Линда Кристиан - последната й дума е любов

От архива на EVA

Таня Манова 27 July 2020

Снимка: getty images/guliver

Първо момиче на Бонд. Майка на Ромина Пауър и тъща на Ал Бано, когото мрази до последния си дъх. Любим модел на мексиканския художник Диего Ривера. Всичко това е Линда Кристиан. До 22 юли 2011 тя бе една от последните живи легенди на Холивуд, но издъхна от рак на дебелото черво във вилата си в Палм Дезърт, Калифорния. „Не се страхувам от нищо в живота, тъй като една гледачка ми предрече всичко”, е любимата й фраза.

Звезда на киното от 40-те, красавицата е посредствена актриса, ала истинска мелачка на женени мъже и машина за сензации. Заради знойната й фигура в разгара на Втората световна война списание „Лайф“ я нарича „анатомна бомба“. Пръв божественото тяло забелязва нейният екранен идол Ерол Флин, който я среща на плажа в Акапулко, прави я своя любовница и я тласка към кариера в Холивуд.

Освен от екранни успехи и любовни похождения животът на Линда е белязан и от трагични случаи, сред които най-известен е този с мистериозната смърт на внучката й.

Иления
През 1994 г. в Ню Орлианс безследно изчезва най-голямото от четирите деца на италианския певец Ал Бано и дуетната му половинка Ромина Пауър – Иления. 23-годишното момиче тръгва на околосветско пътешествие само с една раница и дневника си, като за последно си наема хотел заедно с тъмнокож уличен музикант. Първоначално той е арестуван в подозрение за убийството й, но после освободен заради липса на доказателства. Тялото така и не е намерено, макар в издирването освен полицията да участва цялото семейство, включително и бабата на Иления по майчина линия – Линда Кристиан. Оттогава периодично европейската преса публикува предположения, че Иления е жива и е била видяна в различни точки на света. В това, че не е загинала, и досега вярва Ромина, която се развежда с Ал Бано през 1999 г. Самият певец смята, че дъщеря му се е хвърлила в река Мисисипи и причина за това са наркотиците. Той обвинява Линда, че си е направила евтин пиар, като хукнала да търси внучката си, след като я била виждала едва три пъти за целия й живот.

„Тази драма и раздялата на дъщеря ми със съпруга й ни сближиха и прекратиха три десетилетия на неразбирателство между нас двете. Аз криех нашите проблеми, но бившият ми зет винаги е обичал да предизвиква интереса на медиите - независимо дали позитивен или негативен. Аз лично виня Ал Бано за случилото се с Иления, защото той от малка я потискаше, държеше се грубо с нея, беше строг и гаден баща, третираше я като роб. Труден човек. Винаги се смяташе за прав, а другите все грешаха. С Ромина обаче вярваме, че детето рано или късно ще се върне.“ Това разказва Линда в едно от последните интервюта в живота си – за мексиканска телевизия през 2005 г.

Полиглот
Всъщност голямата мечта на Кристиан била да стане не актриса, а лекар и за кратко тя дори била медицинска сестра на пластичен хирург. Истинското й име е Бланка Роза Хенриета Стела Велтер Ворхауер. Дължи го на смесения си произход – баща й бил холандец, петролен инженер в „Шел”, женен за мексиканка от немско потекло. Те създали семейството си в град Тампико на Мексиканския залив, но заради работата на бащата кръстосвали между Южна Америка, Европа, Азия, та чак до Африка. Така дъщеря им проговорила 7 езика, включително арабски и руски, а освен това получила отлично образование. В Палестина започнала да следва медицина, но баща й спешно бил отзован заради влошеното положение в региона.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР