвки не пускаха греблата за по един поздрав - имаше опасност да ги отнесе течението, образувано от моторниците с огледало за обратно виждане, в каквато пътувахме и ние.

Обикновеният Тайланд и в частност Бангкок се състои главно в пазари - изключително преживяване за чужденци, които си нямат Капалъ Чарши или пък Илиенци, т.е. всякакви представители на подредения Запад. На пазарите тук се купува и продава всичко - храна, облекло, цветя, скъпоценности... Хубавото е, че повечето от тях са с денонощен режим - през деня понякога трудно може да издържиш пазарлъка заради жегата, но нощем страстите се развихрят. Във всички пътеводители за Тайланд пише, че на пазарите от купувача се очаква той да се пазари. Обикновено търговците стартират с цена, която е поне три пъти по-висока от реалната. Така че с малко опит и усърдие всичко може да се напазарува на цената на праза. Дори и сноп орхидеи.

плаващият пазар

На около 100 км от Бангкок е живописният и уникален плаващ пазар Дамноен Садуак. До него се стига по вода под арки от зеленина - сякаш от всички посоки на света там се събират канали, по които прииждат лодки, препълнени със стока.
Пазарът е на дъсчена платформа, потопена във водата, но търговията се вихри и извън него - или направо от лодките, или от набучени край него бамбукови дънери, на които търговците стоят почти на един крак.

Десетки ръце се протягат към теб от лодките - някои държат отрязани кокосови орехи със сламка, потопена в млякото, други - гердани, трети пластмасови змии и слонове, четвърти - екзотични плодове. И още: шалове и дрехи, правени по ръчната техника батик, джапанки, сушен ананас, палачинки, току-що направени в лодката, чанти "Луи Витон" за по десет евро, конусовидни шапки от слама, скулптури и картини на Буда, препарирани скорпиони, прашки от рог, подправки, дървени гаванки от кокосов орех...

Един свят, който те поглъща, замайва и прелъстява, кара те да се чувстваш горд не като европеец, но като гражданин на света, весел и любопитен като дете, което го открива и играе. Иска ти се да пуснеш една орхидея във водата като заклинание, че ще се върнеш тук, където истинската ценност не е консумацията, а общуването и откривателството.

Най-удобната връзка за Бангкок е през Атина. Полетът е 10,5 часа.

Бангкок (в превод градът на дивите сливи ), наричан на тайландски градът на ангелите, е основан през 18 век от крал Рама I. В Тайланд се смята за изключително неучтиво да се покаже неуважение към кралското семейство или Буда.

Климатът

на Бангкок е тропически, от ноември до януари температурата е между 20 и 32 градуса, след това се покачва и започва дъждовният период.

Баровете в Тайланд затварят в 02 часа, но се обсъжда работното време да се съкрати с два часа. Затова пък правителството приема закон за разрешаване на казината.
В Тайланд е забранено пушенето в ресторантите и парковете, макар това да не се спазва строго. Пазарите на открито работят до 1- 2 часа през нощта.

Официалната единица е THB - тайбати, около 45 за 1 евро. Европейците като луди събират монети от 10 бата. Причината е, че автоматите за кафе в Европа не ги различават от монетата от 2 евро и така седем пъти по-евтино европеецът може да си купи нещо от автомат в родната си страна. Кредитни карти се приемат навсякъде, но е добре да имате винаги кеш. 20-30 бата е приличен бакшиш за таксита и пикола.

- Към всички стоки и услуги, като се изключат пазарите, тайландците начисляват данък от 7%. Ако купувате нещо за над 2000 бата, поискайте си tax free.

Няколко музея заслужават внимание: Музеят на коприната, намиращ се в бившата резиденция на Джим Томпсън, архитект и шпионин, Националният музей с великолепна колекция на тайландското изкуство, Националният театър.

Мобилните връзки са изключително трудни с България. Часовата разлика е 5 часа.

Да отдъхнете от смога и шума можете в градските паркове. Наред с неделния пазар в северната част на града е увеселителният Маджик-ленд със своите влакчета на ужасите, и стаи с криви огледала. Интересен е и Сафари Уърлд, парк с питомни и диви животни, делфинариум и огромен аквапарк.
На 300 км от Бангкок е най-голямата в света ферма за крокодили с 40 000 екземпляра, зоопарк и Музей на динозаврите.

Полезни уебстраници: www.tourismthailand.org
Материалът е написан с любезното съдействие на Министерството на туризма на Тайланд - Балкански офис, тел./факс +40-21-212-5941

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР