Почина Ленард Коен

Той заяви, че е готов за смъртта. И тя дойде

eva.bg 11 November 2016

Снимка: getty images/guliver

Само преди няколко седмици в интервю за The New Yorker Ленард Коен заяви: „Готов съм за смъртта, готов съм да умра. Надявам се единствено да не е прекалено неприятно.“ Оказа се, че и смъртта е била готова за него, защото си го прибра. На 82-годишна възраст, малко след като издаде 14-ия си албум „You Want It Darker“, почина един от най-големите музиканти, текстописци и творци.

Той е роден през 1934 година в Канада, почина в дома си в Лос Анджелис. На сцената е близо 50 години. Негова е една от песните, на които са правени най-много кавъри в цялата история на музиката „Hallelujah“ - над 300 музиканти са записали и издали свои версии на хита му. Пробивът му на сцената е със „So Long Marianne“ от 1967 година. Песента е написана за тогавашната му любов – норвежката Мариан Янсен, която пък умря от рак през август тази година. Малко преди тя да почине, Коен й изпрати прощално писмо. „Мисля, че ще те последвам съвсем скоро. Знай, че съм толкова близко зад теб, че ако протегнеш ръка, ще може да ме докоснеш“, беше написал той.

Оказа се прав. „Наближавайки края, все по-слабо ме интересува равносметката за постигнатото през живота ми, за това, което оставям след себе си. Дори когато бях здрав това не ме е интересувало особено, а сега още по-малко“, заяви Коен в интервюто за The New Yorker. Той бе категоричен, че е открил покоя, че е готов. А ние сме категорични, че ще ни липсва, че това, което е оставил след себе си, за нас пък има огромно значение. И нямаме търпение да си отиде тази 2016 година, през която ни напуснаха велики артисти като Дейвид Бауи, Принс, а сега и Коен.

Почивай в мир, Маестро!! Ти беше готов, но ние май не сме готови за заминаването ти...

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР