Тъпи ли са или?


Днес прочетох зашеметителната новина, че щатът Ню Йорк забранява психично болни да купуват оръжие. И доколкото разбрах, подобна забрана е първа по рода си в Щатите. Освен това пълнителите на полуавтоматичните пушки щели да бъдат само със 7 вместо с 10 патрона!

16 January 2013

Днес прочетох зашеметителната новина, че щатът Ню Йорк забранява психично болни да купуват оръжие. И доколкото разбрах, подобна забрана е първа по рода си в Щатите. Освен това пълнителите на полуавтоматичните пушки щели да бъдат само със 7 вместо с 10 патрона!
И това след масовото убийство в началното училище в Нютаун на 14 декември.
Тези хора тъпи ли са или са ужасно лицемерни?! В Америка значи може да се ограничава употребата на алкохол и цигари, които МОЖЕ и да те убият някой ден, но американците са ОК с почти безконтролната продажба на оръжие, което не просто МОЖЕ, то убива. И след 26-те трупа в Нютаун не се уплашиха от пушките, а се втурнаха масово към курсове по стрелба. Щатите Охайо и Тексас организираха безплатни курсове за учители, към които напливът беше толкова голям, че обявените 400 места се оказаха недостатъчни.
Добре, нека да видим как ще се случи следващото масово убийство в Щатите: психичноболният Х. от Охайо влиза с най-законното си полуавтоматично оръжие в училище и започва да стреля, като му се налага да презарежда по-често, защото вместо 10 има само 7 патрона в един пълнител (намалението е само за Ню Йорк, но презареждането е много кинематографично и затова го оставяме в кадър). Обучените учители отговарят на стрелбата с полуавтоматичните си пушки, които държат зад вратата в класните стаи. През това време децата залягат зад чиновете. Те, децата, донякъде са защитени, защото умните им родители са ги пратили с бронежилетки на училище, но какво става, когато някой е уцелен в главата! В престрелката се включва и директорът с базука (предполагам, че като човек с най-голямата отговорност на него му се полага и най-голямото оръжие). Накрая психичноболният е убит с коктейл Молотов, който обучен за работа с коктейл Молотов ученик от горния курс е хвърлил  по него. Сред ученическия и учителския състав има жертви, но важното е, че нападателят е мъртъв, следователно наказан.
Ще плачем ли следващия път, когато подобна новина дойде от Америка? Да, знам, че оръжието било част от американската идентичност и че така те били основоположили държавата си (разбирай избили индианците и прилежащите им бизони). Обаче американските пионери имаха ли полуавтоматично оръжие, макар и със 7 вместо с 10 патрона?! А и завладяването на страната не е ли приключило преди има-няма 200 години?
И да, знам, че не Америка е страната с най-въоръжените хора, Швейцария е. Но в Швейцария няма масови убийства с огнестрелни оръжия, а в Америка – да. Бог да пази Америка и нейните оръжейни търговци!

П. С. Какво е положението у нас: разрешително за оръжие се получава срещу медицинско свидетелство от психодиспансер, че желаещият не се води на отчет, както и след преглед при психиатър. Със сигурност този закон може да се пробие и не се спазва 100%, но го имаме. И когато прочетох, че губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо казал:"Горд съм да съм нюйоркчанин днес, защото Ню Йорк има най-добрия закон", си помислих: „Съжалявам, Андрю, моята скапана, бедна България всъщност има по-добър.“
 
ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР