Омара Портуондо: Последно турне ли? О, не!

85-и рожден ден и 70 години на сцената идва да отбележи у нас чаровната Омара Портуондо, дивата от Buena Vista Social Club. На 28 април в Зала 1 на НДК ще е една от спирките на горещия й купон с прекрасни гост-звезди, с евъргрийни, кабаретни песни, парчета от паметните години с Buena Vista и настоящите й творчески търсения

Лилия Илиева 26 April 2017

Снимка: Key Events and Communication

Омара е от Хавана. На 15 танцува в бляскавия клуб Тропикана, но силна се оказва в пеенето. Кариерата й стартира в златните години на Тропикана в женската формация Cuarteto D’Aida. Подгряват звезди като Бени Море, Едит Пиаф и Нат Кинг Кол. След избухването на революцията сестра й и много други музиканти емигрират в Маями. Омара избира Куба. Първо е в реформирания Cuarteto D’Aida, а след 1967 г. пее и соло. Прочува се като Кралицата на филинга – стил, съчетаващ джаз и бразилска боса нова, който създават в съвместната си работа с пианиста Франко Емилио. Световноизвестна я прави участието й в проекта Buena Vista Social Club и в едноименния филм на Вим Вендерс, предизвикал фурор. През 2000 г. Омара получава Грами за соловия си албум. Следват много записи, турнета и звездни партньорства, например с кубинския джаз пианист Чучо Валдес. Тя е първата жена – международен посланик на Червения кръст. Концертира в цял свят. Очаква се настоящото й турне да е прощално, но какво мисли самата Омара?

Първата ви мисъл сутрин... Зависи какво съм сънувала – хубав сън или кошмар. Хахаха! Обикновено поглеждам към прозореца и се настройвам за деня. 

Усмивка у вас предизвикват... Простите неща в живота. Усмивката на внучката ми, на сина ми, дечица, които пеят. Красива луна, нежен летен бриз.

На внучката си разказвате... Тя е тийнейджърка. Учи музика и е важно да види колко трудна и интензивна е моята работа. Знае много за кариерата ми и когато има възможност, идва с мен на турнета.

Чувствате се красива, когато... усещам любов или голяма прегръдка, от семейството ми например. Да добавя, че обичам да се грижа за кожата и за здравето си.

Чувствате се млада, защото... Никога не съм пушила и не съм пила алкохол. Правя стречинг всеки ден, ям плодове и плувам.

Първата ви поява на сцена беше... със сестра ми в Тропикана. Тя пееше, аз танцувах. Помня, че се смущавах да си показвам краката пред публика. Бях притеснена и нервна. Още ми се случва, защото винаги се стремя да се представя по най-добрия начин.

Танцувате, когато... Всеки път на сцена и още, когато се срещам с приятелите си, когато пея, когато слушам музика вкъщи. За мен е важно да движа тялото си, да се наслаждавам на живота и да се усмихвам.

Когато Буена Виста ви поканиха да пеете с тях... се почувствах много поласкана. Хубаво беше и че се оказах в студиото, когато се записваше оригиналният проект. После работата ни с Вим Вендерс по документалния филм беше прекрасна. Екипът снимаше и снимаше концертите ни, а ние нямахме идея, че филмът и албумът ще бъдат толкова успешни.

Най-звездният ви момент според вас е... Само един? (Смях.) Предпочитам да гледам на всичко като път с много усилена работа, много усмивки, партньорства, шеги. Благословена съм, че съм срещнала толкова много прекрасни хора по време на целия ми живот.

Искало ви се е да прекъснете кариерата си, когато... Няма такива моменти, честно казано. Музиката е моят живот! Не казвам, че е било лесно. Понякога си уморен, но не мога да си се представя без музика. Било ми е трудно да съчетавам майчинството и сцената, но си заслужаваше. От друга страна, да те разпознават заради това, което правиш, винаги е удоволствие.

От България си спомняте... Не помня кога дойдох за първи път, мисля, че е било с групата Los papines, а след това посетих приказната ви страна няколко пъти. Толкова е красива, с хубави хора и много вкусна храна.

От сцената, концертите и публиката ще ви липсва... Липсва ми пътуването с Буена Виста Соушъл Клъб. Дано да имаме възможност отново да пеем на една сцена! Кой знае! Аз не смятам да спра да обикалям сцените. Може би ще правя по-малко шоута, по-малко пътувания.

След като приключите турнето... Аз винаги правя нещо, пак готвя изненада. И в момента работя върху нов албум и нов проект.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР