Кой е геврекът сега?

Една изложба ме накара да се замисля за храната.

23 November 2010

Алла Георгиева - „Рецептите на Франкенщайн”

Една изложба ме накара да се замисля за храната. За лекотата, с която приемаме тя да бъде рекламно „допълвана“ или измествана от всякакви добавки, без да си задаваме въпроса: организмът ни има ли нужда от тях ПО ДЯВОЛИТЕ?

Изложбата е на Алла Георгиева – артист, който отдавна ми е симпатичен – самостоятелно или в съдружие с мъжа й Чавдар Георгиев. Двамата обичат да се забъркват в акции, карикатури, а всички познаваме и общия им „проект“ - Ан-Джи, дъщеря им, която се забърква в едни други акции, но не за тях ще говорим сега.

На 7 декември в галерия „Сариев“ в Пловдив Алла ще пародира кулинарните шоута с техните рекламни трикове, хватки от приложната химия и откровена демагогия. Пърформансът се нарича „Вечерята на Франкенщайн“ и е свързан с фотографската серия на Алла „Рецептите на Франкенщайн” - снимки на “изискани” ястия, приготвени от най-вредните продукти и аранжирани в стила на натюрмортите от XVII век, но в съдове, характерни за химическите и медицински лаборатории на XXI век. Не е трудно да се разчете посланието: през XXI век храненето е обект на химически експерименти и на демагогия – ето това е. Химия и демагогия...

...Лили Стамболова тези дни ми припомни за Алф, който се опитваше да хипнотизира котарака Лъки с думите: „Ти вече не си котка, ти си геврек.“ И си помислих – аз геврек ли съм, че в поредното сутрешно или вечерно шоу демагогски се опитват да ме накарат да пия поредната добавка, от която едва ли имам нужда? 






ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР