От EVA с любов - Golden Apple Awards 2024

26 April 2024

Снимка: Иван Коловос

За първи път списание EVA връчи своите награди Golden Apple на елегантна церемония снощи.

С много гости, партньори и приятели празнувахме тринайсет прекрасни, успешни и вдъхновяващи дами, които получиха златните статуетки в тринайсет категории.

След като EVA стана миналата година на 25, решихме, че вече е достатъчно зряла и мъдра, извървяла е достатъчно дълъг път, разказала е много вълнуващи истории на много стойностни жени и е време да изрази своето уважение и възхищение към тяхната сила да озаряват живота ни, да променят и да правят по-смислени, по-красиви и по-добри и нас, и света ни.

Водещи на събитието бяха Илиян Любомиров и главната редакторка на списание EVA Теодора Николова. „Списание EVA има специално място в сърцето ми. Преди години дадох интервю, настоящата ми половинка го видяла, поинтересувала се от мен и останалото е история… Може да се каже, че благодарение на EVA имам семейство“, с усмивка коментира Илиян Любомиров, визирайки прекрасната си съпруга Петя Дикова, с която вече имат и две дечица.

Оказа се, че за много от присъстващите EVA има специално място в сърцето, живота и спомените. И те го споделиха на сцената по време на получаването и връчването на призовете. EVA пък нямаше да бъде това, което е, без безбройните интересни личности, професионалисти, шампиони, творци, писатели, лекари, звезди, чиито истории сме ви разказвали вече 25 години, а надяваме се и поне още толкова.

Затова и церемонията по раздаването на първите ни награди Golden Apple 2024 бе особено емоционална, изпълнена със смях, сълзи, аплодисменти и вдъхновение. Вижте снимки в галерията ни.

А ето ги и победителите в 13-те категории:

Наградата GOLDEN APPLE в категорията „Златен стандарт“ получи ненадминатият талант в спорта Стефка Костадинова. Статуетката й бе връчена от телевизионния журналист и водещ на предаването "120 минути" Светослав Иванов.

Единствената в света, постигнала 209 см в скока на височина. С 16 златни и 2 сребърни медала от 20 големи първенства, 10 от 15-те най-добри резултата и 15 върхови постижения от Топ 30. Олимпийска шампионка от Атланта 1996 г. Стефка Костадинова е четири пъти спортист номер едно на годината в България, пет пъти - на Балканите. Носител на орден “Стара планина”, първа степен, част от Залата на славата на олимпийски спорт № 1 и от виртуалния Музей на световната атлетика. Единствената българка със спортен Оскар.

Стефка е бивш вицепрезидент на Българската федерация по лека атлетика, заместник-председател на Държавната агенция за младежта и спорта, зам.-министър на спорта, четири мандата председател на Българския олимпийски комитет.

Жената с голямо като рекорда й сърце и една от най-красивите ни корици!

„За мен е много важно, че именно тази година получавам наградата, защото 2024-та е олимпийска година. Искрено се надявам, спортистите ни да донесат много медали и щастливи емоции на българите. Благодарна съм, че самата аз съм успяла да зарадвам и да докосна толкова много хора със своите успехи, да бъда тяхно вдъхновение“, сподели от сцената Стефка Костадинова.

Призът GOLDEN APPLE за „Корица бестселър“ бе връчен на певицата DARA от бранд мениджъра на Sport Partners Елена Миланова.

През 2015 г. тя превзе сцената на музикалния формат „X Factor“ и показа, че владее енергията на шоуто. Младата звезда на българската поп музика е родена за светлините на прожекторите. Заедно с продуцентите си от „Вирджиния Рекърдс“, създава и записва 24 парчета, повечето безусловни хитове. Носителка е на няколко награди на БГ Радио. Треньор в три издания на формата „Гласът на България“. Участник в музикалното шоу „Като две капки вода“ и в танцувалното „Dancing Stars“. Посланик на култовата марка PUMA за Югоизточна Европа.

Дръзка, смела, изпълнена с енергия и хъс да преследва мечтите си, цветна, свободна и непредсказуема!

"Когато си искрен и работиш от сърце, нещата винаги се получават. Ако има тайна за успех, това е", сподели DARA.

Наградата GOLDEN APPLE в категория „Посланик на модата“ получи Ивет Григорова, създателка на най-успешната модна агенция у нас Ivet Fashion. Нейният приз бе връчен от дизайнера Ники Божилов.

За трийсет години моделите й са украсили над 3000 корици на български и световни списания като Harper's Bazaar, Marie Claire, EVA и Vogue. Участвали са в над 4500 телевизионни реклами и в най-успешните кино и телевизионни продукции. Работят на шест континента. Някои от тях са сред най-актуалните млади актьори в България, като Луиза Григорова, Снежана Макавеева, Саня Борисова и Ива Янкулова.

Ivet Fashion работи и с най-добрите световни модни агенции като Elite, Ford, Next, IMG, Why Not, Fashion, Women, Premier, Models, ONE Storm. И е синоним на професионализъм в модната индустрия.

Създаващата топ модели Ивет Григорова сподели от сцената, че за нея настоящата година е особено важна, защото агенцията й празнува юбилейните 30 години.

Наградата GOLDEN APPLE в категорията „Долче вита“ отиде при Нела Тинчева, собственик на луксозния хотел „Вила Синтика“. Статуетката връчи режисьорът Виктор Божинов.

Тя е единият от основателите на концепцията „Вила Синтика“ и ресторант „Синти“. Вярва, че това е кармично предопределен за нея и за нейния съпруг проект. Двамата влагат във „Вила Синтика“ цялата си енергия и опит. Комбинират даденостите на мястото със средиземноморски дух. Развиват традициите за производство на хубаво вино и храна в модерна концепция за гостоприемство и уелнес. Изграждат прекрасен екип от професионалисти, с които като сплотено семейство се грижат за индивидуалния комфорт на всеки гост.

Жена, която последва желанието на съдбата и създаде оазис на спокойствието и изкуството да се живее! Създаде го е заедно със съпруга си Петко, на когото пък се обясни в любов от сцената. Защото заедно и с любов се постига всичко!

Наградата GOLDEN APPLE в категорията „Ева вдъхновение“ получи българската звезда на холивудския небосклон Мария Бакалова. Призът бе връчен от Ярив Лернер, изпълнителен директор на "Ню Бояна Филмс“, а статуетката от нейно име получи нашият редактор култура Лилия Илиева.

След месец Мария ще мине за втори път по червения килим на Кинофестивала в Кан. Филмът „Стажантът“, в който играе ролята на Ивана Тръмп, е номиниран със Златна палма. Предстоят й още осем премиери. В тях я режисират имена като София Копола и Мартин Кембъл. Партнира си с актьори като Ева Грийн, Педро Паскал, Дейвид Духовни и Джереми Стронг. Номинациите й за Оскар, БАФТА и Златен глобус за ролята й във филма на Саша Барън Коен „Борат 2“ и наградата й от Гилдията на критиците в САЩ са най-голямото световно признание за български актьор, постигано досега. Мария е посланик на УНИЦЕФ. Млада, смела и талантлива актриса, вече част от клуба на световните звезди!

Тъй като Мария в момента снима в Канада филма "Mayday" заедно с Кевин Брана и Райън Рейнолдс, статуетката от нейно име взе редактоЛилия Илиева и обеща Мария да я получи.

Ярив Ленер пък сподели вълнението си от церемонията, от Стефка Костадинова и спортната й кариера, и анонсира предстоящата премиера на филма, сниман от Ню Бояна основно в България – "Young Woman And The Sea". Продукция на Дисни, с продуцент Джери Брукхаймър, филмът е за първата жена, преплувала Ламанша на Олимпийските игри - Труди Едерле. Постижението й допринася за възможността на жените да гласуват.

Наградата GOLDEN APPLE в категорията „За едно по-добро утре“ получи Нели Ангелова, директор „Комуникации“ за Nestle Югоизточен пазар. Призът бе връчен от музиканта Васил Гюров.

Повече от 30 години Нели Ангелова е част от семейството на световната мултикултурна компания Nestle. Заема различни оперативни и лидерски позиции. Днес ръководи маркетинговите и корпоративни комуникации на компанията за България и за още осем държави.

Нели осъществява на практика философията на бранда за активен и зелен живот. Заедно със своя екип реализира успешни кампании, сред които програмите за младежка заетост, инициативата за физическа активност и балансирано хранене „Живей активно“, мисията „SOS Залесяване“.

Жената, която доказва, че да живееш активно, не означава само 10 000 крачки на ден, а да не изпускаш живота и бъдещето от ръцете си. Нели Ангелова подчерта, че от всички нас зависи дали ще имаме "едно по-добро утре". И е много важно точно в днешно време и в настоящите турболентни времена да сме обединени и категорични в борбата си за утрешния ден.

Наградата GOLDEN APPLE в категорията „Ева с мисия“ бе връчена от радиожурналиста и водещ на "Стани богат" Ники Кънчев на Олга Минева, създател на фондация Emprove.

Тя е създателка и движеща сила на фондация Emprove, която подкрепя жени в токсична връзка или преживели домашно насилие. „Тук сме. Има ни. Не си сама“ – това е девизът на фондацията. Изгражда първата по рода си общност на Жените Сървайвъри. Организира публични информационни кампании и мащабни арт инициативи, обучителни и терапевтични сесии. Осигурява безплатна психологическа и юридическа подкрепа на жени, преживели насилие. Посветила е времето и енергията си на мисията за промяна на обществените нагласи към проблема.

Тя вярва в потенциала на всяка жена и е готова да го разкрие и превърне в суперсили! И призова всичко жени, независимо какво работят, как живеят, къде се намират и какво им се случва, да разказват историите си. Да говорят, да ги има, да не страхуват да заявяват себе си.

Наградата GOLDEN APPLE в категорията „Перо за промяна“ получи талантливата преводачка Анджела Родел. Статуетката бе връчена от писателката Виргиния Захариева.

Родена е в Минеаполис, но от почти 30 години живее и работи в България. Познава и обича българския фолклор и българския език повече от много българи. Завършила е езикознание в Йейл и българска филология в София.

Повече от 15 години е преводач. Георги Марков, Вера Мутафчиева, Милен Русков, Захари Карабашлиев, Виргиния Захариева са сред превежданите от нея автори. Творческият й тандем с писателя Георги Господинов и преводът й на неговия роман „Времеубежище“ донесе първото голямо международно отличие в историята на литературата ни – Международната награда „Букър“.

Жената, която по собствените й думи сбъдва своята американска мечта именно тук, в България! Анджела Родел сподели, че за нея е много вълнуващо да получи такова признание, особено в компанията на българска легенда като Стефка Костадинова. И с усмивка коментира, че макар от 10 години да има български паспорт, продължава да смята, че е по-трудно да се сдобиеш с българско, отколкото с американско гражданство.

Наградата GOLDEN APPLE в категорията „Посланик на изкуството“ бе връчена на куратора и арт мениджър Христина Бобокова от едно от големите имена в съвременното ни изкуство проф. Греди Асса.

Изкуствовед, арт мениджър, меценат. Тя работи за популяризирането на българското съвременно изкуство и за каузи, свързани с историческото и архитектурно наследство. Дългогодишен организатор и куратор на фестивала „Процес-Пространство“, в който участват утвърдени творци от цял свят. Осъществява запомнящи се и вълнуващи проекти, сред които Пътуващия проект „Прегръдката“ с автор художничката Ода Жон и акцията „Тухлата/2023“, включила 118 български творци.

Член е на борда на Съюза на колекционерите в България и на престижния The Arts Club London.

Жената, която прави изкуството по-видима и желана част от живота ни! От сцената тя призова: "Намерете начин да сте по-позитивни и по-мъдри!"

Наградата GOLDEN APPLE в категорията „Красотата говори“ получи д-р Мария Хаджийска от Derma-Act. Статуетката й бе връчена от актьора Башар Рахал.

Д-р Мария Хаджийска е част от екипа на водещите клиники за естетика Derma-Act. Завършила е специализацията си по дерматология в Университетската многопрофилна болница "Александровска". Днес е с две дипломи по дерматоскопия от Италия и първият български дерматолог с диплома от Швейцарския естетичен институт. Водеща е на подкаста "Aesthetic Brains" за иновации в медицината, естетиката и здравословния начин на живот. Сред гостите й са влиятелни експерти и хора с доказан професионализъм, които емоционално, откровено и честно споделят знания и опит.

Посланик на естетиката с безупречна визия, професионализъм и огромно доверие на пациентите! Д-р Мария Хаджийска подчерта тясната връзка между красотата и здравето. Тя сподели, че толкова години се е учила как да лекува хората, а в крайна сметка е разбрала, че трябва да ги учи как да бъдат здрави. Затова е направила своя подкаст, чрез който ги учи как да живеят, за да бъдат здрави.

Наградата GOLDEN APPLE в категорията „Лидер на промяната“ е за Кристалина Георгиева, която е на корицата на най-новия ни брой. Призът от нейно име получи Светломира Гюрова, пресаташе на МВФ в България.

Първата българка управляващ директор на Международния валутен фонд, при това с втори мандат. Първата българка - главен изпълнителен директор на Световната банка и комисар по Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи в Европейската комисия.

Носител на награди и отличия като „Доктор хонорис кауза“ от университета "Харвард" и „Личност на годината“ - от списание Forbes. Автор на няколко книги, сред които „Бъдещето на успеха: Трансформация на образованието“ и „Пренастройване: Възстановяване на света след пандемия“.

Жената, която поставя България на световната политическа карта и която доказва, че всяка задача има решение! "Не се страхувайте от промените, прегръщайте ги", това послание от името на Кристалина Георгиева предаде Светломира Гюрова при получаване на статуетката.

Наградата GOLDEN APPLE в категорията за „Устойчиво бъдеще“ спечели Магдалена Малеева. Призът бе връчен от Янис Манакос, изпълнителен директор на Вундерман Томпсън България.

За 16 години спортна кариера е изиграла 729 мача, в 439 от които е победила съперничките си, сред тях и Винъс Уилямс и Линдзи Дейвънпорт. Едно от златните момичета на българския тенис днес отдава енергията си за каузи, свързани със здравословен, активен и устойчив начин на живот. Съосновател е на академия и тенис-клуб „Малееви“. През 2006 г. създава екологичната инициатива „Горичка“, посветена на климатичните промени и проблеми. Съсобственик на една от доказалите се марки за биохрани.

Жената с много спечелени битки зад гърба си, която не спира да работи за това, в което вярва, и да вярва в това, за което работи! Тя призна, че за съжаление битката за опазване на околната среда все още не е спечелена. "Само заедно можем да се справим", каза Магдалена Малеева.

Кулминацията на вечерта беше връчването на Специалната награда GOLDEN APPLE в категорията „Вечна Ева“ на примабалерината Красимира Колдамова от филмовия продуцент и кастинг директор Красимир Иванов.

Първата й роля е Жизел, последната – Едит Пиаф. Между тях има 45-годишна кариера с над 60 роли в България и по цял свят. Била е Одета-Одилия в „Лебедово езеро“ на Чайковски, Жулиета в „Ромео и Жулиета“ на Прокофиев, Кармен в „Кармен“ на Жорж Бизе. Тя е една от кралиците на българската балетна школа и една от вечните прима балерини на България.

Възпитаничка е на първия експериментален клас на Държавното балетно училище в София. Специализирала в Болшой театър. През 1972-1973 г. е прима на френския „Гран бале класик“. Красимира Колдамова е сред създателите на балет „Арабеск“. Основава първото частно балетно студио за откриване и развитие на таланти. Българската академия на науките я удостоява с титлата „академик“.

Списание EVA връчва наградата GOLDEN APPLE в категорията „Вечна Ева“ на великолепната и неповторима прима Красимира Колдaмова!

Цялата зала стана на крака и посрещна с бурни аплодисменти примабалерината на сцената. А нейните думи и послания на финала на тази толкова специална вечер останаха в сърцата на всеки: "Важното е да си пазим душите повече, отколкото физиономиите. Мой преподавател ми каза нещо, което винаги съм следвала и на което съм учила и своите ученици - не може да танцуваш красиво на сцената, ако не си красив душевно! Красотата трябва да е в теб, за да я изтанцуваш!" И призова: "Обичайте! И не чакайте да ви отвръщат с любов. Само обичайте!"

Вечерта нямаше да е възможна без подкрепата на Бритиш Американ Табако, Nestle България и Brown Forman. Комплименти за победителите имаше от After Eight, La Roche Posay и Villa Sintica.

На коктейла след церемонията гостите се насладиха на виртуозното изпълнение на Владимир Владимиров, селекция вина от Wine Box, Jack Daniel's и Gin Mare. Благодарности и към домакините от Резиденция Диневи за приятната атмосфера и прекрасното обслужване. Без тяхната елегантна и стилна локация събитието ни нямаше да е същото.

 

 

 

 

 

1 КОМЕНТАР
1
Янка
27 April 2024, 12:43

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

ТВОЯТ КОМЕНТАР