Пренаталната диагностика

Колко прегледа са необходими през бременността и какво да очакваме

Ваня Шекерова 24 April 2016

Неотдавна млада бременна жена сподели, че е сменила наблюдаващия бременността й лекар, тъй като не издържала финансово на честите платени прегледи на 4D ехографа. Това ме накара да потърся специалист в пренаталната диагностика, който да обясни простичко и ясно какво е препоръчително и без какво може да мине жената в очакване на дете. Ето какво научих от д-р Любомир Дамянов, председател на Асоциацията на българските акушер-гинеколози, с частна практика в Медицински център за човешка репродукция, който преглежда с ехограф 4D

Д-р Дамянов, какво е задължително да се направи при проследяването на една бременност?

Много е важно да избягаме от думата задължително. По-скоро е важно да знаем какво е по силите на съвременната медицина. И какво е платено по здравна каса.

Какво покрива здравната каса?

Измерването на обиколката на корема на бременната и измерване на височината на матката с шивашки метър, по което се съди дали бременността расте.

А какво всъщност включва понятието съвременна пренатална диагностика?

Като закъснее цикълът на жената, минимум след 5 дни може да се види дали ембрионът е в маточната кухина. За жалост в едни 10 до 15% той продължава да се развива в маточната тръба. Следва обилен кръвоизлив с риск за живота на жената. Ако обаче ехографското изследване се направи навреме и не се види плодният сак в матката, а в тръбата, се налага лапароскопия. Ако плодният сак е в матката – честито, няма нищо по-хубаво от това. Стигаме до фактора възраст на бременната. Ако е над 35, то има риск от дефектна бременност. Ехографът ни дава изключително добри възможности да разберем дали това е така или не.

От тук нататък какво следва?

Проследяване на развитието на плода без риск от инфекции. От две до четири седмици след констатираната бременност каним жената на контролен преглед, за да се види дали в плодното сакче има ембрион. На шестата седмица ехографът „вижда и чува“ и документира сърдечна дейност. В 30% от случаите обаче в плодния сак няма ембрион, касае се за „кухо яйце“ и бременността загива. Ако пропуснем точната навременна диагностика, най-късно след месец жената прокървява, природата се самоочиства и край на надеждите със спонтанен аборт или прекъсване на бременността по медицински показания. Заради това е важно да се види има ли човече и има ли то сърдечна дейност. И в 21-ви век това не става с дървените акушерски слушалки.

Важно ли е какъв е ехографският апарат?

Ако докторът, гледайки на обикновен ехограф, каже, че всичко е наред, това ще е голямо „изхвърляне“. Добрата ехографска техника е с висока разделителна способност, с ясна картина. Стандартно се гледа през корема на жената и при ранната бременност, и в по-късните етапи от нея – здравната каса плаща за такъв преглед. Докато в ранен стадий по-добрата диагностика се прави с вагинален трансдюсер. Плоден сак в пета седмица през корема трудно ще го видите, докато през влагалището картината е фантастична. Но здравната каса не заплаща за този вид пренатална диагностика. А ако си гинеколог на място, трябва да си вземеш и датчик за гърди. В нормалния свят гинекологът гледа и гърдите на жената. Цената на тия ранни прегледи е 30 лв. поне при мен. И е достъпна за всеки.

Какво е това, което 4D ехограф може да „види“, а другите не могат?

Оказва се, че има много подробности, които зависят от качеството на апарата. Бременността се разделя на три триместъра. През първия – 11-13-а седмица – на бебето трябва да му се види нослето. Липсата на носна кост е индиректен симптом за синдром на Даун. С обикновен ехограф този „нос“ няма да го видите. Както и разстоянието между очичките. Обикновеният ехограф има разделителна способност 5 мм, а ехографите от висок клас – 1/5 от мм. На стандартните двуизмерни ехографи може да се види дали бебето има ръчички и крачета, а с висококласните 4D апарати се броят не само пръстчетата му, но и фалангите.

4D ехографът спестява ли рисковите изследвания за синдром на Даун и други възможни малформации на плода?

Високото качество на изображението на 3D и 4D намалява използването на рисковите методики. Но не ги отменя. Амниоцентеза се прави тогава, когато има показания за нея. Макар и в ниска степен, това изследване на околоплодните води има своя риск. Но по-рискова операция е хориалната биопсия – в 11-13-а седмица от бременността влизате с катетър през маточната шийка в матката, за да вземете материал от бебето. Тази диагностична операция води обикновено до спонтанен аборт.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР