Кристина Патрашкова за "Острова на изкушението"

Лилия Илиева 15 November 2007

От началото на ноември по нова телевизия стартира новият за телевизионния БГ ефир риалити формат "Островът на изкушението". Герои в него са половинките от 4 влюбени двойки, които живеят в два различни лагера заедно с общо 22 изкусители. Кристина Патрашкова е сценарист на Шоуто на съблазънта. За EVA тя разказва любопитни подробности.

Криси, как се подготвя сценарий за риалити-предаване?

Звучи малко странно, нали - сценарий за риалити-шоу? В "Острова на изкушението" обаче един от ключовите моменти на шоуто беше срещата на водещия с участниците - половинки от двойките. На тези срещи, наречени "Огънят на откровението", Витомир Саръиванов им показва видео материали, от които те разбират какво се случва с партньорите им и как те са реагирали на изкушенията, с които са се срещнали очи в очи. След което ги кара да коментират чутото и видяното. Целта му е да бръкне дълбоко в душите им, да ги накара да споделят неща, което и пред себе си са се страхували да признаят.

Нашата главна задача с Витомир и с главния редактор на шоуто - Николай Николов, беше да подготвим тези разговори, въпросите, посоката на диалога. Включвахме се и в някои моменти от шоуто, свързани с различни церемонии. Всеки редактор отговаряше за един от участниците, разговаряше с него, успокояваше го, интервюираше го, съветваше го и денонощно следеше какво му се случва.

Защо бяха избрани именно тези двойки?

Целта беше отношенията им да бъдат знакови за много връзки. Във всяка имаше различни проблеми. Милена, която е интелигентна и чувствителна, искаше да провери дали красивият Филип, който не работи и няма никакви цели, все пак е мъжът на живота й. При Кики и Андрей той е доста по-голям от нея и й е първият. Моделирал я е така, че да живее с нея удобно. Тя понякога се бунтува, но твърди, че страстта й към него е много силна. Простила му е дори изневяра. В дадени моменти впрочем никак не й беше лесно.

Адът в голямата любов на Юлиян и Меги е ревността, която той изпитва понякога. Проблемът на младите, красиви и много влюбени Цветанка и Росен, тя - танцьорка в елитен клуб, той - бизнесмен, беше комуникацията помежду им. А за Антоанет и Александър - двойка от много години, от голямо значение е какво казват околните за тях. Той се занимава с бизнес, а най-важното за нея е да изглежда перфектно. Скоро ще стане ясно дали крият тайни. Ще се разбере и защо изброих 5 двойки, въпреки че участват 4.

Вие ли подсказвахте идеи на съблазнителите или те изявяваха своите заложби?

Те си съблазняват, както умеят, а ние им създавахме подходяща обстановка. Мъжете и жените от двойките имаха възможност да си избират изкусители, с които да ходят на срещи и на партита, да говорят за живота и партньорите си, да флиртуват. Водехме ги на невероятни места, до някои от които пътуваха дори със самолет и между тях възникваха най-различни неща, отношенията им преминаха през невероятни перипетии.

Един от най-често задаваните въпроси, когато се появи ново риалити, е "Имаше ли секс?"

И да, и не. Звучи странно, но зрителите ще видят - нека остане загадка.

Ще ни даде ли "Островът на изкушенията" уроци по съблазняване?

Главни по-скоро са уроците за човешките взаимоотношения. А основният смисъл на това предаване за мен е всеки да се замисли за избора. Аз много харесвам идеята на екзистенциалистите, че човек е само това, което избира да бъде. В крайна сметка нашият живот преминава в непрекъснат избор. Заедно с човека до теб, ти избираш и компромисите, които си готов да направиш в отношенията ви. Замисляш се кои са границите, които е допустимо да прескочите. Дали си готов да му простиш? Участниците в това шоу накрая трябваше да решат дали могат да продължат да живеят с партньора си, дали се унижават, когато са с него, дали няма по-добър избор за тях. Дори когато си си отговорил на тези въпроси, решенията не се вземат лесно.

С какво българските участници се различават от тези в чуждите формати?

Струват ми се доста емоционални. В бг варианта има много сълзи, драми, разкъсващи страсти. Дори смятам, че има много повече сълзи от някои други формати. И плачат не само жени.

Имаше ли нещо, което те скандализира?

Скандални моменти има. Всеки ще ги изтълкува по свой начин, но мисля, че зрителите ще са впечатлени по-скоро от невероятните драми, които ще се случват пред очите им.

А аз, за себе си, бях по-скоро изненадана, отколкото скандализирана. И се изпълних с надежда, защото се уверих, че истинската любов, колкото и да се говори днес, че е спряла да съществува и някакви други материални неща са станали основни в живота, продължава да е много важна и да вълнува хората. Въпросът е да я срещнеш. Случи ли ти се - внимавай с изкушенията.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР