Франциска и Томаш: Без да има любов, нищо не би се случило

Артистичната двойка в журито на популярното шоу Dancing Stars за тайните на красивия танц, семейното щастие и най-добрите танцьори в Холивуд.

Краси Генова 21 April 2024

Признавам, че не се изненадах от скоростта, с която Франциска Йорданова-Папкала, една от красивите дами в журито на хитовото шоу Dancing Stars България, което се излъчва по bTV, прие поканата ни за интервю за EVA. Тя е много организирана, концентрирана и точна като швейцарски часовник, когато трябваше да вместим необходимото за интервюто време в иначе пренатоварения им график. Томаш е истински партньор в уреждането на всеки детайл от ежедневието им напоследък. Пътуват често до Варна, където живеят с двамата си синове – техните малки, но изискващи съдии.

Съдбата събира Франческа и Томаш в Ню Йорк, но минава време, докато усетят, че професионалната хармония може да прерасне в нещо по-сериозно.

Тя е 15 пъти републикански шампион по спортни танци на България, финалистка на Европейското първенство за професионалисти по стандартни танци и финалистка в престижното състезание Blackpool Dance Festival. Има активна преподавателска кариера като учител и треньор на двойки шампиони на Blackpool Dance Festival и UK Open. Освен това е треньор на републикански шампиони на Америка и България в категориите юноши, младежи, аматьори, професионалисти и сеньори (1996–2023 г.). Преподавател е по спортни танци в най-голямата танцова верига в света Arthur Murray Dance Centers (2008–2023 г.), както и съдия в Световната федерация по спортни танци с най-висок лиценз. Има над 20-годишен опит като жури в най-престижните турнири по цял свят.

Той е роден в Полша, но съдбата го отвежда в САЩ, не само за да школува денс уменията си, но и да срещне жената на живота си – Франциска. Бил е трикратен шампион на Полша за професионалисти, финалист на Европейското първенство по стандартни танци, влиза и в топ 10 на Световното първенство по стандартни танци. Днес Томаш е консултант и съдия на най-престижните турнири в света. От 2016 до 2021 г. е собственик и мениджър на танцовото студио Arthur Murray Tenafly.

Франциска и Томаш, как дойде поканата да се включите в журито на Dancing Stars и как изборът се спря на вас?

За нас е чест, че сме част от това феноменално шоу. Продуцентите се свързаха с нас. Направихме интервю и се оказа, че се вписваме във визията за шоуто. Или те напаснаха визията си според нас, след като се запознахме. (Смеят се.) Със сигурност нашият професионализъм, опит, както и динамиката ни като двойка са повлияли. Със сигурност значение са имали и трите декади, през които сме били републикански шампиони, европейски финалисти за професионалисти и сме били сред топдвойките на света. Както и това, че след като се отказахме от състезателната си кариера, нашият професионален фокус беше да работим с двойки и така създадохме републикански шампиони на САЩ и световни шампиони по стандарт и десет танца в най-престижните турнири по света.

Историята на вашата любов е като филм. Бихте ли разказали какво помните от мига, в който се видяхте за първи път?  
Томаш: Видях красиво момиче да влиза в студиото и по походката, разбрах, че има нещо специално в нея.
Франциска: Танцът е умение и ако двамата са добри партньори поотделно, но имат една и съща цел и комуникация, това е специалната подправка.

Франциска, вие сте 15 пъти републикански шампион на България, направо ми се завива цвят от тази колекция награди и постижения в биографията ви. Но ако забравим състезателния момент, какво удовлетворение носят танците в живота ви?
Невероятна сила дават, откъдето и да го погледнеш. Правят те щастлив. Dancing Stars например не е само състезание, а дава възможност да се пребориш с всичките си страхове, като излезеш от зоната си на комфорт. Танците имат магическата сила да ни помогнат да преодолеем ниско самочувствие, страх от физическа близост – всички комплекси, които изграждаме по време на съзнателния ни живот. Носят радост и усмивка, когато най-много имаш нужда от тях. Сила и храна са, както за тялото, така и за душата.

Има ли танц, който ви описва най-добре?
Франциска: Танго – драматично, концентрирано и емоционално.
Томаш: Фокстрот – последователен, спокоен и балансиран.

В тангото води мъжът, а жената има силата да лети покрай него, следвайки го. Кой води у дома?
Вкъщи сме балансирани с отговорностите и решенията. Това, на което танците ни научиха, е да комуникираме, за да вземаме решения заедно и да сме добър тим.

Има един много хубав романтичен филм с Дженифър Лопес и Ричард Гиър  – „Ще танцуваме ли“, в който танцът е пътят на всеки един от героите към самия него. Какво открихте за себе си, когато се посветихте на танца?
Томаш: Танците ме научиха, че за да постигнеш  целта си, трябва много време и много труд, много повече, отколкото съм си представял. Трябва отдаденост, постоянство и страст към това, което правиш. И „Никога не се отказвай“. Това е единственият начин да живееш, независимо колко големи или малки са твоите мечти.
Франциска: Аз открих, че най-големият критик в моята кариера, съответно живот, съм аз. И ако успея, трябва да съм си и най-големият фен и поддръжник. Само ако вярваш в себе си безцеремонно, ще успееш.

Томаш, лесно ли се печели сърцето на толкова огнена жена и каква е тайната на хармонията на танца в салона и в истинския живот?
Не знам как съм я спечелил, сигурно съм голям късметлия. Както в танците, така и във всяка връзка балансът, хармонията и посоката на движение са много важни, но без да има любов, нищо не би се случило.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР