Андрю Мортън: Жените на Том Круз са жертви на сциентологията

Андрю Мортън е име, което кара издателите на книги да потриват доволно ръце и да мечтаят да сключат контракт с него. Защото книгите му се превръщат в бестселъри, следвайки простия принцип: разкрития – биографична книга за звезда - скандал.

Ивайло Харалампиев 13 September 2008

Андрю Мортън е име, което кара издателите на книги да потриват доволно ръце и да мечтаят да сключат контракт с него. Защото книгите му се превръщат в бестселъри, следвайки простия принцип: разкрития – биографична книга за звезда - скандал. Неговата звезда изгря с неофициалната биография на принцеса Даяна. Последваха също толкова неофициални и скандални книги за Моника Люински, Мадона и семейство Бекъм.

Преследван от пресата и адвокатите, винаги в окото на урагана, но подплатил историите си със сериозни разследвания, факти и източници, Андрю Мортън отново е на ход със скандалната биография на Том Круз. Две години разследвания са му необходими за книгата. В Англия, Австралия и Нова Зеландия за момента отказват да я издадат. Според адвокатите имало опасност актьорът да заведе съдебен процес заради пикантни моменти от биографията. В същото време, ако те бъдат орязани, книгата става безинтересна и непродаваема. В Щатите и Европа биографията на Том Круз вече оглавява листите с бестселъри.

Андрю Мортън, който беше в Мадрид, разкрива тайни от своята професионална кухня пред ЕВА.

След две години разследвания как ще характеризирате накратко Том Круз?

Том е глезеното дете на Холивуд, но всеки ден се сдобива с все повече противници заради сциентоложката църква, в която в момента той има властта на крал. Иначе е голям работяга, има талант, страхува се от самотата. Том Круз е в състояние да се влюби в някоя жена за една минута, но също така и да я разлюби за същото време. Когато затвори една врата, значи с тази връзка е свършено завинаги.

Развенчавате един от най-тиражираните слухове около Круз - твърдите, че не е гей.

Слухът, че е гей, е фалшив. Бих казал дори, че е голям женкар. Мими Роджърс навремето каза, че той искал да стане монах, че не се интересувал от секс с нея и не използвал инструмента си, за да го запази чист и неопетнен. После тя призна, че се пошегувала, но слухът вече беше тръгнал. Когато Том се ожени за Никол и нямаха деца, градската легенда се засили. Чак после се разбра, че в началото на връзката им тя е направила спонтанен аборт. Да не говорим, че се появи и порно актьор, който твърдеше, че е имал връзка с него. Друг факт е, че Том е страхотно близък с лидера на сциентологията, Дейвид Мискавидж, дори са нещо като братя, оттам тръгна и лесната клюка, че са хомосексуалисти. Но всички мои източници го отрекоха. И двамата си падат по бързите мотори и рисковите спортове. Круз дори възприе качествата на Мискавидж и стана много по-агресивен и доминантен. Лидерът на организацията се присъедини към младоженците Том и Кейти по време на медения им месец.

Разкривате доста интимни неща и за семейния живот с Никол Кидман.

Между Никол и Том пламва искра от първия момент, в който се виждат. Влюбват се лудо един в друг. Е, той повече, отколкото тя. Той й пише любовни писма и бележки, засипва я с подаръци. Достатъчно е само Никол да спомене пред прислугата, че нещо й харесва и на другия ден вече го има. За нея това никога не е достатъчно, винаги иска още. Но Никол никога не е била приемана добре в сциентоложките кръгове и една от причините е, че баща й е психолог и би могъл да създаде проблеми. От църквата доста време притискат Том да я остави. И той наистина го прави. Когато се разделят, адвокатите на Круз казват на Кидман да забрави за кариерата си на актриса и я съветват да се върне в Австралия. Заплашват я да разкрият интимности от сексуалния й живот, ако по време на процеса вдига много шум. Сексът е вечният инструмент на сциентологията. Никол дори реално обмисля възможността да стане монахиня. След раздялата си с Том обаче тя не само че става по-добра актриса, но смятам и по-добра като човек. Въпреки че винаги ще си остане голяма снобарка.

Според вас тя почти не вижда осиновените си заедно с Круз деца.

Доста трудно ми беше да намеря снимки на Кидман с Изабела и Конър. По принцип в сциентологията когато родителите се разведат, децата остават с този, който продължава да е верен на църквата. В момента децата са изцяло под контрола на Круз и дори Никол е споделяла, че контактува с тях по интернет.

А връзката на Том Круз с Пенелопе Крус? Много се коментира, че е била чист маркетинг и за двамата.

Пенелопе беше звезда само в Испания, но в световен мащаб никой не беше чувал за нея. Само няколко седмици след началото на връзката си с Том тя се появи на корицата на „Венити феър” като международна знаменитост. Всичко това, защото се озова под протекцията на Том Круз. Но не става въпрос за фиктивна връзка. Разбира се, че Том се влюбва в Пенелопе Крус. Но няма нищо общо с бурната страст от връзката с Никол. 

А защо се разделят?

Заради сциентологията. Пенелопе дори минава началните курсове, когато си дава сметка, че от нея се иска не просто да флиртува с тази религия, но да си смени вярата. Разбира, че не го ли направи, връзката ще приключи. Том Круз стига до номер две в йерархията, всяка жена, която е с него, трябва да влезе в църквата на сциентологията. Семейството на Пенелопе започва да се притеснява, най-вече баща й. Той дори търси помощта на асоциация за борба със сектите. Връзката приключва, но остават добри приятели.

С какво сциентологията вреди на Том Круз?

Заради сциентологията загуби договора си със студиото Парамаунт. Много жени никога няма да му простят критиките по адрес на Брук Шийлдс, която той нападна и осмя публично за това, че е взимала антидепресанти след раждане. В момента се опитва да изчисти имиджа си. Но няма съмнение, че Том Круз е могъща личност. Не просто кино икона, а човек, който се среща с президенти и премиери.

Любовната история с Кейти Холмс, бременността, раждането на Сури отново предизвикаха много слухове.

Круз използва дори и раждането на дъщеря си, за да направи реклама на своята религия. Кейти се оказа много по-лесна за манипулиране. Не го казвам аз, казват го хората – вижте само как се промени тя, след като тръгна с Круз, направо заприлича на робот.

Ще успее ли Том Круз да вкара в сциентологията Дейвид и Виктория Бекъм, с които са големи приятели?

Привличането на привърженици е дълъг процес. Контактите на Том Круз и лидера на сциентологията със семейство Бекъм са от 2004 г. И двамата са много амбициозни. Ако Виктория долови, че по този начин ще успее да се сдобие с роля в някоя продукция, не би му мислила много. Но Опра Уинфри например така и не са успели да привлекат.

Полемиката около определени моменти от книгата ви е толкова голяма, че издателите в няколко държави предпочитат да не рискуват с публикацията.

Не е ли парадоксално, че книгата не може да се чете в Англия, един от бастионите на свободата?! Но това става с много книги в Англия, не само с моята. Още преди да публикувам биографията, бях заплашен от адвокатите на Том Круз с иск за 100 милиона долара. Но за момента нищо такова няма. Дори и много от екссциентолозите, които са чели книгата, потвърждават, че това, което казвам, е истина.

Доволен ли сте от резултата?

Работата на един биограф е да търси това, което не се вижда, да е човекът зад маската. Вярвам, че направих доста безпристрастен портрет на един много интригуващ персонаж. Някои смятат книгата за прекалено скандална, други - че не е достатъчно скандална. Разбира се, че бих предпочел да интервюирам Том Круз, но той не прие. Смея да твърдя, че от хората, за които съм писал, най-много уважение без съмнение заслужава Лейди Ди. Тя ми се обади и ми каза: „Пиши за всичко”. Оказа се много смела жена. Тя беше искрена, не се страхуваше да бъде уязвима, да покаже слабостите си и да признае грешките си. Именно това я превърна в легенда.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР