Изкуството да бъдеш родител: Тайната на семейното общуване

30 April 2024

Снимка: unsplash

Когато сте благословени с малки деца, чувствате, че животът ви е пълноценен и съвършен до деня, в който се събуждате и разбирате, че цялото ви време, енергия и усилия сякаш отиват за тях. Няма съмнение, че обичате децата си повече от себе си дори, но не бива да забравяте, че за пълноценен живот трябва да можете да отделяте време и за себе си. В тази статия ще ви представим няколко изпитани родителски стратегии, както и няколко супер ефективни съвета за сплотяване на семейството. Защо? Защото това е най-добрият начин да възстановите хармонията в дома си и да се справите със стреса.

Създайте място, наречено "да", за да улесните живота си

Едно от нещата, които истински напряга и изнервя родителите е това, че често в ежедневието трябва да забраняват на децата си определени неща. Например да не се пуска семейният климатик. Децата обаче доста бързо намират друг неособено добър и полезен навик, а на вас ви се налага отново да се опитвате да контролирате и променяте ситуацията. В крайна сметка това не се отразява добре нито на децата, нито на вас, точно обратното - води до натрупване на напрежение и стрес и ви кара да налагате цял куп правила, които в дългосрочен план могат да се окажат кошмарни.

Най-добрият подход е да създадете място, което условно ще наречем "да", в което да премахнете всички малки ограничения и забрани, налагани на децата. Да речем, че това място е холът или всекидневната. "Да" - мястото е пространство в дома ви, което е така подредено, че децата спокойно да могат да играят на воля, без да се тревожите, че ще счупят кристалната ваза, ще съборят някоя картина или че докато хапват или пия сок ще унищожат новия ви диван. Разместете част от мебелите и декорацията в тази стая така, че да елиминирате излишния стрес от играта на децата и прибирайки се вкъщи, да може да се отпуснете истински.

Създайте си семейни традиции, в които участвате всички

Например - всеки четвъртък да е вашата семейна филмова вечер? А защо не съботните сутрини да излезете заедно на късна закуска? Просто изберете нещо, което обичате да правите като семейство, и го направете част от седмичната си програма.

Така, в ежедневието на семейството си ще имате нещо, което да очаквате с нетърпение, да говорите за него и да се вълнувате от него.

Споделете за какво сте благодарни

Нещо толкова просто като да споделите в края на вечерята какво цените в живота и какво ви прави щастливи, със сигурност ще ви сбилижи. Ще отворите очите и сърцата си за позитивните неща, които всеки един член на семейството добавя към живота в дома ви и ще забравите за обичайните проблеми, които е така лесно да ни погълнат.

Споделянето на това, което мислите и чувствате, също е чудесен начин да се уверите, че всички получават необходимото внимание. Целта е всеки в семейството да усеща колко е ценен, обичан и част от нещо специално. Затова превърнете в ежедневен навик това да си казвате колко важни сте един за друг. Това наистина ще ви сближи.

Винаги имайте няколко дати в графика си, които да посветите на семейството си

Не е задължително всяка почивка или пътуване да е двуседмичен престой в Дисниленд или Малдивите - най-важни са простите неща в живота. Планирайте неща като обяд навън с приятелско семейство или семейно посещение на басейна, които да чакате с нетърпение.

Ще откриете, че колкото сте по-постоянни в този навик, толкова повече идеи и възможности за семейни планове ще се появят на пътя ви. Освен това винаги е добра идея децата да общуват с нови хора от всички възрасти, за да могат да повишат своята увереност и да се забавляват в различни социални среди. Правилното решение, ако искате да отгледате щастливи и уверени деца.

Споделете идеите си

Наличието на възможности за споделяне на идеи за занимания през вечерите и уикендите е един от най-добрите начини за сплотяване на семейството. В случай, че се чувствате като този, който обикновено поема инициативата за различни дейности в семейството и така, сякаш само от вас се очаква да сте генератор на идеи, просто отстъпете за момент и дайте шанс и да другите да предложат идеи. С изненада ще установите колко всъщност готови да се включат в тези съвместни дейности са останалите, но просто до сега са чакали вие да поемете ангажимент за всичко.

Поддържайте този тип споделяне в неформална обстановка, без да оказвате ненужен натиск върху останалите да измислят блестящи идеи. Ключът тук е да се създаде открита, непринудена среда, в която всеки да се чувства способен да предложи идея и да настоява да се направи нещо, което според него ще се хареса на всички.

Обновете менюто с класически семейни рецепти

Един от най-вълнуващите завършеци на деня е вечерята с класическите, вкусни ястия. Направете сами плънката за страхотна пица, паста, бургери, риба... пригответе това, което обичате, и след това добавяте своя собствена интерпретация, така че останалата част от семейството да се влюби в него.

Тези малки неща, които да очаквате с нетърпение през седмицата, ще направят дома ви щастливото и спокойно място, за което винаги сте мечтали. И когато това се случи, ще откриете, че е хубаво, леко и приятно да поддържате хармонични семейни отношения.

Въпреки че понякога занимания като гледане на филм до късно или игра в онлайн казино, която обаче може да доведе до проблемна хазартна зависимост, могат да намалят стреса, истинското споделяне и взаимност идва, когато намерите повече начини да прекарвате качествено време заедно. Надяваме се, че тези съвети ще ви бъдат от полза в създаването на спокойна и уютна среда, която прави живота наистина специален. Насладете му се!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР