6 предложения за лято в града

Едва ли личният лекар би ви препоръчал да прекарате слънчевите летни дни в града.

Адриана Попова, Милена Динкова 22 July 2005

Едва ли обаче работодателят ви ще се съгласи отпуската ви край морето да е три месеца дълга. Така че имаме лято, имаме и град. Трябва да видим какво можем да направим от двете. С други думи, търсят се интересни оферти за забавления и спорт на открито. Ето нашите предложения:

 
1. Езда
Ездата е така любезна да масажира всеки мускул от тялото ви и да заздравява изранения от офис атмосферата дух. Особено непримирима е тя към целулита. Друг неин плюс са специалните шапки, наричани "тока" - с тях се чувствате като английска аристократка с имение в Йоркшир. След като всички холивудски красавици се научиха да яздят, това едва ли е толкова трудно.
Да си припомним, че освен всичко останало българите сме потомствено предразположени да бъдем добри ездачи. Все пак важно е да имате читав инструктор. В София такива ще намерите в конните бази в Божурище, "Хан Аспарух" и в базата на "Егида - София" в Борисовата градина. Така че командата е ясна: "по конете!"
 
2. Етно магазинчета
Лятото налага стила си по улиците на големия град с ефирни поли на волани, ленени туники и конопени еспадрили. Към тях, както и да го погледнем, най-добре вървят броеници, мънистени нанизи, синци против уроки, преквалифицирани на гердани, колани с бродерии и инкрустации или с две думи - аксесоари в етно стил.
За да ги намерите, трябва да обиколите пет-шест софийски магазинчета, сгушени на само на няколко квадрата търговска площ, но пълни догоре с шарени и бъбриви стоки от четирите краища на света. Препоръчително е да започнете от "Пунто" ("Юрий Венелин" 12) - там изборът на мъниста е най-голям. Има както готови нанизи, които просто купувате и носите, така и насипни мъниста, за да си сътворите бижу у дома. Изобилие от стъкълца за навървяне и висулки в етно стил предлага и "Умбопо" ("Хан Крум" 20).
В магазин "Кайлаш" ("6-и септември" 28) ще намерите страхотни чехли тип Малък Мук, с които да направите комплимент на етно тоалета си. В двете "Мухоморки" ("Шишман" 28, "Раковска" 178) ще се натъкнете на тефтерчета с корици от коноп и изсушени бобови шушулки, които също са в тон. И накрая в "Инке-Тинке" ("Юрий Венелин" 1) вече ви чакат да напазарувате автентична индийска бижутерия от сребро или кост.
 
3. Раста
Раста се нарича прическата, която някога са носили фараони и духовно извисени личности, а по-късно - Боб Марли заедно с целокупния ямайкски народ. В наши дни, не щеш ли, артистично омотаната коса отново е последен писък на модата. В разновидността си "дредлокс" (с по-тънки фитилчета а ла Рууд Гулит) тя е изключително подходяща за лятото, защото оформя екзотична комбинация с шоколадовия тен.
За да се сдобиете с дредлокс, не трябва непременно да сте афро. Единственото условие е просто да имате коса. Процедурата по усукването на фитилчетата трае от 10 до 20 часа в зависимост от това как се поддава косъмът. За да се фиксира, прическата се третира с пчелен восък, а след това, при добро желание, може да се носи цял живот. Необходимо е единствено донаплитане в корените на около 3 месеца. За съжаление, ако в един момент охладнеете към буклите си, няма как да ги разплетете - ножицата е единственото решение.
В София най-големият майстор на дредлокс е музикантът от реге групата Kozza Mostra Марин Мечев (0887 48 60 06). А той залага главата си, че с тази прическа може да се къпете без проблем. Не бива единствено да ползвате шампоан с омекотител. По за препоръчване са бебешкият сапун или шампоан "Низорал".
 
4. Катерене
В София има едно прекрасно място, наречено с детското име "Коколандия". Намира се в Борисовата градина, при къщичките на Баба Яга. Паркът представлява мрежа от въжета, стълби, мостове и верижни улеи, опънати между дърветата на височина 4 до 8 метра. Качвате се на дървената площадка, закрепена на стартовото дърво, и влизате в приключението.
Преди това са ви оборудвали като алпинист - с колан с карабинери, нещо като безопасни игли, с които се захващате за осигурителните въжета. "Разходката" между дърветата е страшно забавна. Човек дори не усеща, че всичките му мускули работят на мах и тялото му просто тържествува заради хубавия тренинг.
Във Франция фирмата Adventure Park e изградила 12-13 такива парка, които се радват на голяма популярност сред малки и големи, мъже и жени. Най-възрастната посетителка на софийската "Коколандия" досега е 75-годишна дама. Там има още изкуствена стена за катерене и мини голф.
 
5. Живопис
Градското лято си е градско, но през уикендите не е зле да става горско или язовирско. Ами да, направете си пикник! И за да не се изроди той в калорийна вакханалия, предварително си осигурете занимание сред природата. То ще ви разсейва от третото парче кекс в хладилната чанта.
Защо например не вземете четка с бои и не събудите Пикасото в себе си?! Рисуването сред природата е доказано един от най-добрите начини да се разтоварите от стреса.
Но преди това ще трябва да си набавите необходимите материали, а това най-лесно става в магазин "Слънчоглед" ("Иван Вазов" 13) - място за художници любители, където няма да се притеснявате, че не сте завършили Академията. За начинаещи там предлагат огромно разнообразие от акварелни, темперни и дори маслени бои.
Когато напреднете, може да пробвате и текстилните багри на "Слънчоглед" - докато децата играят с баща си фризби, вие може да рисувате върху парче плат и да си направите шал. А когато и това ви омръзне, в магазина ще намерите акрилни и аерозолни бои за дърво и пластмаса, както и всевъзможни материали за приложно изкуство.
 
6. Картинг
Това занимание не е само за мъже. Та, Боже мой, картовете са елементарни за управление - само с два педала газ-спирачка, и могат да бъдат подкарани дори от невръстни деца. Какво остава за вас: жена тъй хубава и умна. Картинг писти има в много градове. В София проверените са в Красна поляна, в Студентски град - "Дунев спорт" и закритата Pole Position в жк "Дружба".
За дами може би най-подходяща е "Красна поляна". Тя е най-дълга и добре обезопасена с шикани (бордюри). Защо картинг ли? Ами заради адреналина и вятъра в косите. Вярно, адреналинът е мъжки хормон, но на дамите също действа еуфорично. А вятърът в косите е чиста метафора, защото картовете задължително се карат с каски.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР