3D мамографът e най-прецизен в диагностиката на рака на гърдата

Доц. Веселка Стойнова за превенцията и диагностиката на рака на млечната жлеза и най-модерните възможности за изследването му

Лилия Илиева 28 April 2017

Доц. Веселка Стойнова е началник на Клиниката по образна диагностика в „Аджибадем Сити Клиник“ – Онкологичен център и има над 20-годишна впечатляваща кариера в областта на образната диагностика, член е на Eвропейско дружество по Образна диагностика в онкологията и участва в оформянето на нормативните документи за европейските структури и в България в тази област. Говорим за превенцията и диагностиката на рака на млечната жлеза и най-модерните възможности за изследването му.

доц. Веселка Стойнова, „Аджибадем Сити Клиник“

Доц. Стойнова, колко често една жена трябва да се преглежда при мамолог и кога е препоръчително да започнем?

Вече дори и сред 25-годишните има случаи на рак на гърдата. Моите колеги мамолози обучават жените как да се самопреглеждат задължително поне веднъж месечно, да познават гърдите си, консистенцията, структурата им. Жените трябва да се обръщат към компетентен лекар – рентгенолог – поне веднъж годишно, ако нямат оплаквания, и всеки път, когато имат оплаквания.

През какви етапи преминава едно изследване при съмнение за карцином?

До около 45-50 години първо се прави изследване с ехографски апарат, клиничен преглед от опитен рентгенолог, физикален преглед от лекар, а при показания – и преглед с добър мамограф при добър рентгенолог, при нужда ще се вземе тъканна проба, която патолог ще анализира и ще оцени точно болестта на клетъчно ниво и възможностите за лечение, ако е открит тумор. Предимството на болници като нашата е, че разполагаме с всички възможности за профилактично и диагностично изследване, най-вече с 3D мамограф и магнитен резонанс за изследване на гърдата – модерен и авангарден метод за диагностика, какъвто имат много малко клиники у нас. Уникална е и възможността да допълваме отделните методи един с друг за пълна диагностика.

Какво е предимството на 3D изследването?

Досегашните стандартни двуизмерни апарати правят снимки на гърдите в две различни равнини. При 3D мамографията, известна също под името „дигитален томосинтез на гърдите (DBT)“, се правят 9 виртуални много тънки срезове в различни равнини и можем да видим карциноми с големина няколко милиметра, които при стандартната мамография се губят. Радиационното облъчване е колкото при обикновената мамография. В нашата болница разполагаме и с възможности за контраст-усилена мамография, тоест във вената на ръката се инжектира контрастно вещество, което „оцветява“ тумора и го прави видим. Това е най-доброто в света за детайлна и сигурна диагностика на рака на гърдата.

Как се съобщава най-безболезнено подобна новина?

Аз имам две правила – че трябва да кажа на пациента за диагнозата и да му дам шанс да види оптимизъм в ситуацията, да бъде мотивиран да се лекува. Отделно предлагаме консултации с онкопсихолог и на пациентите, и на техните близки. Имаме и социален работник, който помага административно с изваждане на ТЕЛК и всякакъв друг тип бюрократични и административни документи, необходими при онкологично заболяване.

Ако някой се нуждае от допълнително мнение за диагнозата?

Всеки пациент, дори с направено образно изследване от друго лечебно заведение, може да потърси второ мнение в нашата клиника, както от мен, така и от друг специалист по образна диагностика със съответната насоченост. Тук резултатите на всеки пациент се обсъждат от онкокомисия от началниците на всички клиники – по медицинска онкология, лъчелечение, клинична патология, медицинска генетика, гастроентерология, образна диагностика – и заедно вземаме решение какво да се направи по-нататък, съобразено със световните правила. Предлагаме всички елементи от лечението на един онкоболен – от профилактика, диагностика, лечение, диспансеризация, възможността да бъде следен и наблюдаван в процеса на лечение и проследяване след това. Диетолог се грижи за храната на всеки пациент. Всичко е разделено на етажи. Имаме предварително изготвени диети, които доказано помагат за различните видове рак.

Как ще коментирате упрека към лъче- и химиотерапията – че провокират срив на имунната система?

Няма 100% безвреден тип лечение. В медицината винаги се преценява балансът между риск и полза от дадено лекарство или изследване. Жени с рак на гърдата вече живеят 15-20 години след операция. Питайте ги дали искат да оживеят, или да си запазят имунитета от потенциални рискове. В онкологичната комисия обстойно обсъждаме най-правилното решение за всеки, разглеждайки цялото му пациентско досие и всички възможности за лечение.

Колко струват всички стъпки на това лечение?

Ако пациентите са българи и са здравноосигурени, всичко е напълно безплатно, дори няма такса за престой в болницата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР