Ние сме и спектакълът, и публиката

Сред акцентите на Нощта на театрите тази година ще са представленията „Хага“ и „Великденско вино“ в Народния театър, „Метаморфози“ в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, „Мислещите тръстики“, спектакъл, посветен на поезията на Миряна Башева в Театрална работилница „Сфумато“, както и разходка в Музея на Драматичен театър – Пловдив.

16 November 2023

Европейската инициатива Нощ на театрите ще превърне градовете в България за единадесета поредна година в големи театрални сцени и ще предложи в рамките на няколко часа стотици културни събития. Инициативата се провежда традиционно всяка трета събота от месец ноември в десетки европейски държави. Тази година датата е 18 ноември, а мотото – „Под властта на театъра всяка роля е различно царство“.

„В театъра сме разделени на играещи и гледащи, на зрители и роли, на актьори, автори и режисьори… Но тази Нощ ние сме и спектакълът, и публиката. Завладени от театъра, ние слагаме театралната корона и разбираме, че всяка роля е различно царство“, споделят организаторите на Нощта на театрите в България.

В посланици на инициативата се превръщат едни от най-любимите български творци – режисьорите Галин Стоев, Явор Гърдев, Антон Угринов, драматурзите Александър Секулов и Яна Борисова, актьорите Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Деян Донков, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Михайлов, Деян Ангелов, Ованес Торосян, Константин Еленков, Мартин Димитров, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Радина Кър-жилова, Боряна Братоева, примабалерината Марта Петкова и премиерсолистът Никола Хаджитанев. Всички те освен като гости в 6-часовия Live Cam, ще се включат и в емблематичния фотографски проект „Нощни персонажи“.

Повече от половин милион е броят на зрителите, които преживяваха театралното изкуство в изминалите 10 издания в България. Зад идеята за Нощ на театрите стои Елеонора Роси (театрален режисьор, актриса и преподавател по драма в Театралната консерватория в Льо Ман, Франция). Нейният концептуален план „LA NUITÉE - THE INTERCULTURAL NIGHT OF EUROPEAN THEATER“ поставя началото на Европейската нощ на театъра – иновативна интерпретация на театралното изкуство, която е насочена към развитие на публиките и пълноценното им участие в културния контекст на всяка от държавите – участнички в проекта. Нейната мисия е да показва театралната креативност във всичките ѝ форми, обединявайки творческите индустрии, разширявайки театралната мрежа чрез обмен на идеи и опит и привличайки публики от всички възрасти.

Всичко актуално за 11-ата Нощ на театрите в България може да проследите на официалния сайт- https://theatresnight.org/home, както и в социалните мрежи.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР