Le Saint Amour

За стека тартар, виното и любовта

Елка Влаховска 23 January 2012

За стека тартар, виното и любовта

„Французите сме известни с вината, сирената и кулинарията – това е нашата визитна картичка по света“, казва ми всеизвестната, но рядко „вкусвана“ от нас истина Филип льо Сент, който неотдавна отвори ресторант Le Saint Amour (Льо Сент Амур) на ул. Голо бърдо 3 в столицата. „Когато дойдох в България, имаше само един наистина френски ресторант – L’Etranger (Л’етранже) на Оливие, той ми е приятел, и сега аз искам да съм вторият, който ще покаже картината на нашата кулинария, за да ви поднеса малко френско щастие.“
От петнадесетгодишен Филип се е посветил на готварството, обучаван е в ресторант в Марсилия от човек, на когото до днес сваля шапка – Рене Фури. Неговият учител освен занаята му предава и страстта към професията. Днес – на 76 години – Рене продължава да готви в кухнята, макар че е собственик на ресторанта. Самият Филип е бил свидетел как Бриджит Бардо и Изабел Аджани са оценявали кулинарните му умения.
Филип е женен за българка и след години работа във френскоговоряща Канада семейството се връща в България. Езикът ни не стряска особено французина, който му посвещава година изучаване, преди да се върне към голямата си страст – готварството. „Търсех място за 25-30 човека, защото имам непоносимост към големите ресторанти, в които в менюто има 200 предястия, толкова основни ястия и многобройни десерти – разказва Филип. - При мен има 4-5 предястия, 5 основни ястия, 4 десерта. “
В ресторант Le Saint Amour можете да опитате непознати неща като патешки гърди със сос от смокини, задушено говеждо по бургундски, пилешко фрикасе по стара френска рецепта или познатите, но с много по-автентичен вкус крем брюле или шоколадова торта.
Филип може дълго да разяснява как се подбират продуктите, как се реже правилно месото, как се сотира и фламбира пилешкото, преди да се превърнуе във фрикасе, или как се приготвя стек тартар – ястието, което привлича в ресторанта му французите у нас. За бога, как може да се яде сурово месо? „Ами как хапвате например суши? - пита ме Филип. - Стек тартар е нещо като суши, само че от месо. Както подсказва името, той идва от татарите, номадското племе, което не е имало възможност да спира често и да пали огньове. Слагали са конско месо под седлото и по време на ездата осоляването и триенето са го „сготвяли“.
След подобна история си мисля, че едва ли бих се престрашила да опитам ТОВА. Но естествено, в ресторант Le Saint Amour стек тартар е от говеждо, с подправки, пикантно и вкусно и предразполагащо да „изпие“ бутилка от прекрасните френски вина, подредени на стойка пред погледа. Колкото до говеждото, Филип със съжаление признава, че у нас много трудно се намира наистина качествено прясно месо, затова доставките му са от контролирани райони във Франция.
Оттам са също вината и сирената, които може да опитате в ресторант Le Saint Amour, за да опознаете богатата регионална култура на хранене. Сега настъпва моментът на тартифетите – алпийско ястие, микс от свежи ябълки, френски бекон, бяло вино и сирене реблошон, кремообразно и меко, което „запечатва“ вкусовете в едно. За резервации: тел.: 087 875 15 09
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР