Явлението "Кралят елен" или няма пари, действаме

Как млада режисьорка и осмина току-що завършили актьори направиха „Кралят елен“ без пари, само с ентусиазъм и талант. Постановката, в която няма нищо евтино, е едно от театралните събития на сезон 2017-2018 и причина публиката да напусне зоната на улица „Раковски“ в търсене на удоволствието от чистата, вдъхновена игра

Адриана Попова 06 February 2018

Снимка: Иван-Александър Иванов и Иво Чифлички

„Кралят елен“ е трагикомична театрална приказка на Карло Гоци. Мнозина си спомнят постановката на Мариус Куркински от вече далечната 2001 г. в Народния театър с Кръстю Лафазанов, Рени Врангова, Валентин Ганев, Тео Елмазов, Радена Вълканова, Деян Ангелов, Филип Аврамов.

Сега е поставен от младата режисьорка Анастасия Събева и на 9 февруари може да го гледате в театър „Азарян“. Как се случи новият „Кралят елен“ - разговаряме с един от актьорите Боян Арсов.

Анастасия Събева е завършила режисура при проф. Здравко Митков, обича да поставя приказки, в Сатирата направи „Снежната кралица“, разказва Боян, който е актьор точно в Сатиричния театър. Събра ни 8 млади актьори, всички сме завършили през последните години, и ни предложи да играем в „Кралят елен“. Без пари. Бюджет нямаше. Беше малко трудно да се напаснем всичките за репетиции, затова ги правехме след 10 вечерта, когато останалите ни професионални ангажименти са приключили. Репетирахме вКъща Creative Hub в „Хаджи Димитър“ с любезната подкрепа на „Атом театър“ – пространство, което доскоро даваше добра възможност на най-различни танцови и театрални трупи да работят по свои независими проекти. Такива места липсват в София, а младите артисти изпитват истинска нужда от тях. Къщата вече я няма, превърнаха я в нещо друго.

За костюмите и визуалния образ на спектакъла взехме елементи от различни вече паднали постановки. Каруцата, която теглим на сцената на „Азарян“ (идеята на постановката е, че сме пътуваща трупа, която неочаквано намира своята публика, създавайки всичко пред очите на зрителя – обстановка, музикална среда и т.н.), е от Пловдивския театър. Костюмите също са събирани оттук-оттам. И от личните гардероби. За моята рокля – аз играя Клариче, роклята е специално направена. Купих си плат, измислих дизайн и отидох на шивачка от НАТФИЗ.

През октомври 2017 г. беше премиерата в Къща Creative Hub. 30 стола събираше залата, съответно 30 човека публика. Канехме приятели, те казваха на приятели и роднини... След представленията слагахме шапка за парса, защото нямаше билети. Така в една желязна кутийка се събраха 1000 лева, които вложихме в костюми и други сценични елементи, след като ни поканиха в театър „Азарян“. Той е с близо500места, страхотно оборудвана сцена с огромни възможности, богато осветление, дим машини, въртящи се кръгове, пропадала... Положихме усилия да адаптираме представлението от малката зала на голямата сцена. На първото ни представление в „Азарян“ залата беше абсолютно пълна, хора седяха по стълбите между редовете и пак е имало останали отвън. Вълнението беше неописуемо. „Кралят елен“ вече е в репертоара на театъра, играем го всеки месец. По принцип не е лесно да се привлече публика извън „Раковска“, софийската публика е свикнала да ходи на театър там и дори НДК се привижда като далечно място. За независим проект стигането до „Азарян“ е голям успех и е насърчително за всички, които искат да направят нещо „оф Бродуей“.

В „Кралят елен“ играят Августина-Калина Петкова, Борис Кашев, Боян Арсов, Веселин Петров, Елена Нацариду, Калина Георгиева, Ненчо Костов и Стелиан Радев. Те танцуват, пеят, свирят и искрено се забавляват на сцената. Музикалните интерпретации и композиции са на Стелиан Радев.

портрет на актьора като млад

Боян Арсов, удостоен с наградата НАТФИЗ НАЙ-НАЙ-НАЙ в категория Актьор за драматичен театър, беше поканен да се присъедини към трупата на Сатиричния театър веднага след дипломирането си в НАТФИЗ в класа на проф. Снежина Танковска. Може да го гледате в постановките „Щастливеца“ - реж. Здравко Митков, „Кради по-малко“ - реж. Ивайло Христов, „Вихрушка“ - реж. Александра Петрова, „Снежната кралица“ - реж. Анастасия Събева, всичките в Сатиричния театър, както и в „Турбуленции“ в Пловдивския театър - реж. Стайко Мурджев, и „Ще ти разкажа приказка“ в Червената къща – реж. Тея Сугарева.

Ще го видим и в новия сериал по NOVA - "Полицаите от края на града".

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР