Рейчъл Роу: Всяка промяна идва със знание, пробуждане и желание

провокирани от информационната кампания #ПромениКартинката, която ни запознава с мащаба на проблема с неправилно изхвърлените фасове, в тази рубрика ви срещаме с хора, които активно влияят на средата и на обществото низа по-добър живот.

Краси Генова 21 November 2023

Певицата, която изпява нежно морето, живота и любовта във всяка една от песните си, все още търси баланса на разумното съществуване – с грижа към природата и бъдещето на света, и вярва, че това е лична отговорност на всеки от нас. Рахел-Лилия, каквото е истинското име на едната от близначките на Камелия Тодорова, брои дните преди появата на първия си самостоятелен албум. Той ще се казва „Лилия“ и ще е отново за важните за Рейчъл неща – чувствата, смисъла, посоката. След появата на дъщеря ѝ Изабела (плод на голямата ѝ любов с диджей Кинк (Страхил Велчев) Рейчъл става още по-отговорна в мисията си да опазва природата. Леонардо ди Каприо и неговата фондация, занимаваща се с проблемите на екологията, са нейно вдъхновение. Разделното хвърляне на боклука и използването на алтернативни превозни средства са само малка част от нейния еко режим.

Как се промени картинката на живота ти, Рейчъл, след като вече имаш двегодишна дъщеря и си пред прага на първия си самостоятелен албум? Защо е важна вътрешната ни еволюция?

Честно казано, направо се ядосвам, че не се говори за вътрешния ни свят още от училище. Казват ни – „по-умният отстъпва“, „не се ядосвай“, „няма нищо“. И май дотук. Едва в последните години се говори повече за емоционална интелигентност. Ако всичко онова, което научих от нея, знаех от дете, щях да съм много по-смела, силна и с ясно съзнание и без страх щях да преследвам мечтите си. Раждането и майчинството много ме вдъхновиха – дадоха ми женска сила и увереност, научих се на още търпение и сега съм по-смела от всякога. През живота си съм научила много уроци. Разбира се, имам моменти, в които се моля на висшите сили да не ми пращат уроци тази седмица. (Смее се.)

В глобален план светът призовава за промяна от дълго време. Все говорим колко е кратък животът ни тук, а колко трайно негативни следи оставаме. Какво правиш ти в тази глобална еволюция? Какви са твоите малки стъпки по пътя на промяната?

За съжаление, в днешно време само с много шум като че ли се взима вниманието на хората. Явно трябва нещо, което да заглуши останалото. Така е и в борбата за климата и неговите проблеми. Наши проблеми. Неслучайно кампаниите на Грета и на Лео ди Каприо са толкова мащабни. Аз се радвам, че им се обръща медийно внимание, но не знам доколко наистина успяват да повлияят на голямата картина на този казус. Мога само да се надявам… Аз съм една от многото вдъхновили се от такива личности да събирам разделно боклука си, да правя каквото мога, за да премахна напълно пластмасата от употреба (Иза например никога не е използвала пластмасово шише, а стъклено). Събираме капачки за прекрасната кампания на „Капачки за бъдеще“, а отскоро се радвам, че в големите супермаркети се събират кенчета и бутилки (една традиция, която отдавна съществува в чужбина). Ползването на алтернативни методи за придвижване из града е също нещо, което обичам. И разбира се, с вълнение уча Изабела на любов към природата и цялата ѝ красота. Изобщо напоследък все по-често срещам отговорни и съпричастни към промените хора. Все пак началото на всяка една промяна идва със знание, пробуждане и желание. Много от моите колеги музиканти също ползват велосипеди или метро като основно средство за придвижване в града. А колкото повече виждаме с очите си отговорни хора, толкова повече се вдъхновяваме за промени.

Последният ти сингъл беше вдъхновен от любима морска дестинация. Обикновено морето понася най-сериозни щети от човешкото присъствие – пластмасови бутилки, угарки и какъв ли не боклук. Какво трябва да се случи, за да се пробудим?

Ами то вече се случва. Има страхотни нови технологии и системи като BeBot (робот, който събира боклук от бреговете), както и The Ocean Cleanup (колектор-мрежа, събиращ боклука във водата). Остава сега да подкрепим всички научни проекти като тези и те масово да се разпространят. Вярвам, че в бъдеще все повече нови системи могат да бъдат измисляни, ако правителства, организации, както и отделните индивиди подкрепят иновативните проекти в тази насока. Разбира се, би било прекрасно ние като хора, концесионери и собственици на имущество по бреговете да спрем с изхвърлянето на боклуци, но честно казано, това с „първите седем“ става все по-голям проблем на нашето време.

Отраснала си с Камелия Тодорова – твоята майка и достоен музикален кумир. Какво от вашите отношения прехвърли в общуването с твоята дъщеря?

Любов, смях, доверие – това е основата, на която се гради добра връзка с всеки, не само със семейството. Споделянето на чувства и мисли, изговарянето на глас на всичко, което е в нас – много липсва на съвремието този процес, но за мен е от изключителна важност. За съжаление, в миналото имам неизказаности с любими хора, които вече не са сред нас, и вярвам, че наистина е ценно навреме да се „изчистват“ всякакви хубави и не толкова хубави мисли и усещания.

Кои са ценностите, зад които заставаш като човешко същество и би искала да споделяш и пред публика?

Уязвимостта не е слабост, а необходимост. Тя е смелост и сила. Бъди откровен със себе си и с другите. Опознай себе си емоционално. Така ще разбереш другите около теб и ще се научиш да общуваш с всеки. Няма смисъл от чувства като яд и омраза. Каквото и да правиш, винаги го прави през любов и вяра.

Как трябва да се промени картинката, за да има бъдеще цивилизацията ни?

Ако се запознаем със себе си, ако разберем, че във всеки има накаква болка, и се научим на толерантност – ето тогава вярвам, че имаме бъдеще. Засега алчността, материалното и умишленото натоварване на нервната система на човека унищожават всяко зрънце на промяна.

Мечтата за света в една дума?

С.в.е.т.л.и.н.а. (сплотеност.въображение.емпатия.танц.любов.интелигентност.надежда.адаптация).

Научете фактите за проблема с неправилно изхвърлените фасове на promenikartinkata.bg.Материалът се публикува с подкрепата на „Филип Морис България“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР